(Ν2) Ο ρόλος του χαμηλόβαθμου αστυνομικού (συγγενής υπουργού) στην ΕΥΠ που λύνει και δένει όπως έκανε η Βαγγελίτσα! Η υποβάθμιση των υποδιοικητών και το παρασκήνιο με τα πρόσωπα που πήραν «θέσεις κλειδιά» με αμοιβή 10.000 ευρώ τον μήνα.


Του Άρη Σπίνου

Χθες υποσχεθήκαμε να συνεχίσουμε το ρεπορτάζ πέριξ της ΕΥΠ με τα περίεργα που συμβαίνουν στο κτήριο της Κατεχάκη αναφορικά με τον ρόλο ενός χαμηλόβαθμου αστυνομικού που λύνει και δένει, ελέω στενής συγγένειας με υπουργό της κυβέρνησης. Ο αστυνομικός αυτός υπηρετεί στο γραφείο του διοικητή της υπηρεσίας με υπεραυξημένες αρμοδιότητες. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι το εξής: δύο πρέσβεις, εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον (Ιωάννης Ραπτάκης) χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του και ένας αντιστράτηγος (ΜΧ) ε.α. (Γεώργιος Κέλλης) δέχονται να υποβαθμίζονται και να καπελώνονται κατ’αυτό τον τρόπο από τον κομματικό κατώτερο αστυνομικό ο οποίος σύμφωνα με διαταγή του διοικητή καθορίζει μαζί με τον συνάδελφό του σε ποιον υποδιοικητή θα ανατεθεί κάθε εισήγηση και κάθε υπόθεση απ΄όλες τις διευθύνσεις της υπηρεσίας! Με ποια προσόντα ένας αστυνομικός χαμηλόβαθμος που ουδόλως γνωρίζει ποιο ρόλο θα κληθούν να αναλάβουν οι "επίλεκτοι" της ΕΥΠ στο εξωτερικό, αποφασίζει και διατάζει; 

Οι πληροφορίες μας λένε επίσης ότι οι δύο υποδιοικητές δεν έχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες ακόμα!

Στον κ. Ραπτάκη λένε ανατέθηκαν οι εξωτερικές υποθέσεις ενώ στον κ. Κέλλη αυτές του εσωτερικού. 

Στον κ. Ραπτάκη δόθηκε το γραφείο του παλιού Α υποδιοικητού της ΕΥΠ ενώ στον κ. Κέλλη αυτό του παλιού Β΄, ενώ πρόεδρος του υπηρεσιακού συμβουλίου της ΕΥΠ τοποθετήθηκε μας λένε ο κ. Ραπτάκης. Επειδή όμως αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία ας πάμε στα επόμενα που αφορούν και "θέσεις κλειδιά" με καθοριστικό ρόλο.

Για την Τουρκία λοιπόν επελέγη ο υπάλληλος Σπύρος Ν. γνωστός παλαιόθεν για τις στενές σχέσεις του με την πτέρυγα Αντώνη Σαμαρά. Συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, διορισθείς επί Σημίτη σε αντάλλαγμα-επιβράβευση προς τον πατέρα του, των πασόκων συνδικαλιστών εκείνης της εποχής και ιδίως του γνωστού μεγαλοπράκτορα και μεγαλοσυνδικαλιστή Κώστα Α. που γνωρίσαμε στα δικαστήρια. Αντάμειψαν τον πατέρα για την συνεισφορά του στη διάσπαση της ΔΑΚΕ το 1993 κατεβαίνοντας υποψήφιος στις συνδικαλιστικές εκλογές με την παράταξη Σαμαρά υπό την Δώρα Γ. καταφέρνοντας έτσι να πάρει τις εκλογές και για πρώτη φορά τα ηνία του συνδικάτου της ΕΥΠ με διαφορά 10 ψήφων η παράταξη των πασόκων. Η παράταξη Σαμαρά πήρε 15 ψήφους.  Κι έτσι η ΔΑΚΕ έχασε. Η επιβράβευση δεν σταμάτησε μόνο στον διορισμό. Λίγα χρόνια μετά ο γιος αν και νέος υπάλληλος τοποθετήθηκε σε θέση στο εξωτερικό. 

Μετά πάλι από λίγα χρόνια την δεκαετία του 2000 ξανατοποθετήθηκε στο εξωτερικό ενώ στο μεσοδιάστημα ο γνωστός συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ τον γλύτωσε και από υπόθεση που έγινε πρωτοσέλιδο και ταλάνισε το πανελλήνιο επί μήνες.  Αυτόν και έναν που τώρα είναι αποσπασμένος στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. 

