18 Νοεμβρίου θα καθίσουν στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας! Τα 3.000.000 ευρώ από τους Λιβανέζους Χούρι και η δικαιοσύνη που δεν τόλμησε να τους αγγίξει.


Του Άρη Σπίνου

Στις 18 Νοεμβρίου θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη για τους χειρισμούς του σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Στο πλευρό του στο εδώλιο θα καθίσει και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που σύμφωνα με όσα ο κατήγγειλε, είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από προτροπή του πρώην υπουργού, προκειμένου η τότε κυβέρνηση να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Ο εργολάβος τόσο στη Βουλή όσο και κατά την απολογία του στην ανακρίτρια υποστήριξε ότι προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια έπειτα από προτροπή του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο επιχειρηματικό κολοσσό CCC για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό.

«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε καταθέσει ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, αρνείται τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης. Να σημειώσουμε πάντως ότι σε αυτήν την δίκη συμβαίνει το παράδοξο που αφορά να είναι κατηγορούμενος ένας που πήρε σύμφωνα με την δικογραφία 3.000.000 ευρώ και όχι αυτός που του τα έδωσε και είναι οι Λιβανέζικη εταιρία Χούρι.

Οι Λιβανέζοι της CCC, τα αδέλφια Χούρι που έβαλαν τα λεφτά της προκαταβολής 3.000.000 ευρώ και θα έβαζαν και τα υπόλοιπα για την άδεια. δεν πέρασαν ούτε το κατώφλι της σχολής Ευελπίδων!Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσει, κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, σε βαθμό πλημμελήματος ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, μετά το βούλευμα που εκδόθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο για την παραπομπή του, αναφορικά με τους χειρισμούς του στο παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

Ο πρώην υπουργός παραπέμπεται αμετάκλητα πλέον να δικαστεί, με συνεργό τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος έχει καταγγείλει τον. Παππά πως είχε κεντρικό ρόλο για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό -παρότι δεν είχε τις τυπικές προϋποθέσεις- προκειμένου η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Αν και η κατηγορία που βαρύνει τον Παππά είναι πλημμέλημα και επισύρει ποινή έως δύο χρόνια, είναι βέβαιο πως έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο εκτός ακροατηρίου, καθώς θα πυροδοτήσει το πολιτικό κλίμα.

Το Δικαστικό Συμβούλιο, με το υπ’ αρ. 4/2022 βούλευμά του, υιοθετεί πλήρως την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, ως προς την ποινική ευθύνη του κ. Παππά για την οργάνωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, ο οποίος, με τη συνδρομή του κ. Καλογρίτσα, επιδίωξε να υπερκεράσει τα εμπόδια που έθετε ο νόμος για τη συμμετοχή σε αυτόν με… συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Οι καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έφεραν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αφού προηγουμένως συγκροτήθηκε Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή, η οποία αποφάσισε τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.