Φέσι 31,5 εκατομμύρια ευρώ άφησε η ΑΚΤΩΡ στο Κατάρ! Ο απλήρωτος υπεργολάβος, η διεθνής διαιτησία και... η ώρα του ταμείου!


Του Άρη Σπίνου

Οι ωραίοι έχουν χρέη λέει το γνωστό άσμα.

Ανοιχτούς… λογαριασμούς έχει αφήσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Μέση Ανατολή και σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου η συμμετοχή του oμίλου στο επιδικασθέν ποσό αντιστοιχεί στα 31,5 εκατ. δολ

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Περί τα τέλη του 2019, η ΑΚΤΩΡ παρέδιδε με κάθε επισημότητα τη λεγόμενη «Χρυσή Γραμμή» του μετρό της Ντόχα στο Κατάρ, ένα έργο της τάξεως των 3,2 δισ. ευρώ. Δύο χρόνια νωρίτερα, περί τα τέλη του 2017, κατατέθηκαν από τον υπεργολάβο αιτήσεις διαιτησίας και η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020.

Το έργο με τα όποια απρόβλεπτα σκαμπανεβάσματα δημιούργησε υποχρεώσεις ύψους 31,5 εκατ. δολαρίων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πιο ειδικά στην ΑΚΤΩΡ.

Η «καμπάνα» επισημοποιήθηκε στις 21.7.2021 με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), η οποία αποφάνθηκε ότι κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει ο ελληνικός όμιλος για την κατασκευή του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ οφείλει 98,5 εκατ. δολ. σε αλλοδαπή εταιρεία.
Το ποσό των υποχρεώσεων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προκύπτει από το ποσοστό συμμετοχής της στην κοινοπραξία (32%).

Τουτέστιν, η ελληνική κατασκευαστική θα πρέπει να καταβάλει ως μερίδιο το ποσό των 31,5 εκατ. δολαρίων. Δύσκολες εποχές για πρίγκιπες!