Με το πιστόλι στην ζώνη, στο γήπεδο και στο Κολωνάκι! Το "πέρασμα" του Ανδρέα Πάτση από την "Αυριανή" ως δημοσιογράφος και το "καθηγητηλίκη" στο φροντιστήριο του Νίκου Αγαπηνού της πλατείας Κάνιγγος! Τα δάνεια από τον Μιχάλη Σάλλα και η χρηματοδότηση της "Lyktos" που ανήκει στον Σάλλα Μιχάλη.


Του Άρη Σπίνου

Από την Αυριανή της δεκαετίας του ΄80 και το φροντιστήριο του Νίκου Αγαπηνού, ο Ανδρέας Πάτσης βρέθηκε αρκετά χρόνια αργότερα  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και να κάνει δουλειές εκατομμυρίων ευρώ στα κόκκινα δάνεια με την Πειραιώς.

Η διαδρομή για τον άγνωστο στον πολύ κόσμο δικηγόρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μυθιστορηματική, διότι εκτός από το στοιχείο της θεαματικής κοινωνικής και επαγγελματικής ανέλιξης περιλαμβάνει μετατοπίσεις και ανατροπές, που μόνο η πένα ενός ικανού συγγραφέα θα μπορούσε να περιγράψει.


Ο Ανδρέας Πάτσης λοιπόν μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την δημοσιογραφία τον συναντάμε στα στενά πίσω από τη Νομική να διδάσκει στο Φροντιστήριο του Νίκου Αγαπηνού Πολιτική Δικονομία και πιο συγκεκριμένα Αναγκαστική Εκτέλεση.


Η ειδίκευση του αυτή στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμούς κλπ) τον φέρνει μερικά χρόνια αργότερα κοντά στην τράπεζα Πειραιώς η οποία επιζητούσε ένα καλό νομικό γραφείο για να ασχοληθεί με τις εισπράξεις από τους κακοπληρωτές και τα κόκκινα δάνεια.

Η συνεργασία αυτή το 2010 θα τεθεί σε νέα βάση με τη δημιουργία της εταιρείας ΠΛΑΤΩΝ.


Από το σημείο αυτό οι σχέσεις του ίδιου του Πάτση με την τότε διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επί εποχής Σάλλα μπαίνουν σε μία νέα εποχή όπως παραδέχεται άλλωστε και ο ίδιος στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.

Καταρχάς λαμβάνει δάνειο από την Πειραιώς 4,3 εκατ. ευρώ για να αγοράσει κόκκινα δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 60 εκατ. ευρω που ήθελε να ξεφορτωθεί η ίδια η Τράπεζα.

Από τη διαδικασία αυτή η Τράπεζα μειώνει τα κόκκινα δάνεια όχι όμως και το ρίσκο που αυτά συνεπάγονται, καθώς η αγορά τους γίνεται με δάνειο που ή ίδια χορηγεί!


Στη συνέχεια ο επενδυτικός του ορίζοντας διευρύνεται με την Κυπριακή εταιρεία HORSELORD LTD, με την οποία στην οποία είναι αποκλειστικός μέτοχος, συμμετείχε εισφέροντας περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ στην εταιρεία Lyktos Participations που ανήκει στον Μιχάλη Σάλλα.

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά και ελπίζουμε ότι κάποτε θα δεήσει να επιληφθεί επ΄αυτών η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής, καθώς τόσο η παραπάνω εταιρεία όσο και άλλες πέντε Κυπριακές εταιρείες στις οποίες ο κ, Πάτσης συμμετείχε εταιρικά, δεν συμπεριλήφθηκαν στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης που αφορούσε την οικονομική κατάσταση του 2018.

Να θυμίσουμε ότι η η συμμετοχή σε off shore εταιρείες απαγορεύεται.

Αν θυμάστε για το λόγο αυτό είχε αποπεμφθεί το 2012 ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος από την Κυβέρνηση λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του ως υφυπουργός Ναυτιλίας. Πολλοί πάντως θα θυμούνται τον Ανδρέα Πάτση ως παράγοντα του ποδοσφαίρου στην "Νίκη Βόλου" με την πιστόλα στην ζώνη που έμπαινε στο γήπεδο. Ενίοτε την ακουμπούσε και στο τραπέζι στις καφετέριες του Κολωνακίου όπου σύχναζε κάθε πρωί.