Η βιασύνη των "γαλονάδων" για τις προαγωγές! Διασυρμός για την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη του ηθικού αυτουργού πριν από 25 χρόνια της δολοφονίας του Αλεξάντερ Σαλόνικ. Στις Ρωσικές φυλακές βρίσκεται ήδη ο δολοφόνος που έχει ομολογήσει το έγκλημα μαζί με άλλους 30 φόνους.


Του Άρη Σπίνου

Εάν τελικά αποδειχθεί ότι η σύλληψη που πολυδιαφημίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ για τον άνθρωπο που οργάνωσε και έδωσε την εντολή πριν 25 χρόνια για την εκτέλεση του Αρχιεκτελεστή Αλεξάντερ Σαλόνικ έγινε... σε λάθος πρόσωπο θα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκα που θα μας διασύρει διεθνώς. Το άγχος των στρατηγών για τις επικείμενες κρίσεις!

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με αναφορές δικαστικών αρχών αλλά και εκατοντάδων διεθνών ΜΜΕ ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Αλεξάντερ Σαλόνικ ήταν ο γνωστός Ρώσος κακοποιός Σεργκει Μπουτόριν –γνωστός με το ψευδώνυμο «Οσια»- που είναι κλεισμένος από το 2010 στις ρωσικές φυλακές , καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για περίπου 30 φόνους. Κι ανάμεσα σε αυτούς για ηθική αυτουργία στην δολοφονία Σαλόνικ που φέρεται να ομολόγησε στο ρωσικό δικαστήριο με φυσικό αυτουργό έναν πρώην συνεργάτη του, που ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην ίδια δίκη. Ο «Οσια» που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα με το ψευδώνυμο «Ιωακείμ Καρσλίεφ» (ΣΣ αυτά τα στοιχεία αποδίδονται και στον Γεωργιανό που συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη) ήταν επί σειρά ετών ο αρχηγός της μαφίας της «Ορεσόφσκαγια» με έδρα την Μόσχα η οποία έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 50 -60 δολοφονίες κι η δράση του έχει απασχολήσει τις ρωσικές αρχές και τα διεθνή ΜΜΕ .

Μάλιστα φέρεται για να γλυτώσει εκδικητικές ενέργειες αντιπάλων του ή τις έρευνες της ρωσικής αστυνομίας να είχε οργανώσει την… κηδεία του, κι είχε κατασκευάσει και μνήμα σε νεκροταφείο της Μόσχας. Με κύριο επιπλέον ζητούμενο για τις ελληνικές αρχές είναι ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ο σωματότυπος κλπ του συγκεκριμένου διαβόητου Ρώσου ποινικού-σύμφωνα και με τις φωτογραφίες που παρουσιάζει το edolio5 να είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα του συλληφθέντα στην Θεσσαλονίκη, Γεωργιανού.

Η σύλληψη του Γεωργιανού στην Θεσσαλονίκη φαίνεται να έγινε μετά από ειδοποίηση των κυπριακών αρχών –φέρεται να διέμενε αρκετά χρόνια στην Λάρνακα – κι από αναφερόμενη ταυτοποίηση αποτυπωμάτων στο αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας.

Όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποιο πρόβλημα στα διεθνή έγγραφα αναζήτησης του και μία περίεργη σύμπτωση ή τελικώς να υπάρξει πλήρης επαλήθευση της ορθότητας της σύλληψης στην Θεσσαλονίκη.


Ο Σαλόνικ, ένας από τους πλέον καταζητούμενους Ρώσους μαφιόζους-εκτελεστές «συμβολαίων θανάτου» που είχε σκοτώσει πέντε αστυνομικούς είχε εντοπιστεί νεκρός στις 2 Φεβρουαρίου 1997, σε δασική έκταση της Βαρυμπόμπης, στην Αττική. Οι δράστες φέρεται πως τον είχαν στραγγαλίσει με σκοινί, εγκαταλείποντας το πτώμα του μέσα σε θάμνους, κοντά στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας . Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του ίδιου έτους, αστυνομικοί ανακάλυψαν στο Λαγονήσι, κοντά στη βίλα που νοίκιαζε ο Σαλόνικ, το πτώμα της 19χρονης φίλης του, που ήταν φωτομοντέλο. Η άτυχη κοπέλα είχε βρεθεί τεμαχισμένη και τα μέλη της εντοπίστηκαν θαμμένα σε βάθος ενός μέτρου.

