Το "μυστήριο" και το φιάσκο συνεχίζεται! Σκάβουν 15 μέρες το μοναστήρι του Μιχαήλ Αρχάγγελου στην Αλμωπία για να βρουν 4 τόνους χρυσό. Η πληροφορία που πληρώθηκε αδρά σε Σκοπιανό συνεργάτη της ΕΥΠ και η αστυνομική διευθύντρια Α.Γ. που επιβλέπει τα φτυάρια και τους κασμάδες που μέχρι τώρα βρίσκουν πέτρες και χώματα.


Του Άρη Σπίνου

Το θρίλερ συνεχίζεται με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν επικεφαλής την αστυνομική διευθύντρια  (Α.Γ.)  από την ΓΑΔΑ. Όπως πληροφορηθήκαμε είναι σύζυγος συνταξιούχου αξιωματικού που ασχολείται με τα κοινά στην Δυτική Αθήνα. Εκεί έχει και καθημερινή παρουσία πλέον και ειρηνοδίκης Συνεργεία, αστυνομία και αρχαιολογική υπηρεσία βρίσκονται εκεί από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην Αλμωπία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με τα Σκόπια και εντός του περιβόλου του μοναστηριού σκάβουν λάκκους αναζητώντας αρχαία, χρυσάφι και άλλα αντικείμενα πολύτιμης αξίας. Το ζήτημα αυτό έχει αποκαλύψει ο Focus FM 103,6 και ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γρηγόρης Σερέτης. Εκ τότε το θέμα αναδείχθηκε με το πιο επίσημο τρόπο στην βουλή από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο ο οποίος επισκέφτηκε και το μοναστήρι.

Ένας εκ των μοναχών του μοναστηριού περιγράφει τι ακριβώς έγινε. 

"...το πρωί της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου οι αστυνομικοί άρχισαν να σκάβουν εντός του περίβολου του μοναστηριού. «Αρχίσαμε να ανησυχούμε εμείς αλλά και οι πιστοί που επισκέπτονται το μοναστήρι μας, όταν τους είδαμε να σκάβουν πίσω από ένα βράχο. Μας είπανε ότι σκάβουν ψάχνοντας για χρυσάφι, αγάλματα και άλλα σημαντικά αντικείμενα, αλλά δεν έδωσε άδεια για τις εργασίες ούτε ο μητροπολίτης μας ούτε ο ηγούμενός μας», αναφέρει ο μοναχός.


Μετά από λίγο έφτασαν στο σημείο περίπου είκοσι κάτοικοι του Αρχάγγελου και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να σταματήσουν να σκάβουν και να φύγουν από το μοναστήρι. Μάλιστα, προκλήθηκε και ένταση, όταν οι κάτοικοι πέταξαν κάποια εργαλεία των αστυνομικών.

«Έγινε μία φασαρία, αφού ήρθε κι άλλος κόσμος στο μοναστήρι μας. Οι αστυνομικοί έλεγαν ότι έχουν την άδεια του δεσπότη μας καθώς και του ηγουμένου αλλά αυτό είναι ψέμα. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσουν στο μοναστήρι μας και άλλοι αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι με μαύρες στολές, τα ΟΠΚΕ», λέει ο μοναχός.

Κατά τον ίδιο, από το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα στην είσοδο του μοναστηριού υπάρχουν τρία περιπολικά και άλλα δύο μέσα στο μοναστήρι.

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε υπό κατάληψη. Έχουν ανοίξει τρεις λάκκους κοντά στο βράχο αλλά δε βρήκαν τίποτα. Στη συνέχεια άρχισαν να σκάβουν λίγα μέτρα δίπλα από την κόγχη του Ιερού της εκκλησίας μας. Άνοιξαν και εκεί λάκκο, αλλά βρήκαν βράχο. Έφεραν από το Δήμο Αλμωπίας κομπρεσέρ με διαμάντι και άνοιξαν λάκκο δύο μέτρων. Δε βρήκαν τίποτα και είπαν ότι θα φέρουν γεωτρύπανο από Θεσσαλονίκη. Όμως, έτσι υπάρχει κίνδυνός να προκληθούν μεγάλες ζημιές στην εκκλησία του μοναστηριού, που χτίστηκε το 19ο αιώνα. Εδώ υπάρχουν και αρχαιολόγοι, ενώ οι αστυνομικοί έχουν και εργαλεία για αναζήτηση χρυσού. Είμαστε εφτά πατέρες στη μονή και ανησυχούμε», αναφέρει ο καλόγερος της μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ.


Μιλώντας ο δήμαρχος Αλμωπίας, Χρήστος Μπάτσης, είπε ότι στο μοναστήρι βρίσκονται αστυνομικοί από διάφορα σώματα, ακόμα και από την Αθήνα και ότι όλες οι εργασίες γίνονται με την καθημερινή παρουσία ειρηνοδίκη.

«Οι καλόγεροι κάνουν κανονικά τις καθημερινές τους εργασίες και μπορούν να κινηθούν, όπου νομίζουν, χωρίς να τους εμποδίζει κανένας. Μάλιστα, υπάρχει και εντολή να επιτηρούν, όπου σκάβουν οι αστυνομικοί. Απλώς το μοναστήρι δεν είναι ανοιχτό για το κοινό», αναφέρει ο . Μπάτσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 υπήρξε πληροφορία από Σκοπιανό συνεργάτη της ΕΛΑΣ ότι στον χώρο αυτόν υπάρχει θαμμένος θησαυρός 4 τόνων χρυσού! Έχει δώσει μάλιστα και ονόματα των αρχαιοκαπήλων που είχαν θάψει τον θησαυρό και για αυτόν τον λόγο έχει σχηματιστεί και δικογραφία. Οι ίδιες πληροφορίες λένε στο edolio5 ότι τελικά ο θησαυρός θα αποδειχθεί άνθρακες αφού είναι αδύνατον κάποιοι να είχαν κάνει ενέργειες να θάψουν εκεί κάτι και οι μοναχοί να μην τους είχαν πάρει χαμπάρι. Δημιουργείται όμως το ερώτημα γιατί οι αρχές ασφαλείας έδωσαν τόσο σημασία σε μια τέτοια πληροφορία; Η απάντηση από πηγή που μίλησε στο edolio5 ήταν η εξής: "Έδωσαν πολλά λεφτά να αγοράσουν την πληροφορία και πρέπει να δικαιολογήσουν κάποιες ενέργειες". Εκτός βέβαια και αν συμβαίνει κάτι άλλο.