Μια δικογραφία που αράχνιαζε 3,5 χρόνια! Ο νέος ανακριτής διαφθοράς Καλτάκης, άρχισε την εξέταση μαρτύρων για την ενδεχόμενη εμπλοκή Μαρινάκη στην υπόθεση του Noor 1! Κατέθεσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος που είχε μιλήσει με τον "εγκέφαλο της δουλειάς", Σερίφ Ζιντάστι και ο λιμενικός Κατσούλης. 4/2 η εκδίκαση στον Άρειο Πάγο της αναίρεσης για τα ελαφρυντικά που δόθηκαν στο εφετείο.


Του Άρη Σπίνου

Φαίνεται ότι "έβαλε μπροστά" την δικογραφία ο νέος ανακριτή Διαφθοράς Ελευθέριος Καλτάκης, ο οποίος διενεργεί συμπληρωματική ανάκριση για την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του στη χρηματοδότηση του καταδικασθέντος Ευθύμιου Γιαννουσάκη με περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, λίγους μήνες πριν από τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου» με το ναρκόπλοιο.

Η δικογραφία «λίμναζε» επί 3,5 χρόνια, από τον Μάρτιο του 2018 που ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις εις βάρος συνολικά τεσσάρων κατηγορουμένων για τα κακουργήματα της συγκρότησης και εντάξεως σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσας στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Ο νέος ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά Ελευθέριος Καλτάκης προχώρησε στις απαιτούμενες ανακριτικές πράξεις μέσα σε χρόνο-εξπρές, σε σχέση με τα 3,5 χρόνια που εκκρεμεί η δικογραφία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του edolio5, μέσα στον Δεκέμβριο εκλήθησαν και κατέθεσαν ο Αμερικανός δημοσιογράφος και ο λιμενικός, Κατσούλης που ήταν επικεφαλής των ερευνών.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο αμερικανός δημοσιογράφος κατέθεσε με αφορμή το ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, στο οποίο φέρεται να αντάλλαξε e-mail με τον Τούρκο καταζητούμενο ως αποστολέα και παραλήπτη του φορτίου των ναρκωτικών, Σερίφ Ζιντάστι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ζιντάστι ανέφερε στον Αμερικανό δημοσιογράφο πως ο καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά της ηρωίνης Ευθύμιος Γιαννουσάκης δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ.: που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη, με προορισμό την Ελευσίνα.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έστειλε μέσω e-mail στον Ζιντάστι πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ζητώντας τον να του επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko». Η φωτογραφία που του έστειλε πίσω ήταν αυτή του Β. Μαρινάκη...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλεξάντερ Κλαπ προσκόμισε στον ανακριτή Διαφθοράς αντίγραφο του e-mail στο οποίο φέρεται να του απάντησε ο καταζητούμενος αποστολέας των ναρκωτικών με το «Noor 1».










Στον ανακριτή Διαφθοράς κατέθεσε και ο λιμενάρχης Ραφήνας αντιπλοίαρχος Γιώργος Κατσούλης, ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1» και βασικός μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον Ευθ. Γιαννουσάκη, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στην Φιλοθέη, μεταφέρθηκε από το ναρκόπλοιο πάνω από ένας τόνος του «λευκού θανάτου».



Επίσης, ο κ. Καλτάκης είχε τις πρώτες προπαρασκευαστικές επαφές με τους Αμερικανούς της υπηρεσίας δίωξης εγκλημάτων Homeland προκειμένου να διερευνηθούν ποσά περίπου 22 εκατομμυρίων δολαρίων που εστάλησαν από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον Ευθ. Γιαννουσάκη.

Με βάση την παραγγελία της συμπληρωματικής ανάκρισης, ο ανακριτής Διαφθοράς θα ζητήσει από τους αξιωματούχους της αμερικανικής Homeland να διακριβώσουν αν τα χρήματα που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη, προέρχονται από μετακύλιση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησης του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.





Την ίδια ώρα, ελεύθεροι είναι όλοι οι Έλληνες καταδικασθέντες, αλλά και ο Ιρανός που συνόδευε το φορτίο με την ηρωίνη στο «Noor 1».

Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης έχει αποφυλακιστεί εδώ και ένα χρόνο με τη διαδικασία της υφ' όρων απόλυσης, ο επίσης καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη Γιώργος Μπουρδούβαλης αποφυλακίζεται σύντομα, ενώ ήδη λαμβάνει πενθήμερες άδειες από τη φυλακή, δύο ακόμα άτομα που μένουν στην Ελλάδα και καταδικάστηκαν σε καθείρξεις έχουν, επίσης, αποφυλακιστεί, ενώ πριν από λίγες ημέρες αποφυλακίστηκε και ο Ιρανός Μπονιάντ, ο οποίος συνόδευε το φορτίο των ναρκωτικών στο πλοίο στο ταξίδι από τα Εμιράτα μέχρι την Ελευσίνα.

Οι μόνοι που παραμένουν στην φυλακή είναι τρεις Τούρκοι καταδικασθέντες, επίσης, σε 18 έτη κάθειρξη, καθώς δεν είχε συνυπολογιστεί ως χρόνος κράτησης η πολύμηνη παραμονή τους στο Τμήμα Μεταγωγών πριν οδηγηθούν στην φυλακή μετά το πρώτο δικαστήριο.

Και αυτοί αναμένεται να αποφυλακιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.





Στο μεταξύ, στις 4 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο Ε' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της Μαρίας Βασδέκη, η αναίρεση που έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με βάση την οποία απαλλάχθηκε με «ελαχιστότατες αμφιβολίες» (σ.σ. όπως είχε επισημάνει η πρόεδρος του δικαστηρίου κατά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης), ο πρώην συνεργάτης του Μ. Μαρινάκη στον Ολυμπιακό και στα πετρέλαια στο Ντουμπάι, Αιμίλιος Κοτσώνης, ο οποίος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πώληση του «Noor 1» από τον τελευταίο πλοιοκτήτη, ενώ είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Ευθ. Γιαννουσάκη κατά το επίδικο διάστημα.

Για την αθώωση του ίδιου και άλλου κατηγορούμενου, καθώς και για τα ελαφρυντικά που χορηγήθηκαν στους καταδικασθέντες, έχει ασκηθεί αναίρεση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, η οποία θα εκδικαστεί στο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας.

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει αν ορθώς απηλλάγησαν οι δύο κατηγορούμενοι και χορηγήθηκαν τα ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες.

Αν κρίνει ότι δικονομικά έσφαλαν οι δικαστές, τότε η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από άλλους δικαστές στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.