Δεν τολμάει να την αγγίξει κανείς γιατί θα τον "πάρει μαζί της"! Η "Βαγγελίτσα" που έλυνε και έδενε στην παρέα των 50 ωτακουστών της ΕΥΠ - Predator. Η δράση της "κολλητής" του Γρηγόρη Δημητριάδη. Η εκπαίδευση τους από Ισραηλινούς και τα 3 "βαθιά λαρύγγια" που ξέρουν τα πάντα και είναι έτοιμα να τα πουν όλα!


Του Άρη Σπίνου

Όταν ακόμη τα ΜΜΕ δεν είχαν πάρει χαμπάρι πως είχε στηθεί το κόλπο με το Predator το edolio5 είχε αποκαλύψει τον ρόλο της "Βαγγελίτσας" (ΕΓ) στην εποπτεία όλης της ομάδας των 50 αστυνομικών και ιδιωτών που άκουγαν τους πάντες για τα πάντα. Εβδομάδες αργότερα ακολούθησαν πολλά δημοσιεύματα.

Πρόσωπο-κλειδί λοιπόν στο σκάνδαλο των υποκλοπών είναι, η πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών και Β΄ υποδιευθύντρια Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ Ε.Γ.. Πρόκειται για αστυνομική υποδιευθύντρια της ΕΛΑΣ η οποία κατά το παρελθόν έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις στην αστυνομία. Η «Βαγγελίτσα», όπως την αποκαλούν στην ΕΥΠ, που «έκοβε και έραβε» στην υπηρεσία, φέρεται να είναι το πρόσωπο που έχει υπογράψει τις επίμαχες επισυνδέσεις. Εκτός από την ίδια, κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν και οι 50 αστυνομικοί που αποσπάστηκαν από την ΕΛΑΣ στην ΕΥΠ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, λίγο μετά την ανάληψη της ευθύνης της ΕΥΠ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν άρον άρον στην ΕΛΑΣ. Άπαντες είχαν σημείο αναφοράς μόνο τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

 Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται να έχει εξεταστεί από τους εισαγγελείς, όπως δεν έχουν εξεταστεί ούτε οι αστυνομικοί που τελούσαν υπό τις διαταγές της, καθώς αν και οι πληροφορίες λένε ότι έχει ήδη κληθεί, η ίδια έχει επικαλεστεί επανειλημμένα ασθένεια προκειμένου να μην προσέλθει ως μάρτυρας. Την ίδια δικαιολογία είχε χρησιμοποιήσει προκειμένου να μην προσέλθει και σε ακρόαση από την ΑΔΑΕ. Η έρευνα έχει ήδη καθυστερήσει από τις εισαγγελικές αρχές, ενώ δεν έχει ανοίξει η παλέτα των αδικημάτων που διερευνούν.

Η "Βαγγελίτσα" έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις όπως στη Δίωξη Ναρκωτικών δίπλα σε ισχυρές προσωπικότητες της ΕΛΑΣ. 

Εκεί είχαν αποσπαστεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη μια σειρά αστυνομικοί, κυρίως από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι ανέρχονταν σε περίπου 50. Το «Βήμα», μεταγενέστερα του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του edolio5 παρέθετε μάλιστα και ονόματα αστυνομικών όπως οι Χρήστος Χ., Ηλίας Κ., Παναγιώτης Τ., Ιωάννης Γρ., Κώστας Π. Η Ε.Γ. αναφέρθηκε ως προϊσταμένη της ομάδας χωρίς να κατονομάζεται, με 15 από τους 50 αστυνομικούς να αποτελούν τον βασικό πυρήνα της ομάδας της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αστυνομικοί αυτοί φέρονται να είχαν εκπαιδευτεί την περίοδο 2019-20 στη χρήση του Predator από Ισραηλινούς που είχαν έλθει από την Κύπρο.

Την ίδια περίοδο (2020-21) η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ εκκαθαρίσεων από την ΕΥΠ όσων υπαλλήλων δεν ήταν αρεστοί που "πετάχτηκαν" σε θέσεις ψυγείο στην ΕΛΛΑΣ χωρίς καμία αρμοδιότητα.

Στο μεταξύ τον περασμένο Αύγουστο και η "Βαγγελίτσα" επέστρεψε στην ΕΛΑΣ, συγκεκριμένα στο υποδεέστερο τμήμα Αθλητικής Βίας. Λίγες μέρες πριν είχε έρθει στην επιφάνεια το σκάνδαλο της παρακολούθησης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες για τις παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ίδι είναι αυτή που φέρεται να είχε υπογράψει τις επίμαχες επισυνδέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η «Βαγγελίτσα» είχε προταθεί από το ΚΙΝΑΛ ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Την μετάθεση από την ΕΥΠ στην ΕΛΑΣ είχε αποκαλύψει το edolio5. 

Μετά την απομάκρυνση μάλιστα της Γεωργακοπούλου σταδιακά και μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη και οι 50 αστυνομικοί που είχαν αποσπαστεί στην ΕΥΠ επέστρεψαν στην ΕΛΑΣ. Καλά πληροφορημένες πηγές χαρακτηρίζουν τις μετακινήσεις αυτές «προσπάθεια κάλυψης και απόκρυψης» προκειμένου να σβηστούν τα ίχνη των παρακολουθήσεων. Παρ' όλα αυτά όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το edolio5 τρεις ωτακουστές έχουν εκδηλώσει διάθεση να μιλήσουν και να τα πουν όλα!