Μόνο στο edolio5!Μας λένε την αλήθεια για τον αριθμό κρουσμάτων;Ελάχιστα τα διαθέσιμα test ανίχνευσης του κορωνοϊού!Χιλιάδες περιμένουν να κάνουν έλεγχο!

Του Άρη Σπίνου

Την ίδια ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να πραγματοποιούνται όλο και περισσότερα τεστ στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα ανεξάρτητα εάν είναι ήπια ή όχι, ώστε να περιορισθεί η διασπορά του κοροναϊού, στην Ελλάδα τελειώνουν τα αντιδραστήρια για τα απαιτούμενα διαγνωστικά τεστ.Τα τεστ γίνονται στην Ελλάδα με το ...σταγονόμετρο, αν και ο ΠΟΥ ζητά να γίνονται σε όλους τους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Το χειρότερο είναι πως ακόμα δεν έχουμε έξαρση των κρουσμάτων και είναι άγνωστο αν μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει την πανδημία, καθώς τα απαιτούμενα τεστ γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο τις επόμενες μία ή δύο εβδομάδες, όταν οι ειδικοί αναμένουν να ξεκινήσει η έξαρση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5, είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα αντιδραστήρια στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στα εξειδικευμένα εργαστήρια της χώρας.

Την έλλειψη αντιδραστηρίων επιβεβαίωσε και ο επιφανής καθηγητής επιδημιολογίας και κοινωνικής ιατρικής Άγγελος Χατζάκης ο οποίος μιλώντας παραδέχθηκε τις ελλείψεις στα απαραίτητα αντιδραστήρια.

Όταν άρχισε να περιορίζεται το απόθεμα των αντιδραστηρίων, ξεκίνησε να γίνεται μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος στα δείγματα και πλέον πραγματοποιείται όχι σε όλους που έχουν συμπτώματα, αλλά μόνο στις ευπαθείς ομάδες με σοβαρή συμπτωματολογία και σε όσους νοσηλεύονται με πνευμονία στα νοσοκομεία!

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να αποστέλλονται εκεί δείγματα.

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, για την εξέταση δειγμάτων με ιδιωτικούς φορείς παροχής υγείας» δήλωσε χθες, Δευτέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ας σημειωθεί πως στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που διαθέτουν αντιδραστήρια, γίνονται οι εξετάσεις σε τιμές από 150 έως 300 ευρώ με έξοδα των πολιτών.

Δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα;

Η έλλειψη των αντιδραστηρίων και κατά συνέπεια ο περιορισμός των τεστ θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ακριβής καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό αν αντιληφθεί κανείς πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην τελευταία του ανακοίνωση κάλεσε τις υγειονομικές αρχές των κρατών να πραγματοποιούνται όλο και περισσότερα τεστ στους πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανεξάρτητα εάν είναι ήπια ή όχι.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η καταγραφή όλων των κρουσμάτων προκειμένου να περιορισθεί η διασπορά του θανατηφόρου ιού.