Ο δήμος Αλίμου, οι απευθείας αναθέσεις... και ο φάκελος που έστειλαν στο edolio5! Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που "κόπηκαν σε χιλιάρικα" αλλά δόθηκαν στους ίδιους προμηθευτές, την ίδια περίοδο και με τιμολόγια που κόπηκαν την ίδια μέρα! Ο Νίκος Μαστοράκης και το συνεργείο αυτοκινήτων. Το λόγο έχει το ελεγκτικό συνέδριο και ο εισαγγελέας!

Του Άρη Σπίνου

Σήμερα το πρωί που ανοίξαμε το γραμματοκιβώτιο του edolio5 αντικρίσαμε ένα μεγάλο λευκό φάκελο που είχε ξεχειλίσει από λογιστικές καταστάσεις του δήμου Αλίμου που ανέγραφαν προμηθευτές και πόσα! Το εύλογο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον επιτάσσει την δημοσιογραφική έρευνα για τον τρόπο που δαπανάτε δημόσιο χρήμα.

Στον ίδιο φάκελο υπήρχε ένα σημείωμα ότι την Πέμπτη 16/6 το δήμο Αλίμου θα τον επισκεφτεί κλιμάκιο του ελεγκτικού συνεδρίου προκειμένου να ελέγξει δαπάνες που έχουν γίνει. Προφανώς εμείς δεν μπορούμε να διερευνήσουμε το περιεχόμενο των λογιστικών καταστάσεων αλλά μόνο μια απλή ανάγνωση αυτών γεννάει εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο που έχουν δοθεί για το ίδιο αντικείμενο έργου με την διαδικασία του "σπασίματος" μικρά ποσά στην ίδια εταιρεία, που όταν αθροιστούν μας κάνουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εταιρεία OMEGA ENTERTAINMENT ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Α.Ε. που ανήκει στον σκηνοθέτη Νίκο Μαστοράκη και εισέπραξε περισσότερα από 110.000 ευρώ μέσα σε 12 μήνες για το ίδιο αντικείμενο. Πέρα του γεγονότος ότι δημιουργούν έκπληξη τα ποσά που δόθηκαν για διάφορες εργασίες, όπως η δημιουργία διαφημιστικού σποτ για διεθνή (!) προβολή του Αλίμου που στοίχησε 30.000 ευρώ (!) λες και το σπότ αυτό προβλήθηκε σε κανάλια του εξωτερικού. Στο ίδιο πλαίσιο δόθηκαν 25.000 ευρώ για συγγραφή σεναρίου (!) περιήγησης του δήμου Αλίμου. Ούτε σενάριο στην Γη της Ελιάς δεν στοιχίζει τόσο. Είναι αυτονόητο ότι το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει την ταινιούλα που δείχνει τον δήμο Αλίμου, σύμφωνα με το σενάριο, αφού για αυτήν δόθηκαν άλλες 25.000 ευρώ. "Σπασμένα" ποσά που δημιουργούν εύλογοι εντύπωση έχει εισπράξει και συνεργείο αυτοκινήτων ΣΚΑΝΤΡΑΚ SERVICE ΕΠΕ που φτιάχνει τα αυτοκίνητα του δήμου που μόνο το 2020 εισέπραξε 70.000 ευρώ. Την ίδια μέρα στις 3/9/20 έχουν κοπεί 4 τιμολόγια ενώ στις 20/10/20 έχουν κοπεί 5 ενώ στις 23/12/20 έχουν κοπεί 10 αξίας 4,5,6 χιλιάδες έκαστον. Το ίδιο έργο "με τα χαλασμένα αυτοκίνητα του δήμου" συνεχίζεται και το 2021 αφού στις 10/3 κόπηκαν 6 τιμολόγια ενώ στις 7/6/2021 κόπηκαν 9 τιμολόγια! Όλα αυτά τα αναφέρουμε μόνο ως χαρακτηριστικά παραδείγματα και είναι προφανές ότι απαιτούν εισαγγελικό έλεγχο, αφού σαν αυτά εστάλησαν στο edolio5 εκατοντάδες εντάλματα πληρωμής. Επειδή πληροφορηθήκαμε ότι την Πέμπτη 16/6 κλιμάκιο του ελεγκτικού συνεδρίου θα επισκεφτεί τον δήμο αναμένουμε να μάθουμε τι έλεγξα, τα ονόματα των ελεγκτών και την προθυμία των υπαλλήλων  να παράσχουν όλα όσα ζητηθούν ΑΝ ζητηθούν. Το edolio5 επειδή αντιλαμβάνεται την δημοσιογραφία διαφορετικά θα υποβάλουμε αναφορά στην εισαγγελία με όλα όσα μας προσκομίστηκαν προκειμένου να διερευνηθεί αν και εφόσον υπάρχουν αδικήματα που θα πρέπει κάποιοι να απολογηθούν. Στα πλαίσια του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε την Τετάρτη το πρωί με το γραφείο δημάρχου αλλά ακόμα περιμένουμε να μας πάρει πίσω! Είναι αυτονόητο ότι περιμένουμε την άποψη του δήμου. Μέχρι τότε θα πρέπει το ελεγκτικό συνέδριο που ελέγχει τις δαπάνες στο δήμο Αλίμου να δει τις καταστάσεις αυτές μια προς μία όπως επίσης και το ΣΔΟΕ τις εταιρείες που έκοψαν τα σχετικά τιμολόγια. Όπως φαίνεται οι αρχές θα έχουν πολύ δουλειά.