Η δολοφονία του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Βασίλη Μωραϊτη το 2009 στον Νέο Κόσμο και η δίκη 14 χρόνια μετά για έναν εκ των συνεργών! 14 χρόνια κάθειρξη για ανθρωποκτονία στον "συνεργάτη" που την είχε "κοπανήσει" στην Κύπρο. Το μοιραίο λάθος των δολοφόνων που έκαναν αγορές με τις κλεμμένες πιστωτικές κάρτες.


Του Άρη Σπίνου

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών την Παρασκευή 13-1-2023 καταδίκασε ομόφωνα σε δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη τον κατηγορούμενο Ε.Α. για συμμετοχή του ως συνεργού στην δολοφονία του άτυχου Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Βασίλη Μωραϊτη, στο διαμέρισμά του στο Νέο Κόσμο βράδυνες ώρες της 15-12-2009.

Σύμφωνα με την άνω απόφαση απορρίφθηκε ομόφωνα το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών ενώ με ομόφωνη απόφαση δεν χορηγήθηκε ούτε το ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ασκηθείσα έφεση του κατηγορουμένου και έτσι οδηγήθηκε άμεσα στις Φυλακές.

Έπειτα από την παρέλευση 14 ετών από τις πράξεις της δολοφονίας και της ληστείας και αφού ήδη είχαν καταδικαστεί με προηγούμενες αποφάσεις σε ισόβια κάθειρξη η Ι.Ρ και ο P.V. καθώς επίσης και σε κάθειρξη 14 ετών η D.P. , ήλθε η ώρα για νέα δίκαιη καταδίκη του προαναφερόμενου Έλληνα.

Ο τελευταίος το 2009 γνώριζε πολύ καλά το θύμα και ήταν αυτός που κατά την απόφαση παρέσχε συνδρομή στους αυτουργούς , οι οποίοι μετά την δολοφονία του αφαίρεσαν από την αποθήκη του σημαντική ποσότητα εμπορευμάτων καθώς επίσης και επιταγών.

Σημειώνεται τέλος ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος κατά την αρχική σύλληψη των δραστών υπηκόων Βουλγαρίας παρουσίασε τον εαυτό του ως άσχετο με την υπόθεση, με αποτέλεσμα να μην διωχθεί αμέσως και έκτοτε ο ίδιος διέφυγε μόνιμα στην Κύπρο.

Στην συνέχεια όμως ασκήθηκε τελικά ποινική δίωξη και εναντίον του προαναφερόμενου Έλληνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και σε ληστεία, δικαιώνοντας την οικογένεια του θύματος, η οποία από την πρώτη στιγμή ανέφερε την ενεργή συμμετοχή του ανωτέρω στις εγκληματικές πράξεις. Ο κατηγορούμενος ήταν συγγενής με την βασική κατηγορούμενη (καταδικασμένη σε δις ισόβια) και όπως αποδείχθηκε είχε άμεση συμμετοχή στην οργάνωση του σχεδίου και έτσι οδηγήθηκε στην ανωτέρω βαρειά καταδίκη.

Οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας Ιωάννης Αλετράς, Νίκος Αλετράς και Παναγιώτης Κυριακού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άκαμπτη στάση των Δικαστών και των Ενόρκων ενώ σημείωσαν ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κατηγορουμένου απέναντι στο θύμα άγγιζε τα όρια της προδοσίας λόγω της γνωριμίας τους και της φιλίας τους καθόσον εάν δεν είχε προδώσει τον προμηθευτή του στους δολοφόνους του τότε το θύμα σήμερα θα ζούσε ενώ ανέφεραν και την φράση την φράση «ο προδότης πάντοτε πληρώνει». Τέλος ανέφεραν ότι η δικαιοσύνη για άλλη μία φορά έλαμψε.

Δράστες ήταν 62χρονη, βουλγαρικής καταγωγής, Ελληνίδα υπήκοος, ο 28χρονος γιος της, η κόρη της, 30 χρόνων, και δύο ακόμη Βούλγαροι (19χρονη και 30χρονος). Από αυτούς συνελήφθη η 62χρονη, ως ηθική αυτουργός, και ομολόγησε με κάθε λεπτομέρεια το έγκλημα.  

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Αστυνομίας, η γυναίκα είχε εμπορικές συναλλαγές με το θύμα, από το οποίο επρόκειτο να αγοράσει μηχανήματα για βάφλες.

Επειδή, όμως, καθυστερούσε η παράδοση μηχανημάτων στη Βουλγαρία, η γυναίκα αποφάσισε να βγάλει από τη μέση τον επιχειρηματία. Όλοι μαζί νοίκιασαν αυτοκίνητο από τη Βουλγαρία και ήρθαν στην Αθήνα για να τον ληστέψουν. Το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου, η 62χρονη υπέδειξε στα παιδιά της και στους άλλους δύο την αποθήκη του θύματος και στην συνέχεια έφυγε για να μην τη δει ο ίδιος, καθώς την γνώριζε.

Όταν εμφανίστηκε ο επιχειρηματίας, η 19χρονη Βουλγάρα τον πλησίασε και τον έπεισε να της ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματος. Τότε, ο 30χρονος συνεργός της, που περίμενε κρυμμένος, τον χτύπησε με γροθιές. Και οι δύο μαζί τον έδεσαν με ταινίες και του έφραξαν και το στόμα με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.

Ακολούθως, έκλεψαν από το σπίτι χρήματα, τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, επιταγές, πιστωτικές κάρτες και από την αποθήκη, μαζί με τους υπόλοιπους συνεργούς, έκλεψαν μηχανήματα και άλλα προϊόντα, τα οποία μετέφεραν στη Βουλγαρία.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε, επειδή η 19χρονη και η κόρη της ηθικής αυτουργού χρησιμοποιούσαν διαρκώς τις πιστωτικές κάρτες και τις κάρτες ανάληψης του θύματος. Η δε, ίδια η 62χρονη συνελήφθη σε τράπεζα του Ελληνικού, όταν πήγε να εξαργυρώσει μια από τις κλεμμένες επιταγές.