Ο έμπορος όπλων Χούμπαυλης και η σύγκρουση με τον διευθυντή της εταιρείας του Κώστα Κουτσό. Τα "κολλητηλίκια" με τον Πάνο Καμμένο, η έχθρα με τον Κρίστιαν Χατζημηνά και τα αντισταθμιστικά των Rafale που θα τον κάνουν μερικά εκ. ευρώ πιο πλούσιο.


Του Άρη Σπίνου 

Τα δημοσιεύματα πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες για τα έργα και τις ημέρες του εμπόρου όπλων Χ Χούμπαυλη για φορολογικές ατασθαλίες και για «περίεργες», όπως  χαρακτηρίζονται συνδιαλλαγές με την σύζυγο συμβούλου του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.


Πρακτικά «φωτογραφίζονται» «μη νόμιμες» δοσοληψίες με επίκεντρο μεγάλα ακίνητα της εταιρείας ΑΤΕΣΕ και του ιδίου του Χρήστου Χούμπαυλη και πλαστά τιμολόγια που εμπλέκουν, σύμφωνα με αυτά  άμεσα τον πρώην σύμβουλο του υπουργού Α.Παπατζανάκη, και συνακόλουθα ως πολιτική ευθύνη, το «υπουργικό κέντρο» του ΥΠΕΘΑ της εποχής 2012-2013 και μετέπειτα, το 2013-2014 στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο επιχειρηματίας απάντησε με εξώδικο στα δημοσιεύματα  με το οποίο επιχειρεί να διαψεύσει τα γραφόμενα. 

Γενικά υπάρχει μία ατμόσφαιρα όπως μεταφέρεται στο edolio5 ότι: «Πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου» και «Θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις για αγοραπωλησίες ακινήτων».

Στην υπόθεση, λένε πηγές εκτός από τα εξώδικα έχουν αρχίσει να εμπλέκονται και «άνθρωποι της νύχτας», οι οποίοι ζήτησαν να παύσει η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, προφανώς λόγω σχέσεων ή κοινών συμφερόντων με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι ο συγκεκριμένος δεν έχει καταγράψει κάποια επιτυχία στην πώλησή των γαλλικών συστημάτων στην Ελλάδα από το 2003 περίπου που είναι αντιπρόσωπός τους, αφού τα Rafale κλείστηκαν σε πολύ ανώτερο επίπεδο και τα οπλικά τους -ΜICA, Exocet, SCALP κλπ.- αντιπροσωπεύονται από την Kestrel των Σ.Κομνόπουλου και Α.Τσάτσου.



Για τους τελευταίους να σημειώσουμε ότι βρίσκονται πίσω από την πώληση αντί 16,02 εκατ. ευρώ των συνολικά 41 σκαφών VIKING Norsafe Munin S1200, στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν τρεις μήνες.

Η μοναδική άλλη επιτυχία του, ήταν επί υπουργίας Πάνου Καμμένου, όταν πέτυχε και πήρε μια προμήθεια θερμικών καμερών.

Στην κάτωθι φωτό ο Π.Καμμένος με ομάδα αξιωματικών και στελεχών γαλλικών εταιρειών και τον Χρήστο Χούμπαυλη (δεύτερος από δεξιά):



Αντίθετα ο Χ.Χούμπαυλης και η ΑΤΕΣΕ έχουν μεγάλη επιτυχία στα αντισταθμιστικά: Έχουν αναλάβει μεγάλο έργο στα αντισταθμιστικά, όλα αυτά τα χρόνια, με την ΑΤΕΣΕ να κερδίζει πολλά έργα και την ΓΔΑΕΕ να της κατακυρώνει ακόμα και έργα που αρχικά είχαν δοθεί σε άλλες εταιρείες.

Πριν δώδεκα, περίπου, χρόνια ιδρύθηκε από τον ίδιο και η σημαντική εταιρεία MILTECH, η οποία όμως πέραν ορισμένων αντισταθμιστικών δεν κατάφερε ποτέ να «απογειωθεί», παρά τις εξαιρετικές σχέσεις του ιδρυτή της με την Σαουδική Αραβία (έχει παρ'όλα αυτά καταφέρει μια εξαγωγή για την εθνοφρουρά την χώρας), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ κλπ.

Ίσως το πρόβλημα να ήταν ο «εσωτερικός πόλεμος» μεταξύ του ιδιοκτήτη και του στενού συνεργάτη του Κώστα Κουτσού, που κατέληξε στην αποχώρηση του τελευταίου και την δημιουργία μιας άλλης εταιρείας αντίστοιχων κατασκευών... δίπλα ακριβώς από την MILTECH!

Άνθρωποι που ακολούθησαν τον Κ.Κουτσό στο νέο του εγχείρημα καταλογίζουν στον Χ.Χούμπαυλη ότι «Εχει συγκρουσιακό χαρακτήρα, επιτίθεται κατά των πάντων αδιακρίτως χωρίς λόγο και αιτία και για αυτό πουλήσαμε πολύ λιγότερα από αυτά που μπορούσαμε να πουλήσουμε ως εταιρεία, αντίθετα με την κατασκευαστική που έπαιρνε αντισταθμιστικά».

Ο χαρακτήρας του τον έχει οδηγήσει μάλιστα να μην λέει ούτε καλημέρα με τον Κρίστιαν Χατζημηνά, που κάνει και αυτός την ίδια δουλειά. Ο Πάνος Καμμένος προσπάθησε αρκετές φορές να τους τα "βρει" αφού ήταν κολλητός  και των 2 αλλά τα εκατομμύρια που τους χώριζαν ήταν πολλά!

Η ουσία είναι πάντως ότι για πρώτη φορά από τότε που αναμίχθηκε με τον χώρο της Άμυνας έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών και του Τύπου, με τον οποίο συνήθως είχε άριστες σχέσεις. Ίσως η πείνα που έχει πέσει στα ΜΜΕ να είναι η αιτία!