«Θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα» λένε στο edolio5 ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ! Η «κούφια» δικογραφία για την δολοφονία Καραϊβάζ, οι 2 προφυλακίσεις και η άρνηση του ανακριτή να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για «αρχινονό της νύχτας» ως ηθικό αυτουργό. Η δολοφονία του Καπετανάκη και η φωτογραφία του εκτελεστή που είναι γνωστή ενώ αυτός παραμένει «άγνωστος».


Του Άρη Σπίνου

Το edolio5 από την πρώτη στιγμή έχοντας γνώση της δικογραφίας που διαφήμισε η ΕΛΑΣ ως «μέγα επιτυχία» αναφορικά με τις συλλήψεις εμπλεκομένων γύρω από την υπόθεση του δημοσιογράφου Καραιβάζ είχε επισημάνει τις σοβαρές ενστάσεις του ανακριτή.

Πολλά ερωτήματα εγείρονται από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν οδηγήσει ενώπιον των αρχών τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς-δράστες της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκφράζουν αμφιβολίες για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης, καθώς με βάση τα τωρινά στοιχεία ναι μεν υπάρχουν ενδείξεις για τους φερόμενους ως δράστες, αλλά όχι επαρκείς αποδείξεις που θα μπορούσαν να σταθούν σε ακροατήριο (εάν τελικά η υπόθεση φτάσει μέχρι εκεί).

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το edolio5, τα ίδια στοιχεία είχαν διαβιβαστεί από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ πριν από έναν και πλέον χρόνο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Ωστόσο οι εισαγγελείς έδωσαν εντολή να συνεχιστεί η έρευνα με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία ήταν «ισχνά». Με αυτά τα δεδομένα οι ίδιες αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι ο φάκελος Καραϊβάζ διαβιβάστηκε σε αυτό το χρονικό σημείο στη Δικαιοσύνη μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν προεκλογικά πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και προσωπικά του θριαμβολογούντος για την επιτυχία της ΕΛΑΣ υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου. Όμως η κίνηση αυτή πιθανότατα «έκαψε» την υπόθεση, καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες έγκυρες πηγές, στο edolio5 το αποδεικτικό υλικό θα μπορούσε ίσως να ενισχυθεί περισσότερο στο μέλλον και να οδηγήσει και σε άλλα πρόσωπα ή στη διαλεύκανση και άλλων ανοικτών υποθέσεων που συνδέονται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά τώρα πλέον είναι αργά


Αρκετούς μήνες νωρίτερα αξιωματικός της ΕΛΑΣ σε νευραλγικό πόστο είχε διαβιβάσει στις εισαγγελικές αρχές τα στοιχεία που είχαν περισυλλεχθεί για τη δολοφονία Καραϊβάζ. Το υλικό φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι το ίδιο με αυτό που διαβίβασε η ΕΛΑΣ τις τελευταίες ημέρες στη Δικαιοσύνη και εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης των φερόμενων ως δολοφόνων. Οι εισαγγελείς ωστόσο την πρώτη φορά ήταν κατηγορηματικοί. Τα στοιχεία ήταν «ισχνά» και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να συνεχιστεί η έρευνα για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Καραϊβάζ.

Είναι εντυπωσιακό ότι αυτήν τη φορά τα ίδια στοιχεία κρίθηκαν επαρκή ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις αλλά και να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι οι κατηγορούμενοι προφανώς κάτω από πιέσεις δικαστικών κύκλων αλλά παρ' όλα αυτά ο ανακριτής αρνείται μέχρι και σήμερα να εκδώσει περεταίρω εντάλματα σύλληψης για πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία και ειδικότερα για έναν συγκεκριμένο,  που βρίσκεται στην φυλακή για άλλη υπόθεση, και η ΕΛΑΣ επιμένει ότι είναι ο εντολέας της δολοφονίας, λόγο μη επαρκών στοιχείων.


Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ με τεράστια πείρα εκφράζουν επιφυλάξεις για την ποινική κατάληξη της υπόθεσης και υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν για να πιστωθεί η κυβέρνηση μια επιτυχία προεκλογικά, έστω και με καθυστέρηση δύο ετών. 

Να σημειώσουμε ότι είναι ακόμη εκκρεμής η έρευνα για τη δολοφονία του αποκαλούμενου «Καπέ» παρά το γεγονός ότι υπάρχει η φωτογραφία του εκτελεστή. Ενα πρόσωπο που συνδεόταν με φιλία με τον δημοσιογράφο Καραϊβάζ ο οποίος είχε πάει και μάρτυρας υπερασπίσεως του σε δίκη που είχε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του edolio5 ο εκτελεστής του «Καπέ» διέφυγε τον Δεκέμβριο του 2020 με μηχανή και μπήκε στην Αττική Οδό. Όταν έφτασε στο ταμείο για να πληρώσει έκανε το λάθος να σηκώσει την κάσκα, με αποτέλεσμα να φανεί το πρόσωπό του και να καταγραφεί από κάμερα. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι υπάρχει η φωτογραφία του δεν μπορεί να «δεθεί» ακόμη η εκτέλεση αυτή κάτι που δημιουργεί περαιτέρω ερωτηματικά.

Την ίδια ώρα ερωτήματα εγείρονται και για την έρευνα που έκανε η ΕΛΑΣ στο κινητό τηλέφωνο και στον υπολογιστή του Γ. Καραϊβάζ. Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5, στη δολοφονία Καραϊβάζ μία από τις σφαίρες χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο. 

Στη συνέχεια η συσκευή μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι υπέβαλαν αιτήματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για το τηλέφωνο Καραϊβάζ, ενώ ερεύνησαν τόσο τον φορητό υπολογιστή του όσο και τον σκληρό δίσκο του σταθερού υπολογιστή του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα «δεν προέκυψε κάτι αξιόλογο». Είναι ερώτημα κατά πόσο το κινητό τηλέφωνο του Καραϊβάζ είχε πράγματι καταστραφεί. Υπενθυμίζεται ότι το κινητό τηλέφωνο του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από την ταβέρνα Κρητικός στην Παλλήνη την 1η Μαΐου 2018, (επίσης φίλου του Καραϊβάζ) είχε κρατηθεί κλειδωμένο σε κάποιο συρτάρι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020, όταν τελικά στάλθηκε για έρευνα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, χωρίς έκτοτε να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας για τους συνομιλητές του.