Με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ ο ψηφιακός "εγκέφαλος" των υποκλοπών από το Predator! Βήμα - βήμα το στήσιμο των 12 ηλεκτρονικών διευθύνσεων που κατέληγαν στην Amazon. Μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ η εισαγγελία ζητάει δικαστική συνδρομή από της ΗΠΑ.


edolio5 team

Δώδεκα παγιδευμένες με Predator ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL) είχαν μία κοινή ψηφιακή διεύθυνση (IP), την 99.83.154.118, η οποία ανήκει στην Amazon.com, Inc. Μέσω γεωεντοπισμού έγινε γνωστό ότι η IP βρίσκεται στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, αποδεικνύεται ότι υπάρχει κοινός ψηφιακός εγκέφαλος που χρησιμοποιούσε το Predator μέσω μιας κοινής διεύθυνσης.

Τα σημαντικά αυτά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Documento και θέτουν προ των ευθυνών τους, για ακόμη μια φορά, τις εισαγγελικές αρχές που παραπονούνται ότι δεν έχουν την τεχνογνωσία για να διερευνήσουν εξονυχιστικά το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών. Όπως έγινε γνωστό μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η εισαγγελία Αθηνών έστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ. Το πιο σίγουρο βέβαια είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Οι 12 διευθύνσεις με την κοινή IP

Οι διευθύνσεις  προκύπτουν από τη λίστα που δημοσίευσε η Meta (Facebook) μαζί με το Citizen Lab τον Δεκέμβριο του 2021 αλλά και από τους συνδέσμους οι οποίοι φαίνονται στα μηνύματα που στάλθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των παρακολουθούμενων Θανάση Κουκάκη, Χρήστου Σπίρτζη και Θοδωρή Καρυπίδη. Παρόμοιο μήνυμα είχε σταλεί στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη. Όλα τα μηνύματα είχαν σταλεί με αναγραμματισμό της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τους συνδέσμους  1) edolio5[.]com, 2) efsyn[.]news, 3) cnn.gr[.]com, 4) zougla[.]news, 5) thestival[.]news, 6) yout.ube.gr[.]com, 7) enikos[.]news, 8) protothema[.]live, 9) tovima[.]live, 10) hellasjournal[.]company, 11) ereportaz[.]news, 12) ebill.cosmote[.]center. Οι διαβολικές συμπτώσεις επαναλαμβάνονται, μια και όλα τα παραπάνω ονόματα τομέα (domain names) έχουν δημιουργηθεί από τα μέσα του 2020 έως τα μέσα του 2021, δηλαδή την περίοδο που επιβεβαιωμένα δρούσε το εν λόγω κατασκοπευτικό λογισμικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η IP 99.83.154.118 δεν ήταν η μόνιμη ψηφιακή διεύθυνση των παραπάνω URL, αλλά χρησιμοποιήθηκε από το 2021 έως το 2022.