Χάλασε η δουλειά του Αιώνα! Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου για το "Ιερό Deal" του ενός δις ευρώ στο Σχιστό. Οι ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου "άναψαν κόκκινο" στην επένδυση και "κρέμασαν" τον κλειδοκράτορα του ταμείου της εκκλησίας Νικόδημο Φαρμάκη για την προχειροδουλειά που έχει κάνει και τα υπέρογκα ποσά για μελέτες.


Του Άρη Σπίνου

Με την μεγάλη δουλειά που ετοίμαζε η εκκλησία στην περιοχή του Σχιστού έχουμε ασχοληθεί στο edolio5 με εκτενές ρεπορτάζ και είχαμε προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

 Και εκεί που όλοι μιλούσαν για ένα τεράστιο έργο της Εκκλησίας στο Σχιστό και μάλιστα είχαν προκληθεί και αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες ,ξαφνικά διαπιστώθηκε ότι το έργο αυτό το οποίο το είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός,είναι….μετέωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ,στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που έγινε την περασμένη εβδομάδα, οι ιεράρχες που μετείχαν…άναψαν κόκκινο στην επένδυση επειδή διαπίστωσαν προχειρότητες και ελλείψεις στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ΕΚΥΟ ,δηλαδή η Οικονομικη Υπηρεσία της Εκκλησίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό για την υλοποίηση του έργου.

Μάλιστα κάποιοι ιεράρχες επεσήμαναν πως δεν έγινε πρόβλεψη για αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με αποτέλεσμα να ζητούνται από την Εκκλησία υπέρογκα ποσά για μελέτες τα οποία θα προκαλέσουν την κοινή γνώμη αν διατεθούν, όπως εκείνο για την μελέτη ωρίμανσης που θα εκπονηθεί απο το ΤΑΙΠΕΔ και προσυπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 1,7 εκατ.ευρω.

Να θυμίσουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας μέσω της εταιρείας ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ, επιδιώκει την αξιοποίηση μιας έκτασης 3000 στρεμμάτων στην περιοχή που της ανήκει ,με την δημιουργία χώρων logistics,προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του λιμανιού, συνεδριακά κέντρα, βιομηχανικές και βιοτεχνικες εγκαταστάσεις κλπ.

Τώρα όμως το σχέδιο, φαίνεται ότι βαλτώνει, καθώς η Ιεραρχία αποφάσισε να επιστραφεί το πρότζεκτ της επένδυσης στην ΕΚΥΟ,για να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις και μετά να επανέλθει για έγκριση.
Έμπειροι παράγοντες της αγοράς έλεγαν πάντως πως το σχέδιο δεν τίθεται θέμα να …παγώσει, αλλά σίγουρα θα καθυστερήσει μ αυτά και μ αυτά…..