Μια δίκη που "πέρασε στα ψιλά"! Ο εκβιασμός της εμπόρου χρυσού Μάρας Αναστοπούλου και οι καταδίκες στο πενταμελές εφετείο για τους 2 γνωστούς δικηγόρους, το διευθυντή του ΣΔΟΕ και τον "μέσα σε όλα" Π. Μπαμπάμτση.


Του Άρη Σπίνου

Όταν η υπόθεση αυτή είχε σκάσει, το 2013 όπως συνηθίζεται σε αυτήν την χώρα όλοι έγγραφαν και ξαναέγγραφαν.Ως εκεί είναι όμως πάντα. Αρχίζουν να χτυπάνε τα τηλέφωνα και η ελεύθερη δημοσιογραφία γίνεται υπηρέτης... της κινητής τηλεφωνίας. Από την πρώτη στιγμή το edolio5 με αναλυτικό ρεπορτάζ είχε γράψει για την έναρξη της δίκης. Ήρθε όμως και η απόφαση του εφετείου.  Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον   Παναγιώτη Μπαμπάμτση όσο και ακόμη τριών προσώπων, για την εμπλοκή τους το 2013 στην υπόθεση εκβιασμού της εμπόρου χρυσού, Μάρας Αναστοπούλου. Δηλαδή των δύο γνωστών δικηγόρων (Γιάννης Αλετράς και Ευστάθιος Καρυδομάτης) και ενός πρώην στελέχους του ΣΔΟΕ (Νίκος Βασιλάκος), 

Πιο αναλυτικά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας Στέλιου Κωσταρέλου και έκρινε ένοχο τον Παναγιώτη Μπαμπάμτση για συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης και συνδρομή σε παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό του επεβλήθη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών συν ένα έτος με αναστολή. Ο Μπαμπάμτσης εμφανίζεται σε συνομιλίες που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΥΠ στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας να έχει επαφές και να συνομιλεί με κόσμο και κοσμάκη και να πουλάει εκδούλευση πως δήθεν "καθαρίζει" ακόμα και δικαστικές υποθέσεις. Οι δικογραφίες αυτές ακόμα είναι ανοιχτές σε στάδιο προανάκρισης και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση. Με αυτές τις "εκκρεμότητες" θα ασχοληθούμε σε άλλο ρεπορτάζ.

Ο Μπαμπάμτσης για την υπόθεση εκβιασμού της Αναστοπούλου είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης, καθώς επίσης και ότι παρείχε συνδρομή σε παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, η απόφαση ήταν επίσης καταδικαστική με εξαίρεση το ένα σκέλος των κατηγοριών που αφορούσε τον δικηγόρο Ιωάννη Αλετρά για το οποίο αθωώθηκε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ο Ευστάθιος Καρυδομάτης κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης καθώς επίσης και για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του ΥΠΟΙΚ, όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο . Επίσης του επεβλήθη ποινή φυλάκισης τριών ετών και οκτώ μηνών με αναστολή.

Σε ότι αφορά το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ Νίκο Βασιλάκο, κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο. Το Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών επίσης με αναστολή.

Σε ότι αφορά τον δικηγόρο Ιωάννη Αλετρά το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αθώος για το αδίκημα της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης και ένοχος για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του ΥΠΟΙΚ. Σε βάρος του επεβλήθη ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή. Ο Ιωάννης Αλετράς είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του ΥΠΟΙΚ σε βάρος του Δημοσίου και για απλή συνέργεια σε απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης.

Να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους κατηγορούμενους ελαφρυντικά.

Σχετικό ρεπορτάζ 

Άρχισε η δίκη αλλά τσιμουδιά από όλα τα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ! Στο εδώλιο πασίγνωστοι δικηγόροι, ιδιώτες και στέλεχος του ΣΔΟΕ με την κατηγορία της εκβίασης. Η έμπορος χρυσού Μάρα Αναστασοπούλου τους κατηγορεί ότι της ζήτησαν 400.000 ευρώ. Ο "παντός καιρού" Παναγιώτης Μπαμπάμτσης. Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι ποινικολόγοι.