Στο "σκαμνί" του Ευρωκοινοβουλίου η υπόθεση των υποκλοπών και η εγκληματική οργάνωση που χρησημοποίησε το "μαϊμού" edolio5 για να παρακολουθήσει τα κινητά τηλέφωνα πολιτικών και δημοσιογράφων.


edolio5 team

Στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί το θέμα «Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπευτικά συστήματα Predator στην Ελλάδα», αναφορικά με όσα έχουν αποκαλυφθεί για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη  τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη αλλά και για την δράση της "ομάδας" που χρησημοποίησε αναγραμματισμό του edolio5 προκειμένου να παγιδεύσει τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνακροάσεων από την ΕΥΠ, καθώς και για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περίπου στις 20:00.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2022, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης. Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή συνεδρίασε με θέμα την Ελλάδα, παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων και δημοσιογράφων που παρακολουθούνταν από κατασκοπευτικό λογισμικό ή έχουν ερευνήσει το θέμα.

Σύμφωνα με το Politico, «το προσχέδιο ημερήσιας διάταξης έλεγε ότι ήταν μια σύνοδος για την «παράνομη επιτήρηση», αλλά το ΕΛΚ πίεσε σκληρά για να αφαιρέσει την αναφορά στην παρανομία και την Ελλάδα από τον τίτλο, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Τελικά, οι «Πράσινοι» υποστήριξαν την απόσυρση του όρου «παράνομος» με αντάλλαγμα τη διατήρηση της αναφοράς στην Ελλάδα, αναφέρει η Νεκταρία Σταμούλη.

Ο ευρωβουλευτής Hannes Heide, συντονιστής S&D στην εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και άλλου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης, προέτρεψε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύψει όσα γνωρίζει για την υπόθεση. "Εάν ο Ανδρουλάκης, υποψήφιος πρωθυπουργός, αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ξέρουν γιατί», είπε η Heide. "Η συζήτηση στο Στρασβούργο θα είναι μια ευκαιρία να ασκηθεί πίεση στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη και να ακούσουμε τι σκοπεύουν να κάνουν"».

Το Politico κάνει αναφορά και στα όσα είπε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να αναιρεθεί το απόρρητο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία σχέση με παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware. Με απλά λόγια επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί καμία διερεύνισει του θέματος.

Στο μεταξύ, σημειώνει ότι ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε καταγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή, ισχυριζόμενος ότι το τηλέφωνό του είχε υποκλαπεί με ιό που του έστειλαν και ήταν ο αναγραμματισμός του edolio5. Ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Μεταφορών, είπε ότι υπήρξαν δύο απόπειρες κατασκοπείας του με το Predator τον Νοέμβριο του 2021.

Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 15 Νοεμβρίου, όταν έλαβε ένα μήνυμα κειμένου που του ζητούσε να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο phishing. Η δεύτερη απόπειρα έγινε στις 19 Νοεμβρίου, με τον ίδιο ακριβώς σύνδεσμο (edolio5) που χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθούν τα τηλέφωνα του Ανδρουλάκη και του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.