Βόμβα!Ο απένταρος καλογρίτσας πριν καταρρεύσει παίρνει μαζί του Παππά-Τσίπρα και όλη την παρέα-Αποκαλύψεις φωτιά με δικαστικά έγγραφα για τα 3.000.000 που πήρε δανεικά από τους λιβανέζους κατασκευαστές Χούρι για να πάρει τηλεοπτική άδεια-Τα λεφτά κατέληξαν σε έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας;

Ο Καλογρίτσας, οι Χούρι και η εγγυητική των 3.000.000 ευρώ | eReportaz
Του Άρη Σπίνου

Όλα πλέον με δικόγραφα.Σε σφοδρές καταγγελίες κατά του «White House» – όπως φέρεται να αποκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου και τον Νίκο Παππά, προχωρεί ο αποκαλούμενος «κόκκινος» εργολάβος Χρ. Καλογρίτσας , ο άνθρωπος δηλαδή που μέχρι τον παραγκωνισμό του , εμφανιζόταν ως ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ για τον χώρο των media.Σήμερα είναι χρεοκοπημένος και απένταρος.Το edolio5 γνωρίζει απίστευτες λεπτομέρεις για την χρηματοδότηση Καλογρίτσα από υπόγειες διαδρομές για να φανεί μεγάλος και τρανός.Τώρα όμως που όλα παίρνουν σάρκα και οστά στις δικαστικές αίθουσες...ας τα πάρουμε από την αρχή.

Οι καταγγελίες έχουν μεγαλύτερη σημασία γιατί γίνονται επισήμως στα ελληνικά δικαστήρια στο πλαίσιο μιας δικαστικής αντιδικίας με τον Λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό , της οικογένειας Χούρι στην οποία ο Ελληνας επιχειρηματίας ουσιαστικά καταγγέλλει Παππά και Μαξίμου ως ενορχηστρωτές της υποθεσης των τηλεοπτικών αδειών μέσω ακόμα και εικονικών συναλλαγών για να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ο Καλογρίτσας υποστηρίζει ενώπιον δικαστηρίων πως το Μέγαρο Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς, μεσολάβησαν για να εισπράξει 3 εκατομμύρια μέσω εικονικής σύμβασης από αλλοδαπή εταιρία για την εγγυητική επιστολή συμμετοχής στο διαγωνισμό. Μάλιστα γίνεται διαρκής επίκληση του όρου “White House”, θέλοντας σαν περιγράψει τον «κουμπάρο» και ‘εμπνευστή» της υπόθεσης. Στο εύλογο ερώτημα της αντιδίκου «ποιο είναι το “White House” παρόντος του Έλληνα επιχειρηματία, οι δικηγόροι του απάντησαν, «το Μέγαρο Μαξίμου και κεντρικό ρόλο στην υπόθεση είχε ο Νίκος Παππάς». Κάτι που προφανώς καταγράφεται στα πρακτικά της δικαστικής απόφασης.

Σε ένα εξώδικο και τις προτάσεις του ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την περασμένη Τετάρτη ο κ.Καλογρίτσας, ισχυρίζεται :

-Πως με πλήρη γνώση και συμφωνία με το “White House” συστάθηκε η εταιρία που διεκδικούσε την τηλεοπτική άδεια.

-Πως υπό τον συντονισμό, εποπτεία και καθοδήγηση του “White House” δημιουργήθηκε εικονική σύμβαση υπεργολαβίας μεταξύ της «Τοξότης» (συμφερόντων Καλογρίτσα) και πανίσχυρου Λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού ώστε να του δοθούν 3 εκατομμύρια ευρώ για την εγγυητική επιστολή στις τηλεοπτικές άδειες.

Όλα αυτά έγιναν, στη συζήτηση της αίτησης της αλλοδαπής εταιρίας με την οποία στρέφεται κατά της Εταιρίας «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα και ζητεί να κηρυχτεί εκτελεστή στην Ελλάδα η απόφαση του Ελβετικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της Γενεύης σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας επιχειρηματίας οφείλει στην εταιρία 3 εκατομμύρια ευρώ που του είχαν καταβληθεί (ως υπεργολάβου) βάση ιδιωτικού συμφωνητικού για την κατασκευή ενός έργου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το συμφωνητικό ειχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2016 και η απόφαση του Ελβετικού Δικαστηρίου εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019.Με απλά λόγια οι λιβανέζοι ισχυρίζονται ότι έδωσαν 3 εκ. ευρώ ζεστό χρήμα χωρίς καμία πραγματική αιτί.Που πήγαν όμως τα λεφτά;Θα μάθετε παρακάτω/

