Παρέμβαση - φωτιά της προέδρου του Αρείου Πάγου! Ζητεί τα ονόματα των δικαστών που καθυστερούν αδικαιολόγητα να εκδώσουν αποφάσεις. Οι επίορκοι και οι τεμπέληδες δεν έχουν ρόλο και λόγο στα δικαστικά έδρανα.


Του Άρη Σπίνου

Ούτε μία ούτε 2 φορές το edolio5 έχει ασχοληθεί με αποφάσεις δικαστηρίων που παραμένουν... για καθαρογραφή 3 και 4 χρόνια. Φαίνεται πλέον ότι η ευαισθησία σε επίπεδο ηγεσίας του Αρείου Πάγου έχει άλλα αντανακλαστικά.  Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος του Αρείου Πάγου στέλνει υπηρεσιακό έγγραφο σε όλους τους επιθεωρητές των δικαστηρίων της χώρας, δίνοντας δημοσιότητα, ζητώντας τα ονόματα όλων των δικαστών που έχουν καθυστερήσει να εκδώσουν αποφάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αφορά την καθυστέρηση 30 μηνών (!) σε μια καθαρογραφή πολύκροτης υπόθεσης, όπου έχει αναφερθεί σε σχετικό ρεπορτάζ το edolio5.  Είναι προφανές πως μια τέτοια ενέργεια αποσκοπεί στο να εδραιωθεί περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ελληνική δικαιοσύνη. Επίορκοι, τεμπέληδες και διαπλεκόμενοι δεν έχουν λόγο και ρόλο στα δικαστικά έδρανα. Η εποχή Καλούση και Μπουρμπούλια έχει λάβει τέλος.

Με την επιστολή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ζητάει από τους προέδρους Εφετών να της σταλούν με σχετικό «έγγραφο»,το ταχύτερο δυνατόν «τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων Ειρηνοδικών, Παρέδρων, Πρωτοδικών, Προέδρων Πρωτοδικών και Εφετών, που υπηρετούν στην περιφέρειά σας, οι οποίοι καθυστερούν να δημοσιεύσουν αποφάσεις και να συντάξουν σκεπτικά».

Χαρακτηριστικά αναφέρει η Μαρία Γεωργίου:

«Σας διαβεβαιώνω πως η περίπτωση του καθενός και της κάθε μιας από εσάς θ’ αξιολογηθεί για την ανάγκη ή μη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών από τον αρμόδιο, ανάλογα με το βαθμό σας, προβλεπόμενο από τις ως άνω διατάξεις δικαστικό λειτουργό, αφού ληφθούν υπόψη:

1) Όλα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας ως δικαστικών λειτουργών.

2) Οι ιδιαιτερότητες από κάθε άποψη της κάθε υπόθεσης, που αφορά η καθυστέρηση.

3) Οι τυχόν επιπλέον του δικαιοδοτικού σας έργου, υπηρεσιακές υποχρεώσεις σας και

4) Η πορεία σας ως δικαστικοί λειτουργοί της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, από τον διορισμό σας μέχρι σήμερα». 

Όλοι γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν είναι... άνευ κόστους.