Τα "τοξικά" υπόγεια του Μαξίμου... και τα ποντίκια! Οι 4 σύμβουλοι του Μητσοτάκη που "εξαφανίστηκαν νύχτα" και η π. βουλευτής που έχασε την έδρα της και διορίστηκε στο γραφείο του... για να μην τα κάνει λαμπόγυαλο!


Του Άρη Σπίνου

Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά ποντίκια στα υπόγεια του Μαξίμου που διώχνουν κόσμο και άλλους τους καλούν κοντά τους. «Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η πρώην βουλευτής, πολιτικός μηχανικός, Μαρία Ελένη Σούκουλη – Βιλιάλη, αναλαμβάνει σύμβουλος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού για θέματα χωροταξίας», περιγράφει σε ανακοινωση του το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι «η κ. Σούκουλη εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός από το 1998 και ως ιδιώτης επιστημονικός συνεργάτης έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον τομέα της παρακολούθησης ευρωπαϊκών επενδυτικών προγραμμάτων. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών».

Ποια είναι η Σουκούλη; Πρώην βουλευτής της ΝΔ που πριν λιγότερο από ένα μήνα έχασε τη βουλευτική έδρα Κορινθίας μετά από απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και άρχισε να "βγάζει νύχια" προς πάσα κατεύθυνση. Έπρεπε να βρεθεί τρόπος να μαζευτεί η κατάσταση. Λεφτά υπάρχουν, για έναν ακόμα διορισμό.

Στις 30 Ιουνίου, η  Σούκουλη – Βιλιάλη δήλωνε: «Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι σεβαστή, όσο και εάν δεν είναι κατανοητή». Ισχυρίστηκε ότι «η Δημοκρατία μας χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και αγώνα διότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι ασήμαντοι που θα προσπαθούν να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της για ίδιον όφελος, έστω και εάν στο τέλος το μόνο που αποκομίζουν είναι η χλεύη και η απαξία». Ποιους ή ποιον εννοούσε άραγε; 


Δείτε ολόκληρο το σχετικό έγγραφο με το οποίο η Σουκούλη-Βιλιάλη αναλαμβάνει σύμβουλος του πρωθυπουργού 





Οι σύμβουλοι όμως του Μητσοτάκη εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού. Μέχρι σήμερα τ0έσσερις στενοί σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου στο διάστημα της πρωθυπουργικής θητείας του.


Ο τελευταίος – προς το παρόν – είναι ο Στηβ Βρανάκη. Ο επί ένα χρόνο επικεφαλής του δημιουργικού του πρωθυπουργού αποχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες παρότι αποτελούσε πολυδιαφημισμένο στέλεχος. Πρόκειται για μία αποχώρηση – πραγματικό σοκ για όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο Μαξίμου, αλλά κυρίως για όσους έχουν ελάχιστη συναίσθηση της πραγματικότητας. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που ανέλαβε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό να αποχωρεί την πιο κρίσιμη στιγμή, όταν η Ελλάδα βάλλεται πανταχόθεν λόγω της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας; Όταν ακόμα και οι γερμανικές εφημερίδες για πρώτη φορά εξαπολύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης;


 Η Marketing Greece και ο Στηβ Βρανάκης ήταν αυτοί που σχεδίασαν το καλοκαίρι του 2020 την καμπάνια για τον τουρισμό και το σποτ «Greek Summer is a state of mind». Το σποτ επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων που σημείωσε η χώρα μας μετά το πρώτο κύμα του κορονοϊού, είχε δεχθεί ωστόσο αρκετή κριτική και σήμερα που τα κρούσματα και θάνατοι βρίσκονται στα ύψη πολύ …θυμήθηκαν το άνοιγμα στον τουρισμό!



Είχε προηγηθεί η αποχώρηση από το Μέγαρο Μαξίμου του προϊστάμενου του Ιδιαίτερου Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Βασίλη Ανδρικόπουλου 


Στις 9 Οκτωβρίου 2020 αναρτήθηκε το ΦΕΚ παραίτησης, το οποίο υπέγραφε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρώην προϊστάμενος του Ιδιαίτερου Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού είχε αναλάβει χρέη ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Β. Ανδρικόπουλος φέρεται να κρίθηκε υπεύθυνος για την «κακή αναπτυξιακή πορεία» της κυβέρνησης, ενώ άλλες πληροφορίες σημειώνουν πως είναι εκείνος που έχει επιλέξει αρκετά από τα στελέχη που βρέθηκαν στο πλευρό των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σημειώνεται ακόμα πως αντίστοιχα δημοσιεύματα περιγράφουν «ζουμερό παρασκήνιο» για την αποχώρηση του Ανδρικόπουλου, ενώ άπαντες σημειώνουν το γεγονός της στενής του σχέσης με την Αδ. Γεωργιάδη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποχώρησε μετά κριτικής ότι δεν πέτυχε στα καθήκοντα του. Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν πως η εξέλιξη αυτή ευθυγραμμίζεται με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μετά την αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση και την αφαίρεση όλων των κρίσιμων αρμοδιοτήτων από τον Αδ. Γεωργιάδη.

Τον Αύγουστο και μετά το χαμό που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου για τις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο ίδιος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ουσιαστικά αυτός του είπε να παραιτηθεί προκειμένου να κατευνάσει τα πρωτοσέλιδα ακόμα και των δικών του εφημερίδων. 

Πρώτη είχε ανοίξει την πόρτα της εξόδου από το Μαξίμου τον Νοέμβριο του 2019 ήταν η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επέλεξε να είναι η νέα επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η σύντομη θητεία της αξιόλογης διπλωμάτη στο Μέγαρο Μαξίμου διακόπηκε γιατί δεν την ψυχοφθόρα καθημερινότητα αλλά και τις ενστάσεις που υπήρχαν από το περιβάλλον Μητσοτάκη, που την οδήγησαν να επιστρέψει στην υπηρεσία της, προφανώς με τους καλύτερους δυνατούς όρους.