Όπου βρει καρέκλα κάθεται φτάνει να "πέφτει" ο μισθός!Βολεύτηκε και η Κατσέλη επί Ν.Δ.-“Δωράκι” 1 εκ ευρώ στην «ΕΔΕΜ» (των 1.000 καλλιτεχνών) από την κυβέρνηση

Του Άρη Σπίνου

Η παροιμία που λέει ότι είναι κακό να γίνεις από δήμαρχος Κλητήρας φαίνεται ότι στην περίπτωση της Κατσέλη δεν έχει τόπο.Νέος διορισμός ενός ακόμη Πράσινου Δερβέναγα επί Ν.Δ.Αργεί όπως φαίνεται η εξυγίανση, αλλά και η επούλωση των «τραυμάτων» στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να χαρίζει χρήματα υπό την απειλή των κραυγών συγκεκριμένων δημιουργών ξεπερνώντας ακόμη και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησε το μόρφωμα της ΕΥΕΔ (Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων) του ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και έσπασε τα πνευματικά δικαιώματα στα δύο. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.000.000 ευρώ μετέφερε αυθαίρετα ο ΟΠΙ στο λογαριασμό της «ΕΔΕΜ» (διάδοχο σχήμα της ΕΥΕΔ) των 1.000 δημιουργών, κατά παρέκκλιση των προβλέψεων της σχετικής ΚΥΑ!

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι διευθύντρια και γενικός δερβέναγας στην «ΕΔΕΜ» ανέλαβε η γνωστή μας Λούκα Κατσέλη, με παχυλό μισθό όπως μαθαίνουμε, καθώς και με μια πολυμελή ομάδα αντίστοιχα αμειβόμενων βοηθών. Φαίνεται ότι στον ΟΠΙ υπάρχει ακόμη συνάφεια με τον ΣΥΡΙΖΑ και την πρώην ΠΑΣΟΚ κυρία Λούκα Κατσέλη, στηρίζοντας την παλαιά σύντροφο στη “νέα της προσπάθεια”.

Δικαίως η «Αυτοδιαχείριση» του Γιάννη Γλέζου διαμαρτύρεται και πηγαίνει από δικαστήριο σε δικαστήριο σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την κρατική βοήθεια που πήραν οι πάλαι ποτέ συνδαιτυμόνες του ΣΥΡΙΖΑ και νυν συνομιλητές της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ δίνει το (ευνοϊκό) δικαίωμα στην «ΕΔΕΜ» να διαχειριστεί κονδύλια που αφορούν και μέλη της «Αυτοδιαχείρισης» αλλά και μέλη που δεν έχουν μεταφέρει τα δικαιώματά τους στην ΕΔΕΜ! Σε ένα περιβάλλον αμιγώς Ιδιωτικών συμφερόντων, μετά την ΕΥΕΔ του ΣΥΡΙΖΑ φτιάχτηκε η ΕΔΕΜ της ΝΔ.

Κάτω λοιπόν από τη σκιά της κρατικής βοήθειας από τη μία και τη σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη από την άλλη, άκαρπες αναμένονται να αποβούν οι προσπάθειες για συνένωση των δυο οργανισμών με πρόσφατο το ναυάγιο που οφείλεται στην απαίτηση της ΕΔΕΜ να αποσύρει όλες τις προσφυγές της η Αυτοδιαχείριση πριν ακόμη κάτσουν στο τραπέζι.Έτσι περισσεύει η καχυποψία, οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που τίθενται για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Ωστόσο, δυσοίωνο προμηνύεται το μέλλον και των δυο οργανισμών, καθώς τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία, είτε παραμένουν κλειστά είτε δυσκολεύονται να επιβιώσουν στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοιό. Ως εκ τούτου σε ένα τέτοιο περιβάλλον το δώρο του 1.000.000 ευρώ στην «ΕΔΕΜ» από τον ΟΠΙ, αποτελεί τον ορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού όταν η «Αυτοδιαχείριση» πιέζεται να μειώσει τα κόστη της για να συνεχίσει να υπάρχει.

Τέλος, εγείρονται και θέματα απιστίας καθώς η «προκαταβολή» του ΟΠΙ στην «ΕΔΕΜ» είναι διπλάσια ακόμη και από αυτά που προβλέπει η ΚΥΑ να δοθούν, μετά το σχετικό έλεγχο που πρέπει να γίνει στην ΕΥΕΔ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η Κατσέλη είναι πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο με 25.000 ευρώ μισθό τον μήνα.