Η πλευρά της αλλοδαπής εταιρίας εμφανίστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να κάνει εκτελεστή την απόφαση στην Ελλάδα και να κινήσει διαδικασίες σε βάρος του Χρ. Καλογρίτσα. Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, εμφανίστηκε ο ίδιος ο επιχειρηματίας μαζί με τον δικηγόρο του Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με την πλευρά του Καλογρίτσα ουσιαστικά ο αντίδικός του είχε πειστεί από το “White House” να συμμετάσχει στο τηλεοπτικό εγχείρημα ως βασικός μέτοχος και γιαυτό και δόθηκε η εγγυητική επιστολή μέσω εικονικής συναλλαγής του τελούσε σε γνώση τότε κεντρικών κυβερνητικών στελεχών. Στο δικόγραφο γραφεί πως: «η από 28.08.2016 υποτιθέμενη «συμφωνία» αναφορικά με υποτιθέμενη υπεργολαβία με «έργο» στα Αραβικά Εμιράτα προτάθηκε προκειμένου να «δικαιολογήσει» την εκταμίευση ποσού 3 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ειχε συμφωνηθεί όπως καταβληθεί ως μέρος της ανερχόμενης σε 25 εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής της στην αφανή εταιρία της πρωτης με την ανώνυμη εταιρία «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογριτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη ΑΕ» η οποία είχε συσταθεί σε συμφωνία με το “White House” με σκοπό τη συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό»

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του.Ο καλογρίτσας απλά ισχυρίζεται ότι δεν πήρε στο χέρι του λεφτά.



Που πήγαν; 

Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στο προκείμενο, τον Απρίλιο του 2019 το διαιτητικό δικαστήριο της Γενεύης δικαίωσε τους ιδιοκτήτες της CCC, δηλαδή τους Ταουφίκ και Σάμερ Χούρι, στη δικαστική διαμάχη με την εταιρεία «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα σε ό,τι αφορά την επιστροφή των τριών εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν από το Αμπου Ντάμπι στην Ελλάδα για να εκδοθεί η εγγυητική επιστολή και να συμμετάσχει η οικογένεια Καλογρίτσα στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα του edolio5, προκειμένου να δικαιολογηθεί η μεταφορά του ποσού, η θυγατρική εταιρεία της CCC με την επωνυμία (Al Ghandi & Consolidated C o n t r a c t o r s I n t e r n a t i o n a l Company LLC) υπόγραψε στις 22 Αυγούστου 2016 ιδιωτικό συμφωνητικό με τον «Τοξότη». Βάσει αυτού, η κατασκευαστική της οικογένειας Χούρι έχριζε ως υπεργολάβο την εταιρεία Καλογρίτσα για την κατασκευή ενός έργου συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και συγκεκριμένα για το «Al Zahia City Center Mall». Φαινομενικά, λοιπόν, η εκταμίευση των τριών εκατ. ευρώ αφορούσε προκαταβολή του «Τοξότη» για την ανάληψη κατασκευαστικών εργασιών στα Εμιράτα. Στην πραγματικότητα, όπως αποκαλύπτεται, αφορούσε έναν εύσχημο τρόπο που επέλεξε το δίδυμο Τσίπρα και Παππά προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή Καλογρίτσα στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Τα χρήματα πράγματι πιστώθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «Τοξότης» και καταβλήθηκαν μέσω της εγγυητικής επιστολής. Μετά την αδυναμία του Καλογρίτσα να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια, τα τρία εκατ. επέστρεψαν σε λογαριασμούς της εταιρείας «Τοξότης» και απορροφήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο λόγω των χρεών σε εφορίες, κ.λπ.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα μας και όπως συνομολογούν κύκλοι του περιβάλλοντος Καλογρίτσα, ο εργολάβος δεν είχε καμία διάθεση να εμπλακεί με τον χώρο της τηλεόρασης αλλά και τις εκδόσεις όπως έπραξε με το Documento, για το οποίο δαπανήθηκαν τρία εκατ. ευρώ που παραμένει άγνωστο εάν ο γιος του, Ιωάννης, πήρε πίσω όταν αποχώρησε.Το ποσό για την έκδοση της εφημερίδας συμπίπτει με το ποσό που πήρε ο Καλογρίτσας από τους Λιβανέζους κατασκευαστές.Τυχαίο;

Σήμερα αποκαλύπτουμε ότι από τις 22 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με πράξη του Οικονομικού εισαγγελέα είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί της συζύγου του Χρήστου Καλογρίτσα, Μικελίνας, του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και της κόρης του επιχειρηματία, Κωνστάντιας.