Σύμφωνα με ένα αρχικό σενάριο η άγρια δολοφονία του Σαλόνικ και της φίλης του (ΣΣ το πτώμα της βρέθηκε σε βαλίτσα) που είχε προκαλέσει τότε σοκ στην κοινή γνώμη κι είχε αποκαλύψει στις ελληνικές αρχες την ύπαρξη «παροικίας» ρωσων κακοποιών στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι είχε δολοφονήσει τον προκάτοχο του «Οσια» στην μαφία της «Ορεσόφσκαγια». Επρόκειτο για τον Σεργκέι Τιμοφεεφ (με το ψευδώνυμο Σιλβέστερ ) που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994 στο κέντρο της Μόσχας όταν σημειώθηκε έκρηξη στο ΙΧ του από ποσότητα εκρηκτικών που είχε προσκολληθεί στην κάτω πλευρά του αυτοκινήτου του, όταν αυτό βρισκόταν σε πλυντήριο οχημάτων. Τα εκρηκτικά ενεργοποιήθηκαν με τηλεκοντρόλ.

Στον Αλεξάντερ Σαλόνικ που ήταν πρώην πράκτορας της KGB αποδόθηκαν κι άλλες δολοφονίες μελών της συμμορίας της «Ορεσόφσκαγια».

Όμως φαίνεται ότι αντελήφθη ότι είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αντιπάλων του κι ήλθε στην χώρα μας για ν αποφύγει κάποια εκδικητική ενέργεια.

Όμως ο «Οσια» φαίνεται ότι τον εντόπισε κι ανέθεσε την δολοφονία του στον στενό συνεργάτυη του Αλεξάντερ Π. που έλαβε στη συμμορία το παρατσούκλι του «Στρατιώτη» («Soldat») . Ο τελευταίος κατόρθωσε στην διάρκεια ενός πάρτι να μπεί (ΣΣ πιθανόν και με άλλους συνεργούς) στην βίλα που κατοικούσε ο Σαλόνικ στο Λαγονήσι και να τον σκοτώσει. 

Ο «Στρατιώτης»που συνελήφθη το 1999 από τις ρωσικές αρχές έχει κατηγορηθεί για τουλάχιστον 20 δολοφονίες , έχει καταδικασθεί σε πολυετείς καθείρξεις όμως υπολογίζεται ότι θα είναι ελεύθερος το 2023. Όταν συνελήφθη δήλωσε για τις δεκάδες δολοφονίες του «εγω είμαι στρατιώτης κι αυτή είναι η δουλειά μου» .

Από το 2000 ο 17ος τακτικός ανακριτής κ Βενιζέλος Μουράτογλου είχε προσδιορίσει την εμπλοκή του Σεργκέι Μπουτόριν –ύστερα κι από έρευνες της ΕΛΑΣ – στην δολοφονία του Σαλόνικ και της συντρόφου, ενώ είχε καταγραφεί πλήρως ποιος ήταν κι ο φυσικός αυτουργός.

Τον Μάρτιο του 2001 ο Σεργκει Μπ. είχε συλληφθεί από τις ισπανικές αρχες στην Βαρκελώνη όπου είχε καταφύγει για να αποφύγει την σύλληψη του από τις διεθνείς διωκτικές αρχές. To 2010 ο «Οσια» εκδόθηκε στην Ρωσία όπου καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για 30 δολοφονίες. Το εντυπωσιακό είναι ότι στο δικαστήριο ομολόγησε την δολοφονία του προκατόχου του στην μαφία της «Ορεσόφσκαγια» που είχε θεωρηθεί ως μία από τις αιτίες που είχε στοχευθεί ο Σαλόνικ.