Ο Δημοσθένης Στασινόπουλος και οι άγνωστοι (!) χρηματοδότες! Η «παρέα» που αγοράζει δεκάδες ταβέρνες, ξενώνες, καφετέριες, σουβλατζίδικα, εστιατόρια, βίλες και ο δαίδαλος δεκάδων εταιρειών που «γεννάνε» πολλά εκατομμύρια. Η Nolita, η Rampa στο Ψυχικό, τα ραντεβού της διαπλοκής, ο λογιστής Ηλίας Κυριακίδης, ο Φέλιξ Μπίτσιος, ο Αλέξανδρος Εξάρχου, οι καταγγελίες του εφοπλιστή Λογοθέτη, το μπάσκετ στο Μαρούσι και το Καναδικό Fund Cubico.


Του ειδικού συνεργάτη

Λεφτά υπάρχουν ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Σε αυτές που ακόμα και ολόκληρη η οικονομία της χώρας μπορεί να δοκιμάζεται και να είναι σε οριακό σημείο. Μια τέτοια ιστορία αποκαλύπτεται ότι πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2014 και του 2018 και ίσως να συνεχίζεται και ακόμα. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής δεν είναι άλλοι από μια ετερόκλητη ομάδα επιχειρηματιών που δημιουργήθηκε με έναν στόχο. Τα λεφτά. Πάρα πολλά λεφτά.

Οι πρωταγωνιστές της απίστευτης αυτής ιστορίας φέρονται να είναι ο Φέλιξ Μπίτζιος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της κεντρικής θυγατρικής εταιρείας του αμερικανικού ομίλου Libra στην Ελλάδα, ο Λουκάς Λαζαράκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της EDF στην Ελλάδα, η οποία είναι γαλλική εισηγμένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας με κύριο μέτοχο το γαλλικό κράτος, ο Δημοσθένης Στασινόπουλος, επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, με ισχυρές διασυνδέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, και ο Κωνσταντίνος Καλιακάτσος, πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων σε γνωστή σχετική εταιρεία. Μαζί τους και ο Ηλίας Κυριακίδης, λογιστής και χρηματοοικονομικός σύμβουλος.



Οι σχέσεις μεταξύ τους φαίνεται ότι χτίζονται σε μεγάλη χρονική περίοδο. Οι Δημοσθένης Στασινόπουλος και Κωνσταντίνος Καλιακάτσος ήταν συνεταίροι για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο Ηλίας Κυριακίδης είναι ο λογιστής τους. Είναι ο ίδιος λογιστής που τρέχει να καθαρίσει τις εκκρεμότητες και του Λαβράνου. Ο Καλιακάτσος συνδέεται με μακροχρόνια επιστήθια φιλία με τον Μπίτζιο. Και ο Λαζαράκης προκύπτει να συνδέεται με τον Δημοσθένη Στασινόπουλο, με τον οποίο συνεταιρίστηκαν στην εταιρεία Νostira. Κάπως έτσι χτίζεται η ομάδα. Εκτός ομάδας αλλά από κοντά είναι ο Ματθαίος Τζιαμούρτας, επίσης επιχειρηματίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον τελευταίο καιρό στην παρέα μπήκε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου της Intrakat που όπως μαθαίνουμε θα συμμετέχει και στο νέο καφέ που ανακαινίζεται εξ αρχής, το πρώην Rampa στο Ψυχικό που θα στοιχήσει τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ όπως λένε οι γνωρίζοντες. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν φίλοι του εφοπλιστή Λογοθέτη που στο τέλος κινήθηκε νομικά σε βάρος τους ζητώντας μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όσα εξιστορούνται σε μια αγωγή που έκανε ο Λογοθέτης , ο Μπίτζιος αρχικά κατάφερε να γίνει πλουσιότερος κατά τουλάχιστον 3.682.000 ευρώ μέσω των εταιρειών Βoritaco και Macorta (νυν Viniato) στην Κύπρο. O Kαλιακάτσος έγινε πλουσιότερος κατά 3 εκατ. ευρώ μέσω της Jenomar Investments Limited από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. O Στασινόπουλος έγινε πλουσιότερος κατά 2.637.200 ευρώ μέσω της εταιρείας Kyle Enterprises Limited από τις Νήσους Μάρσαλ. O Λαζαράκης φαίνεται να έλαβε 2.414.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Ever Ascent Development Limited από το Χονγκ Κονγκ. Φυσικά ο Λογοθέτης δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος και για αυτό δύσκολα κάποιος μπορεί να βγάλει συμπέρασμα για το ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα.

