Για να σταματήσουν την εκλογική κατρακύλα! Στις 21/5 οι κάλπες και 24 Απριλίου η διάλυση της Βουλής. 27% + 9% + αποστάτες βουλευτές θα είναι η νέα συγκυβέρνηση, αλλιώς 2 Ιουλίου νέες εκλογές με την ίδια "συνταγή".


Του Άρη Σπίνου

Οι εκλογές στην Ελλάδα ορίστηκαν για τις 21 Μαίου 2023. Δεν αποτελεί φυσικά κάποιο ιδιαίτερο νέο κυρίως για τους αναγνώστες του edolio5 αφού τους είχαμε ενημερώσει όχι μόνο για την ημερομηνία των εκλογών αλλά και για την διάλυση της Βουλής. Η κυβέρνηση επιδιώκει να σταματήσει την εκλογική κατρακύλα εξαιτίας της οποίας κάθε εβδομάδα χάνει και μια μονάδα.

Οριστικά πλέον η ΝΔ χάνει την αυτοδυναμία και το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι απέναντι της είχε ένα ΣΥΡΙΖΑ που δεν πείθει, ενώ μοίρασε και 50 δις ευρώ σε παροχές. Ανεξάρτητα αν αυτά βέβαια προέρχονται από νέο δανεισμό!

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις η ΝΔ κινείται στα όρια του 27% με 28% και απέχει έτη φωτός από το όριο του 38% που μπορεί να τις δώσει αυτοδυναμία. Είναι προφανές πέρα πάσης αμφιβολίας ότι το βράδυ των εκλογών ο Μητσοτάκης θα αμφισβητηθεί με ένα τέτοιο ποσοστό. Αυτό που θα τον σώσει είναι, γεγονός αδύνατον, να ακουμπήσει το 31%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πέριξ του 24% με 26% και το ΠΑΣΟΚ στο 8%.

Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελληνική Λύση ακουμπάει το 9% με ιδιαίτερη άνοδο στην Βόρεια Ελλάδα που σε αρκετούς νομούς είναι 3ο κόμμα. Άνοδο έχει και το Εθνικό κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη που βρίσκεται πέριξ της εισόδου στην βουλή αλλά θεωρείται πέρα από βέβαιο ότι ο Άρειος Πάγος δεν θα του επιτρέψει να καταρτήσει ψηφοδέλτια.

Παρά το όσα λέγονται το πιθανότερο σενάριο είναι συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ από την 1η Κυριακή. Το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν θα θελήσει να οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες αφού θα έχει μειωμένη δύναμη και λιγότερους Βουλευτές και κατά συνέπεια μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ. Αυτό που επίσης βρίσκεται στο τραπέζι είναι η αρπαγή Βουλευτών από άλλα κόμματα εάν χρειαστεί να συμπληρωθεί η πλειοψηφία των 151.