Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ! Στέλνουν 150 στελέχη της Ε.Υ.Π. σε αστυνομικά τμήματα για να βγάζουν φωτοτυπίες! Ο ρόλος των πρόθυμων "εκτελεστών" με ονόματα και διευθύνσεις. Η άλωση των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών από την "αγία οικογένεια."


Του Άρη Σπίνου

Τέτοιο παιχνίδι σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας δεν έχει ξαναγίνει! Μετά την παρέλαση σε δημόσια θέα  ανώτερων στελεχών της υπηρεσίας, με επιχειρησιακό ρόλο, από τις δικαστικές αίθουσες εξαιτίας ποινικών αντιπαραθέσεων... το μπάχαλο δεν έχει τέλος. Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και καιρό το κυβερνητικό σχέδιο «άλωσης» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της απομάκρυνσης από την Υπηρεσία των μη αρεστών στελεχών στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε «υφανθεί» από τους πρώτους μήνες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την οικογένεια Μητσοτάκη, με "εκτελεστή" τον Γρηγόρη Δημητριάδη στο οποίο εκτός από την διορισμένη ηγεσία της ΕΥΠ, συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 και μία σειρά από "πρόθυμους" διευθυντές νευραλγικών τμημάτων της υπηρεσίας. 

Ο πρωθυπουργός ήθελε τον απόλυτο έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και για το λόγο αυτό φρόντισε να τοποθετήσει στην ηγεσία της ΕΥΠ πρόσωπα του απόλυτου ελέγχου του, ακόμη και αν με το «καλημέρα» χρειάστηκε να εκτεθεί πολιτικά. Όπως για παράδειγμα με την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντος, ο οποίος δεν διέθετε καν αναγνωρισμένο πτυχίο από πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όπως όριζε η νομοθεσία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναγκαστεί να νομοθετήσει ειδικά για την περίπτωση του και η όλη διαδικασία να μετατραπεί σε τραγέλαφο και να αποτελούμε το ανέκδοτο όλων των μυστικών υπηρεσιών του κόσμου.

Το σχέδιο των «εκκαθαρίσεων» των μη αρεστών στο σύστημα Μητσοτάκη στελεχών, ξεκίνησε λίγο μετά. Ξαφνικά, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών της ΕΥΠ, μεταφέρεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Στη θέση της δημιουργήθηκε μια Υποδιεύθυνση με παρόμοιο περίπου αντικείμενο, η οποία όμως δεν είχε καμία σχέση με την Διεύθυνση που λειτουργούσε πριν. Εκεί τοποθέτησαν περί τα 150 στελέχη της ΕΥΠ και η υποδιεύθυνση μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 στα χέρια των στελεχών της ΕΥΠ φτάνουν τα φύλλα πορείας για τη νέα Υποδιεύθυνση. Αυτό πρακτικά σημαίνει την απομάκρυνσή τους από την ΕΥΠ, με γενικότερες επιπτώσεις στο έργο της Υπηρεσίας.

Μεταξύ των 150 στελεχών και υπαλλήλων που απομακρύνονται είναι διάφορα πρόσωπα. Μεταξύ αυτών και υπάλληλοι με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά με χρόνια προσφοράς στην Υπηρεσία και μεγάλες επιτυχίες.  Επιτυχίες σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας που για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να αναφέρουμε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 το σχέδιο των «εκκαθαρίσεων» χρεώνεται εκτός από τον Κοντολέοντα και τους δύο υποδιοικητές, Βασίλειο Γκρίζη και Διονύση Μελιτσιώτη σε μια σειρά από Διευθυντές της ΕΥΠ που πρωτοστάτησαν στις απομακρύνσεις.

Μία από αυτές είναι η Διευθύντρια σε ειδική θέση. Η Ελένη. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα πρόσωπο αρεστό στη διοίκηση στο οποίο χρεώνουν μία «σκοτεινή» ιστορία από το παρελθόν: Την παρακολούθηση πολιτικών στελεχών, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, κάτι που είχε προκαλέσει σάλο όταν είχε δημοσιοποιηθεί.

Ένα άλλο πρόσωπο που έχει πρωτοστατήσει στις απομακρύνσεις είναι ο Ανδρέας. Ο συγκεκριμένος διευθυντής φέρεται επίσης να είχε συνδεθεί με παρακολουθήσεις  μη αρεστών δημοσιογράφων.

Μια ακόμη κυρία η Αθηνά είναι ένα πρόσωπο το οποίο θεωρείται εκλεκτή της τωρινής διοίκησης της ΕΥΠ και το χαρακτηρίζουν μάλιστα ως το «καρφί της διοίκησης» στους διαδρόμους της υπηρεσίας, ενώ στην ίδια ομάδα των εκλεκτών της διοίκησης ανήκουν επίσης το "αυτί των υποκλοπών" γνωστή και ως κυρία Εύη, και ο περιβόητος Τάσος. 

Εκτός από αυτούς όμως, ρόλο στις απομακρύνσεις φέρονται να έχουν παίξει και μία σειρά από περιφερειακούς διευθυντές της ΕΥΠ. Όπως για παράδειγμα ο Μ.Ν, Γ.Π. και ο ο Γιώργος Α.

Όλες αυτές οι απομακρύνσεις εκτός από οργή έχουν προκαλέσει και μεγάλη ανησυχία. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που εκφράζουν έντονα ανησυχίες για την εικόνα που θα έχει η Υπηρεσία σε επίπεδο αποτελεσματικότητας μετά το τέλος της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και αυτό που θα παραλάβει η επόμενη κυβέρνηση.