H Νostira, σύμφωνα με την αγωγή της Libra, συστάθηκε με ιδιαίτερη προίκα, αφού πέραν των μετρητών που αποσπάστηκαν μέσα από τις πιο πάνω εταιρείες, υπήρξε απόσπαση χρηματικών ποσών και μέσω υπερτιμολόγησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κάτι στο οποίο καταλήγει στην έκθεσή της και η Τράπεζα της Ελλάδος), αλλά και άλλες ευφάνταστες συναλλαγές που μνημονεύονται στην αγωγή της Libra, όπως η πώληση ανεμογεννητριών που κρίθηκαν ακατάλληλες για το έργο που είχαν αγοραστεί προκαλώντας ζημία αρκετών εκατομμυρίων.

Εντύπωση δημιουργεί και ένα ποσό 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο και κατέληξε στην εταιρεία Zeganus Limited από την Κύπρο, ιδιοκτησίας Στασινόπουλου, τους λογαριασμούς της οποίας έχει δεσμεύσει η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Η Zeganus είχε λάβει περαιτέρω και ένα ποσό 985.000 ευρώ από την εταιρεία Armaland Limited του Ηλία Κυριακίδη.

Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, τόσο η Armaland όσο και η Deomax του Κυριακίδη χρησιμοποιήθηκαν για την απόσπαση μεγάλων χρηματικών ποσών. Οπως εξιστορείται στην αγωγή, η Armaland έστειλε στην εταιρεία Daminaco Limited, συμφερόντων Κωνσταντίνου Καλιακάτσου, 2,4 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Boritaco Holdings Limited, συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου, 5,4 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία ΛΑΒΕΛ Α.Ε., συμφερόντων κατά το ήμισυ της συζύγου του Λουκά Λαζαράκη, 800.000 ευρώ, αλλά και ποσό της τάξεως των 800.000 ευρώ φαίνεται να παραμένει στην Armaland και κατ’ επέκταση στην διαχείριση του Ηλία Κυριακίδη.

Τα νούμερα ζαλίζουν ειδικά όταν πρόκειται για την εταιρεία Rubricus Limited, συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου, η οποία και έλαβε 11,8 εκατ. ευρώ από την Armaland. Mε αυτά τα χρήματα φέρεται ο Μπίτζιος να απέκτησε πολυτελέστατες οικίες σε Λονδίνο και Μόναχο.

Με τη σειρά της η Rubricus έστειλε 2,8 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Palattia Holdings Limited, 1 εκατ. στην εταιρεία Manipulus (νυν Restine Limited) συμφερόντων τότε Στασινόπουλου και νυν Μπίτζιου, 2.581.000 ευρώ στην εταιρεία Primafacio Limited, συμφερόντων υποτίθεται Alexander Dominey ή, όπως ισχυρίζεται η Libra, συμφερόντων Ματθαίου Τζιαμούρτα.

Χρήματα φυσικά στάλθηκαν και στη διαβόητη εταιρεία Macorta Holdings Limited, για την οποία γίνεται εκτενέστατα αναφορά στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος. Η εταιρεία Macorta (νυν Viniato Limited) είναι και ιδιοκτήτρια της πολυτελέστατης έπαυλης του Μπίτζιου στην Κηφισιά, η οποία εκτείνεται σχεδόν σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο!

Πηγές με γνώση στην κτηματαγορά των βορείων προαστίων αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα αληθινό παλάτι, αξίας πιθανώς και άνω των 8 εκατ. ευρώ, το οποίο αποκτήθηκε το 2016.

Ο άγνωστος εκατομμυριούχος Alexander Dominey, του οποίου η μοναδική σχέση με την Ελλάδα φαίνεται να είναι η συγγένεια με τον Ματθαίο Τζιαμούρτα, φέρεται να απέκτησε επίσης δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις συναλλαγές που εξιστορούνται στην αγωγή.

