Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου μιας "εξαφανισμένης" δίκης από τα ΜΜΕ! Ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης "τίναξε στον αέρα" το πόρισμα Ρουμπάτη για τους δεκάδες επίορκους της ΕΛΑΣ. "Αυτό δεν είναι δικογραφία. Είναι φήμες καφενείου". Όσα έγιναν σήμερα... στο τριμελές εφετείο που διακόπηκε πάλι για τις 29 Σεπτεμβρίου!


Του Άρη Σπίνου

Για την δίκη που ήδη έχει ξεκινήσει στο εφετείο Αθηνών και αφορά τις βαριές κατηγορίες σε βάρος δεκάδων αξιωματικών της ΕΛΑΣ που μαζί με δεκάδες ακόμα άτομα που διαχειρίζονταν οίκους ανοχής και παράνομες λέσχες σας έχουμε ενημερώσει με εκτενή ρεπορτάζ.

Το Edolio5 ήταν ίσως το μοναδικό ΜΜΕ (με εξαίρεση ένα - δύο ακόμη για να μην αδικήσουμε) που ασχολήθηκε με την εξέλιξη της υπόθεση αυτής. Σήμερα για λόγους που προσβάλουν την Ελληνική Δικαιοσύνη η δίκη διακόπηκε για μια ακόμα φορά για τις 29 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της έδρας ενημέρωσε τους διαδίκους ότι προηγούμενη διακοπή που είχε γίνει είχε ως σκοπό να αποσταλούν στο δικαστήριο οι επίσημες απομαγνητοφωνήσεις που είχε κάνει η ΕΥΠ στο σύνολο τους και όχι τα αποσπάσματα αυτών που περιλαμβάνονται στην δικογραφία. Η ΕΥΠ έστειλε απομαγνητοφωνήσεις αλλά... αφορούσαν άλλο χρονικό διάστημα από το επίδικο που εξετάζονται οι ενδεχόμενες παρανομίες των κατηγορουμένων. Αυτό σημαίνει απλά ότι η ΕΥΠ της εποχής Ρουμπάτη έκανε παρακολουθήσεις τηλεφώνων χωρίς εισαγγελική διάταξη. Καταπέλτης όμως ήταν για τον τρόπο που χτίστηκε αυτή η δικογραφία ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μεϊδάνης. "Αυτό δεν είναι δικογραφία αλλά φήμες καφενείου. Οι απομαγνητοφωνήσεις θα πρέπει να έχουν το όνομα αυτού που τις έκανε, την υπογραφούλα του και την ημερομηνία που της έκανε. Αυτά εδώ είναι κουβέντες μεταξύ θαμώνων καφενείου. Κάτι δεν πάει καλά". Επισήμανε μάλιστα και το γεγονός του χειρισμού της δικογραφίας από τον εισαγγελέα που την επεξεργάστηκε. "Την είχε 5 χρόνια στο συρτάρι του. Παραγράφονται πλημμελήματα. Βλέπει την ανεπάρκεια από έγραφα που έχει η δικογραφία. Πως την εισάγει σε εμάς. Εμένα αυτά με νευριάζουν"  Από τους συνηγόρους υπεράσπισης τέθηκε το αίτημα να ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη για ψευδορκία γιατί όπως ισχυρίστηκαν επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφαλείας για να μην καταθέσει ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές αφού η προστασία οίκων ανοχής και χρηματισμού αξιωματικών της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν είναι λόγος Εθνικής Ασφαλείας. Ζητήθηκε επίσης να κληθεί πάλι να εξεταστεί αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την έδρα.  Παρόντες στο δικαστήριο ήταν ελάχιστοι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων (Φραγγίσκος και Γεωργατζής). Παρόν ήταν ως μάρτυρας και ο διευθυντής των Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλ. Κοσσυφάκης. Το δικαστήριο αποφάσισε να ξαναστείλει στην ΕΥΠ αίτημα προκειμένου να αποσταλούν οι απομαγνητοφωνήσεις στο σύνολο τους για να μπορέσει το δικαστήριο να βγάλει ασφαλής συμπεράσματα και να μην τιναχθεί δίκη στον αέρα.