(Ν1) Φιάσκο ή αλήθεια ; Η ΕΥΠ διαρρέει ότι ξεσκέπασε την πράκτορα Irina A.S. που κυκλοφορούσε με το όνομα πεθαμένης ως "Μαρία" και "δούλευε" για τους Ρώσους. Το κατάστημα ειδών χειροτεχνίας, η δράση των "illegals" σε όλο τον κόσμο και τα επικίνδυνα παιχνίδια της Κατεχάκη που ζει στον αστερισμό των παράνομων υποκλοπών και του Predator.


Του Άρη Σπίνου

Χωρίς λεπτομέρειες αλλά με το παρασκήνιο να οργιάζει, η ΕΥΠ δια 2 υψηλόβαθμων στελεχών της τηλεφωνεί δεξιά και αριστερά σε ΜΜΕ για μια σημαντική (;) αποκάλυψη. «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν και θυμίζουν τις κινηματογραφικές ταινίες του Hollywood πάντα σύμφωνα με την ΕΥΠ η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο ’’illegals’’. Η "αποκάλυψη" αυτή όμως έχει πολλά κενά. Κάθε φορά που συλλαμβάνεται η αποκαλύπτεται ένα δίκτυο κατασκόπων το πρώτο που δίνεται στην δημοσιότητα είναι ο σκοπός δράσης των ανθρώπων αυτών και για ποιους δούλευαν. Εδώ για πρώτη φορά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Είναι ένα φιάσκο στην βιασύνη για να φανεί μια "επιτυχία"  σε βάρος των Ρώσων ή υπάρχει ουσία ;

Οι ’’illegals’’ στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Είναι προφανές ότι η αποκάλυψη (;) της ΕΥΠ προσπαθεί να αντιτάξει το τραυματισμένο προφίλ της από την υπόθεση των υποκλοπών. Αποφεύγει να πει ευθέως για ποια χώρα δούλευε η συγκεκριμένη γυναίκα αφήνοντας σαφή υπονοούμενα όμως ότι εννοεί την Ρωσία.