(Ν2) Γιάννης Λαβράνος! Ο "αόρατος" επιχειρηματίας, που έστελνε ο Δημητριάδης στους επιχειρηματίες που ήθελαν να κάνουν δουλειές με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η "μπαμπούσκα" των εταιρειών του και οι μετακινήσεις του... αλλά Πούτιν, με αποσπασμένους πράκτορες της ΕΥΠ στην ασφάλεια του.

 

Του Άρη Σπίνου


Ένα όνομα επιχειρηματία πλανάται εδώ και αρκετό καιρό γύρω από το Μαξίμου. Από την πρώτη μέρα που έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και "σκιώδης πρωθυπουργός" ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Τώρα όμως που ο καθένας τρέχει να σωθεί και να δώσει το μουτζούρη των υποκλοπών στον άλλον όλοι δείχνουν τον Γιάννη Λαβράνο.   


Μέχρι εχθές βρισκόταν πολύ κοντά στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο και ειδικότερα στον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη. Όποιος προσπαθούσε να κάνει μεγάλη δουλειά με την κυβέρνηση έψαχνε να βρει άκρη για να προσεγγίσει τον Γιάννη Λαβράνο. Τώρα ποια είναι καμένο χαρτί και παρακολουθεί τις εξελίξεις του ποινικού ντόμινο για τις υποκλοπές.


Το όνομα Λαβράνος ακούστηκε πρώτη φορά στη σκανδαλώδη υπόθεση του συστήματος επικοινωνιών Tetra της ΕΛΑΣ. Επειδή το Tetra ήταν πλέον παρωχημένο επιλέχτηκε το καλοκαίρι του 2014, που εξέπνεε η συμφωνία, το διάδοχο σύστημα Tetra Sepura. Στις 16 Δεκεμβρίου 2014 η κυβέρνηση αποδέχτηκε με ΦΕΚ τη δωρεά του από μια νεοϊδρυθείσα αμερικανική εταιρεία, η οποία αργότερα σε διάφορα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκε «φάντασμα». Τη συντήρηση και τεχνική υποστήριξη με επιλογή της Lamas Pinto Consultants Corporation θα είχε η βρετανική Sepura Plc.

Ο Λαβράνος εμφανιζόταν ως ένα από τα άτομα που είχαν σχέση με την ελληνική εταιρεία Ιονική Τεχνολογική η οποία είχε αναλάβει την αντιπροσώπευση της βρετανικής στην Ελλάδα. Η ελληνική εταιρεία εμφανίζεται να ιδρύθηκε το 2007 από δύο εταίρους (ένας ήταν ο Λαβράνος) ως Electrum Technologies. Το 2008 εμφανίζεται να παραμένει μοναδικός εταίρος ο Λαβράνος και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ιονική Τεχνολογική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης. Τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της αποδοχής της δωρεάς της Lamas Pinto ο Λαβράνος και ο άλλος εταίρος (στο ενδιάμεσο είχε ξαναμπεί στην εταιρεία ενώ είχε προηγηθεί και μια αποχώρηση Λαβράνου από αυτήν) μεταβιβάζουν όλα τα εταιρικά τους μερίδια στην Tetra Communications Ltd με έδρα το Λονδίνο. Είχε ιδρυθεί λίγους μήνες πριν και το μετοχολόγιό της αποτελούσε ένα πολύπλοκο σχήμα από εταιρείες-μπάμπουσκα. Στην Ιονική, που γίνεται πάλι μονοπρόσωπη, εμφανίζεται ο ίδιος διαχειριστής με την Tetra Communications. Ο επιχειρηματίας σχετίζεται και με άλλες εταιρείες, ενώ συμφερόντων της οικογένειας Λαβράνου φέρεται να είναι και μια εταιρεία εμπορίας ηλεκτρολογικού υλικού. Ο τρόπος που κινείται ο επιχειρηματίας Λαβράνος θυμίζουν τις φρουρές που ακολουθούν τον πρόεδρο Πούτιν! Ακόμη και σε εστιατόριο να πάει αυτό μετατρέπεται σε απόρθητο φρούριο. Σωματοφύλακες παντού. Ένας "σύστημα" που για να συντηρηθεί απαιτούνται δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Όσοι είναι γύρω του φροντίζουν να μην βγει ούτε μια φωτογραφία... έστω και καταλάθος! Αυτά πλέον όμως ανήκουν στο παρελθόν. Ο Γιάννης Λαβράνος έχει μπει στο στόχαστρο πολλών και το μέλλον του είναι αβέβαιο αφού η πρώτοι που δεν θα σηκώνουν το τηλέφωνο όταν ο εισαγγελέας του χτυπήσει την πόρτα θα είναι οι σημερινοί του φίλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 τουλάχιστον 4 πράκτορες της ΕΥΠ είναι αποσπασμένοι στην φρουρά του. Προφανώς ο άνθρωπος προσέχει για να έχει.
για να έχει!