 Κάποιοι μάλιστα λένε ότι όταν επέστρεψε ξεκίνησε δράση εξωυπηρεσιακή με μεγάλη επιτυχία συνάπτοντας σχέσεις επ΄ αμοιβή και με μεγαλοεπιχειρηματίες ενώ όπως αποκάλυψαν ΜΜΕ της εποχής επί πρωθυπουργίας Σαμαρά συμμετείχε και στο περιβόητο δείπνο Μπαλτάκου μαζί με συνδικαλιστές που το "κυρίως πιάτο" ήταν ο μεγαλοσυνδικαλιστής που τον είχε βοηθήσει στο παρελθόν όπως ακουγόταν στους διαδρόμους της ΕΥΠ. Τώρα λοιπόν που οι Καραμανλικοί πνέουν τα λοίσθια για τον Μητσοτάκη, αν μη τι άλλο οι Σαμαρικοί θα πρέπει να ικανοποιηθούν πάση θυσία. Το ενδιαφέρον είναι πως ο συγκεκριμένος, επί εποχής Κοντολέοντα, είχε τεθεί σε δυσμένεια, υπηρετούσε σε τμήμα ανάλυσης όπου απλώς παρίστατο χωρίς κανένα έργο, η δε σύζυγός του, αφού πρώτα χρίσθηκε τμηματάρχης στην περίφημη Γ υποδιεύθυνση της ΔΕΑ-Β΄ από όπου 100 στελέχη εκδιώχθηκαν παρανόμως, μετατάχθηκε και αυτή έχοντας ωστόσο προηγουμένως διασφαλίσει δια παντός το επίδομα θέσης! Ακολούθως, αποσπάσθηκε στο γραφείο του υπουργού Μάκη Βορίδη! Ο δε σύζυγος παρέμεινε στην ΕΥΠ και ενώ δημοσίως πια δήλωνε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ η υπηρεσία ήταν σε σαφώς καλύτερη θέση», ξαφνικά ανασύρθηκε από τον πάτο και βρέθηκε στο αφρό.

 Για την ιστορία, με την τοποθέτησή του στην Τουρκία θα αποκτήσει και ένα ρεκόρ: θα έχει πάρει θέση εξωτερικού για τρίτη φορά, αφού στο παρελθόν υπηρέτησε σε άλλες χώρες για δύο θητείες. Αλήθεια, ο αστυνομικός αλλά και η επιτροπή υπό τον διοικητή που τον επέλεξε, έχουν καθόλου υπόψη τους τη σχέση Τουρκίας και των άλλων χωρών που έχει υπηρετήσει αλλά και τη συνεργασία τους σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών; Με άλλα λόγια ο εν λόγω κύριος οδεύει στη νέα του θέση «μαυρισμένος» και γνωστός. Χωρίς μάλιστα καμία γνώση για τη συγκεκριμένη χώρα αφού ουδέποτε έχει υπηρετήσει σε σχετικό γραφείο και φυσικά δίχως γνώση της τουρκικής γλώσσας. Σίγουρη πλέον η επιτυχία. όπως σίγουρα και τα περίπου 10.000 ευρώ που θα λαμβάνει περίπου το μήνα...

Για αυτό το τελευταίο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θα σπεύσουν να πούνε ότι για έναν σύνδεσμο, προαπαιτούμενο είναι απλώς η γνώση Αγγλικής και όχι της γλώσσας της χώρας που θα υπηρετήσει. Μάλιστα. Και τότε για ποιο λόγο η επιτροπή-κουκλοθέατρο (λόγω κατώτερων αστυνομικών), για έτερη βαλκανική χώρα προέκρινε τον υποψήφιο Αναστάσιο Γ. και μάλιστα χωρίς καμία επιχειρησιακή εμπειρία επειδή απλά γνώριζε την γλώσσα αυτής; Και επιπλέον, όπως πληροφορηθήκαμε, πρόκειται για έναν μεταφραστή τη στιγμή που ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και επιχειρησιακοί υπάλληλοι με σχετική εμπειρία και γνώσεις. Και στην περίπτωση αυτή η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για ικανοποίηση αιτήματος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της εκεί ορθόδοξης κοινότητας, καθόσον ο νέος σύνδεσμος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, όπου εσχάτως είχε μεταβεί και ο Κυριακός Μητσοτάκης, προς άγρα ομογενειακής ψήφου.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται...