Έκθεση κόλαφος για το πάρτι εκατομμυρίων και τις απευθείας αναθέσεις! Ο Περιφερειάρχης των ζεϊμπέκικων, του βίντεο της «πολιτικής ξεφτίλας» και των εκλεκτών φίλων. Η Ελλάδα καίγεται ο Γιώργος Πατούλης «ζει την ζωή» του με τα εκατομμύρια να τρέχουν στις τσέπες των εργολάβων.


edolio5 team

Το φαινόμενο Πατούλη αργά ή γρήγορα θα απασχολήσει την Ελληνική δικαιοσύνη για τις εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις που έχουν γίνει επί των ημερών του στην περιφέρεια Αττικής σε μια χούφτα εργολάβους.  Κατόπιν εορτής και με απευθείας αναθέσεις προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ο οποίος αφού πρώτα αγνόησε και δεν συμμορφώθηκε με την έκθεση - κόλαφο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) έφερε πριν λίγες μέρες στην Οικονομική Επιτροπή, πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, για έγκριση ανάθεσης για την διάθεση υδροφόρων οχημάτων.

Ο Γ. Πατούλης μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών και τις καταγγελίες για ελλείψεις στην τροφοδοσία υδροδότησης έφερε στην Οικονομική Επιτροπή, πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, έγκρισης ανάθεσης για την διάθεση υδροφόρων οχημάτων με το προσωπικό τους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε Δυτική και Ανατολική Αττική.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΑΔΗΣΥ στις 21 Ιουλίου 2022 (Α.Π. 3779) απέστειλε στην Περιφέρεια Αττικής σχετική έκθεση «φωτιά», σύμφωνα με την οποία αφού προέβη στον έλεγχο 402 συμβάσεων με απευθείας ανάθεση συνολικού ύψους 32.005.500€ για το χρονικό διάστημα 1/1/21 έως 2/7/22, διαπιστώνει ότι η πρακτική αυτή «εκτός του ότι αποκλίνει από τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις της ενωσιακής προέλευσης άρθρου 32 παρ. 2 περ. γ του ν. 4412/2016, είναι πιθανό να υποκρύπτει και κατάτμηση ενιαίας και σημαντικού ύψους δαπάνης».

Διαπιστώνεται επίσης από την ΕΑΑΔΗΣΥ ότι στη βάση των στοιχείων «το 95,6% του συμβατικού προϋπολογισμού (30.597.500€) της περιόδου αναφοράς έχει ανατεθεί με 360 συμβάσεις σε 17 από συνολικά 42 αναδόχους. Το δε 80% του εν λόγω προϋπολογισμού (25.600.500€) με 293 συμβάσεις έχει ανατεθεί σε 8 αναδόχους. Αυτό καταδεικνύει το πανομοιότυπο των αναγκών και άρα την εφικτότητα του προγραμματισμού αυτών και τη δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμού ή άλλων κατάλληλων εργαλείων για την ανάδειξη των αναδόχων των εν λόγω υπηρεσιών».

Και η έκθεση καταλήγει στο ότι «επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις υποκρυπτόμενης κατάτμησης προκειμένου για συμβάσεις άνω των ορίων, προκύπτει και πρόσθετη πλημμέλεια, καθώς η Περιφέρεια δεν προσήλθε στην ΕΑΑΔΗΣΥ για την παροχή σύμφωνης γνώμης … το οποίο συνιστά και παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας ανάθεσης. Σε συνέχεια των ανωτέρω επισημάνσεων, σας καλούμε να τηρείτε εφεξής τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 2 γ. του ν. 4412/2016».

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω συμβάσεις αφορούν στη διάθεση μηχανημάτων έργου, οχημάτων, μεταφορικών μέσων συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων και κάθε άλλου τύπου τροχοφόρων ή ερπυστριοφόρων μέσων, μαζί με τα τυχόν συνοδευτικά τους οχήματα και το προσωπικό τους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως οι δασικές πυρκαγιές.

Σημειώνεται ότι η ΕΑΑΔΗΣΥ στις 21 Ιουλίου 2022 (Α.Π. 3779) απέστειλε στην Περιφέρεια Αττικής σχετική έκθεση «φωτιά», σύμφωνα με την οποία αφού προέβη στον έλεγχο 402 συμβάσεων συνολικού ύψους 32.005.500€ με προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, κοινώς "απευθείας ανάθεση", διαπιστώνει ότι η πρακτική αυτή "εκτός του ότι αποκλίνει από τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις της ενωσιακής προέλευσης άρθρου 32 παρ. 2 περ. γ του ν. 4412/2016, είναι πιθανό να υποκρύπτει και κατάτμηση ενιαίας και σημαντικού ύψους δαπάνης".

Διαπιστώνεται επίσης από την ΕΑΑΔΗΣΥ ότι στη βάση των στοιχείων "το 95,6% του συμβατικού προϋπολογισμού (30.597.500€) της περιόδου αναφοράς έχει ανατεθεί με 360 συμβάσεις σε 17 από συνολικά 42 αναδόχους. Το δε 80% του εν λόγω προϋπολογισμού (25.600.500€) με 293 συμβάσεις έχει ανατεθεί σε 8 αναδόχους. Αυτό καταδεικνύει το πανομοιότυπο των αναγκών και άρα την εφικτότητα του προγραμματισμού αυτών και τη δυνατότητα διενέργειας διαγωνισμού ή άλλων κατάλληλων εργαλείων για την ανάδειξη των αναδόχων των εν λόγω υπηρεσιών".

Και η έκθεση καταλήγει στο ότι "επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις υποκρυπτόμενης κατάτμησης προκειμένου για συμβάσεις άνω των ορίων, προκύπτει και πρόσθετη πλημμέλεια, καθώς η Περιφέρεια δεν προσήλθε στην ΕΑΑΔΗΣΥ για την παροχή σύμφωνης γνώμης … το οποίο συνιστά και παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας ανάθεσης. Σε συνέχεια των ανωτέρω επισημάνσεων, σας καλούμε να τηρείτε εφεξής τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 2 γ. του ν. 4412/2016"».

Την ίδια ώρα όπως όλα τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν η Περιφέρεια Αττικής οδηγείται στη χρεοκοπία. εξαιτίας του τεράστιου ταμειακού ελλείμματος 162 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστο, που προκύπτει από τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Σύμφωνα με αυτές το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπό εκτέλεση έργων ανέρχεται σε 262 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα σε μόλις 100 εκατ. ευρώ. 

Ολα αυτά τη στιγμή που, η περιφερειακή αρχή καταγγέλλεται ότι επιμένει… εμφατικά στην πρακτική των απευθείας αναθέσεων: από 230 διαδικασίες απευθείας αναθέσεων και 150 προσκλήσεις διαπραγμάτευσης χωρίς δημόσια διακήρυξη (σ.σ. πάλι απευθείας ανάθεση, πρακτικά) το 2021, στη διάρκεια του 2022 οι απευθείας αναθέσεις αυξήθηκαν σε 510 και οι προσκλήσεις διαπραγμάτευσης σε 255, δηλαδή οι απευθείας αναθέσεις αυξήθηκαν κατά 110% και η παρέκκλιση από τους κανόνες δημοσίων συμβάσεων κατά 70%. Την ίδια ώρα αλγινή εντύπωση προκαλεί το βίντεο που κάνει το γύρω του διαδικτύου από σήμερα το πρωί και δείχνει τον Πατούλη επήρεια άκρα του κεφιού να χορεύει ζεϊμπέκικο το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουλίου όταν η Ελλάδα θρηνεί 5 νεκρούς και αμέτρητες φυσικές καταστροφές. Η πολιτικής της ξεφτίλας και της απαξίωσης.