Ο Στασινόπουλος επέδειξε σαφώς μεγαλύτερη επιχειρηματική οξυδέρκεια, αφού επένδυσε τα πιο πάνω έσοδα στη Nostira. Από το τίποτα, το 2016, η Nostira έφτασε σε ελάχιστα χρόνια να είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Υπερδραστήρια ούσα, επένδυσε και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το ξενοδοχείο «Omma» στη Σαντορίνη. Πέραν αυτών, ο Στασινόπουλος επένδυσε σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης. Πέραν των γνωστών αλυσίδων Μπαρμπουνάκι και Αρμύρα, στις οποία επένδυσε με τον γνωστό σεφ Γιώργο Παπαϊωάννου, ο Στασινόπουλος ρωτάει δεξιά και αριστερά τι πωλείται για να το αγοράσει.

Στο επενδυτικό παλμαρέ του Στασινόπουλου εντάσσεται η αλυσίδα Giacomo (Kηφισιά, Κολωνάκι, Πάρος), το πασίγνωστο «Nolita» στο Νέο Ψυχικό, το «Freud Oriental» στην Κηφισιά, το εστιατόριο «Aspro» στην Πάρο, το «The Diner» στο «Westin Resort Costa Navarino», αλλά και το «Κεντρικόν» στην Αθήνα. Tέλος, σημαντική άνθηση εμφανίζει και η αλυσίδα «Το Καλαμάκι» με εστιατόρια στη Νέα Ερυθραία, στο Χαλάνδρι, στο Κολωνάκι και τη Νέα Σμύρνη, ενώ έχουν ανακοινωθεί και δύο νέα εστιατόρια σε Μελίσσια και Κηφισιά.

Όλα αυτά τα καταστήματα του Στασινόπουλου εγείρουν δύο τουλάχιστον ερωτήματα.

Πρώτον, για τα περισσότερα γνωστά κοσμικά εστιατόρια μπαρ η αγορά γνωρίζει ότι κύριοι μέτοχοι είναι γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο κ. Στέλιος Ιωάννου της γνωστής οικογενείας J&P. Τελικώς, ποιος ή ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες όλων αυτών των δεκάδων μαγαζιών;

Δεύτερον (και κυριότερον), πώς βρέθηκε ο «άγνωστος κ. Στασινόπουλος» με τόσο πλούτο; Πόθεν αγόρασε, όπως εμφανίζει ο ίδιος, τη... μισή νυχτερινή Αθήνα; Πόθεν έσχες ο  Στασινόπουλος για τις πέντε υπερπολυτελείς βίλες που κατέχει στην περιοχή της Δροσιάς, αξίας μερικών δεκάδων εκατομμυρίων;

Μια προσπάθεια στον χώρο της εστίασης έκαναν και ο Μπίτζιος με τον Καλιακάτσο μέσω του «Balena Fish Restaurant» στην Κηφισιά, αλλά, απ’ ό,τι ακούγεται, αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα δεν ευδοκίμησε παρά τη σημαντική επένδυση.

Kαι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η συνεργασία Στασινόπουλου και Λαζαράκη φαίνεται να απέδωσε καρπούς. Κατάφερε να συνάψει ιδιαίτερες συνεργασίες με μεγάλους φορείς, όπως το διεθνές επενδυτικό fund Cubico, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ανήκει στον συνταξιοδοτικό φορέα των δασκάλων του Οντάριο στον Καναδά.

Η Cubico μάλιστα απέκτησε την εταιρεία Αιολική Ζάρακα Ράχη Γκιώνη Α.Ε. από την εταιρεία Underfoc Limited συμφερόντων Λουκά Λαζαράκη. Ο Λαζαράκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Cubico στο ΓΕΜΗ, φαίνεται να έχει δυνατότητα από κοινού εκπροσώπησης της Cubico στην Ελλάδα, της οποίας και τα γραφεία έχουν την ίδια διεύθυνση με τη Nostira.

Πώς βρέθηκε ο «άγνωστος κ. Στασινόπουλος» με τόσο πλούτο; Πόθεν αγόρασε, όπως εμφανίζει ο ίδιος, τη... μισή νυχτερινή Αθήνα; Πόθεν έσχες για τις πέντε υπερπολυτελείς βίλες που κατέχει στην περιοχή της Δροσιάς, αξίας μερικών δεκάδων εκατομμυρίων;

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτά τα ερωτήματα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μια σοβαρή φορολογική έρευνα για να πάρουμε και εμείς απαντήσεις.


ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !