Η «άρρωστη συγχώνευση» Νηρεύς - Σελόντα και Περσεύς! Έρχεται «κανόνι» μεγατόνων στις Ιχθυοκαλλιέργειες από την Avramar στις τράπεζες που της μοίρασαν δεσμίδες με 500ευρα σε σακούλες! «Πνίγεται» στα δάνεια των 400.000.000 ευρώ η εταιρεία Avramar που έχει βάλει ως εγγύηση τις τσιπούρες. Οι «πρωταθλητές» της ιχθυοκαλλιέργειας κινδυνεύουν να πνιγούν στα κλουβιά με τα ψάρια και να περνάει ένας - ένας από τον πάγκο του οικονομικού εισαγγελέα.


Του ειδικού συνεργάτη

Χωρίς την έκθεση του ορκωτού λογιστή δημοσιοποίησε η Avramar τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα του 2022 με τα οποία προσθέτει άλλα 29,1 εκατ. ευρώ ζημιές, με το συσσωρευμένο χρέος να υπερβαίνει πλέον τα 400 εκατ. ευρώ. 

Η ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε με τις πιστώτριες τράπεζες,  θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες όπως είναι οι ιχθυοτροφές και δεν αρκεί για τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου χωρίς αναχρηματοδότηση του συνόλου των συμβατικών υποχρεώσεων της.

Αυτό άλλωστε αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στον ισολογισμό που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στο ΓΕΜΗ και ο οποίος δεν συνοδεύεται από την έκθεση της EY που είχε εκλεγεί στη θέση του ελεγκτή.

Στις οικονομικές καταστάσεις αποτυπώνεται η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, μέτοχοι της οποίας είναι το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala, που διαχειρίζεται κεφάλαια 280 δισ. δολ. και το αμερικανικό fund Amerra Capital.

Από τον Δεκέμβριο του 2022 είχε αθετήσει όρους δανειακών συμβάσεων με αποτέλεσμα την αναταξινόμηση των δανειακών υποχρεώσεων ύψους 264 εκατ. ευρώ και 264,1 εκατ. ευρώ, για την εταιρεία και τον όμιλο αντίστοιχα, σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Λόγω αυτής της αναταξινόμησης, η εταιρεία και ο όμιλος είχαν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 54,3 εκατ. ευρώ και 44,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Οι Έλληνες τραπεζίτες περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η υπόθεση με την εταιρεία που ενώ ξεκίνησε με την φιλοδοξία να γίνει ο «εθνικός πρωταθλητής» στις ιχθυοκαλλιέργειες, από ώρα σε ώρα κινδυνεύει να πνιγεί μαζί με τις τσιπούρες. Πρόκειται για την συγχώνευση των εταιρειών Νηρεύς, Σελόντα, Περσεύς- το 2019 που δημιούργησαν την AVRAMAR.

Συγκεκριμένα αναδιαρθρώθηκαν δάνεια 250 εκατ. ευρώ και δόθηκαν άλλα 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Παράλληλα η εταιρεία είχε άλλα 75 εκατ. ευρώ δανεισμό που εξυπηρετούσε, ενώ στο τέλος του 2022 έλαβε και δάνειο 30 εκατ. ευρώ με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Σύνολο 450.000.000 ευρώ.

Ο προβληματισμός των τραπεζών είναι έντονος για την επόμενη μέρα της AVRAMAR και εκτιμούν ότι τους έκρυψε την πραγματική εικόνα της εταιρείας και αναζητούν ποινικές ευθύνες για εξαπάτηση προκειμένου να οδηγήσουν τους φακέλους στον εισαγγελέα.

Να σημειωθεί πως η έκθεση των τραπεζών στον δανεισμό της εταιρείας είναι: 45 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα, 75 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, 90 εκατ. ευρώ η Eurobank, 130 εκατ. ευρώ η Πειραιώς και η Attica Bank 5 εκατ. ευρώ.

Και αυτός είναι ο λογαριασμός που θα βαρύνει τις τράπεζες καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τα δάνεια ουσιαστικά έχουν «σκάσει».

ΠΑΤΑ ΕΔΩ για να λαμβάνεις όλες τις νέες αναρτήσεις του ΕΔΩΛΙΟ5 !