Την δευτέρα 7/2 δύο κρίσιμες δίκες! Η ομερτά των ΜΜΕ και τα "κατεβασμένα" στυλό! Η αγόρευση εισαγγελέα για τα κακουργήματα Ρέστη και το εφετείο του παραδικαστικού με την "παρέα" του πρώην βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου στο εδώλιο.


Του Άρη Σπίνου

Δεν έχουμε καμία απαίτηση από την "πρόθυμη" δημοσιογραφία να μείνει χωρίς μεροκάματο. Δυστυχώς όμως παρατηρούμε ότι και οι "άλλοι" οι "σπουδαίοι και μεγάλοι δήθεν ερευνητές" τους έχουν μιμηθεί. Το edolio5 επιμένει κόντρα σε όλα αυτά. 2 μεγάλες δίκες την Δευτέρα θα απασχολοήσουν τα Ελληνική δικαστήρια. Η πρώτη, αφορά την συνέχεια της δίκης με κατηγορουμένους τον μεγαλοεφοπλιστή Βίκτωρ Ρέστη και άλλους συνεργούς του. Η εισαγγελέας της έδρας έχει σειρά να αγορεύσει επί του κατηγορητηρίου.


Το edolio5 έχει αναφερθεί με πολλές αναρτήσεις λόγο του δημόσιου και εύλογου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος στα έργα και τις μέρες του πασίγνωστου και πάμπλουτου εφοπλιστή, αναφορικά με τις ποινικές του περιπέτειες.

Το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Αθήνας με το οποίο παραπέμφθηκε να δικαστεί σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο Βίκτωρας Ρέστης για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ληστεία, μεταξύ πολλών άλλων κακουργημάτων θα εκδικαζόταν την Πέμπτη 21/1 ύστερα από 2 αναβολές στις 20/5 του 2020 και στις 20/11/2019. Η πανδημία και οι περιορισμοί στις δίκες οδήγησαν σε νέα αναβολή. Τελικά η υπόθεση εκδικάστηκε την, Πέμπτη 16.12.

Ειδικότερα, ο γνωστός εφοπλιστής κατηγορείται, ότι το Δεκέμβριο του 2012, έδωσε χρήματα σε ανθρώπους της νύχτας, προκειμένου- έξω από τα γραφεία της ναυτιλιακής του εταιρείας επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος- να αφαιρέσουν χαρτοφύλακα με έγγραφα από τον πρώην συνεργάτη του Ιωάννη Δρίτσα απειλώντας τον με όπλο και χτυπώντας τον στο κεφάλι! Για την υπόθεση αυτή ο Β. Ρέστης αντιμετωπίζει επίσης και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα εκβίασης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με το ίδιο τελεσίδικο βούλευμα (υπ’αριθμ. 1507/2018) ο Β. Ρέστης κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος ακόμη για:

α) ηθική αυτουργία σε εκβίαση από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του επιχειρηματία Γιώργου Δασκαλάκη, β) ηθική αυτουργία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη εναντίον του ίδιου επιχειρηματία, γ) παραβίαση προσωπικών δεδομένων κατ’ εξακολούθηση από κοινού με σκοπό βλάβη τρίτων, δ) ηθική αυτουργία και εκβίαση από κοινού κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του πολιτικού μηχανικού, Χαράλαμπου Στάικου, ε) ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης σε βάρος του δικηγόρου Αντώνη Βουγίδη.

Μαζί με τον Βίκτωρα Ρέστη παραπέμφθηκαν να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και άλλα τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων και ένας πρώην αξιωματικός της Ασφάλειας.

Όπως όμως ψιθυριζόταν ήδη εδώ και πολύ καιρό οι μάρτυρες κατηγορίας Δρίτσας και Σταϊκος "ξέχασαν" τα γεγονότα ή αρνήθηκαν ότι είχαν συμβεί! Ο μεν πολιτικός μηχανικός Μπάμπης Στάϊκος απέδωσε την προκαταρτική του μαρτυρία σε φαντασιώσεις τονίζοντας στο δικαστήριο ότι ποτέ κανένας δεν τον έδειρε. Ο Δρίτσας ομολόγησε τα περί ξυλοδαρμού του αλλά τα απέδωσε σε αγνώστους αφού όπως είπε κατόπιν έρευνας που έκανε εκ των υστέρων είναι βέβαιος πλέον ότι ο εφοπλιστής και οι συνεργάτες του δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Ο δικηγόρος Βουγίδης που εμφανίστηκε στο δικαστήριο ήταν και αυτός στην γραμμή του "δεν ξέρω δεν θυμάμαι". Ο μόνος που φώναζε για να βρει το δίκιο του ήταν ο π. συνεργάτης του εφοπλιστή Δασκαλάκης και μάλιστα σε πολλές στιγμές έβαζε και κλάματα. Η αγόρευση της εισαγγελέας επί του κατηγορητηρίου θα γίνει στις 7/2. Όλοι περιμένουν να δουν αν τελικά η αμνησία των μαρτύρων κατηγορίας έπιασε τόπο. Την ίδια μέρα στο πενταμελές εφετείο κακουργημάτων θα διεξαχθεί, εάν δεν δοθεί νέα αναβολή, η δίκη του παραδικαστικού Ν2.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 ύστερα από αναβολή αναμενόταν να ξεκινήσει και η δίκη στο εφετείο για το παραδικαστικό Ν2 με κύριο μάρτυρα κατηγορίας τον επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση αλλά αναβλήθηκε για τις 7/2/2022 .

Μετά από βαριές ποινές αλλά και χορήγηση αναστολής μέχρι την έφεση σε όλους τους κατηγορουμένους για την υπόθεση του καταδικαστικού κυκλώματος Νο 2, μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Μπολέτση για χρηματισμό ήρθε η ώρα του 5μελους εφετείου. Μεταξύ άλλων το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και π. δικηγόρο,(του αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια) Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη.Το δικαστήριο τους επέβαλλε ποινές καθείρξεως από πέντε μέχρι 13 χρόνια.

Ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών ενώ ο Ιάκωβος Γιοσάκης σε 12 έτη.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος υποστήριξε ότι είναι αθώος ζητώντας να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2-1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να έχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.

Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ι.Μπολέτση έγιναν το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο Ι.Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο. Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ-μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του.