Μια αμφίσημη απόφαση του ΣτΕ για την "Μυρτώ της Πάρου"! Άναψε το "πράσινο φως" για αποζημίωση αλλά το ποσό θα το αποφασίσει το διοικητικό εφετείο που έχει ήδη κρίνει... ότι δεν δικαιούται αποζημίωση!


Του Άρη Σπίνου

«Πράσινο φως» άναψε το ΣτΕ για την καταβολή αποζημίωσης στη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη (τη Μυρτώ της Πάρου όπως την αποκαλεί όλη η Ελλάδα) καθώς έκρινε ότι το Δημόσιο οφείλει να αποζημιώσει το κορίτσι που στις στις 22 Ιουλίου του 2012, βιάσθηκε και δέχθηκε άγρια επίθεση στη παραλία «Χρυσή Ακτή» της Πάρου από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς και έκτοτε παραμένει καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με αναπηρίας 100%.

Κατά τους συμβούλους Επικρατείας, η Μυρτώ δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά το ύψος θα καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο αναπέμφθηκε η υπόθεση. Να σημειώσουμε όμως ότι μετά από αίτηση που υπέβαλλε η μητέρα της Μυρτούς, Μαρίας Κοτρώτσου, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ αναίρεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (468/2021) η οποία είχε κρίνει ότι δεν δικαιούται αποζημίωση από το Δημόσιο λόγω των πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας. Τώρα το διοικητικό εφετείο θα αποφασίσει αντίθετα; 

Σημειώνεται, ότι η μητέρα της Μυρτούς διεκδικεί να καταβληθεί στην κόρη της ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της, αλλά και την καταβολή ποσού 2.978 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της.

Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα πρέπει να επιδικασθεί στη Μυρτώ για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της Μυρτούς, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν.