Μετά από αναβολές, 9 χρόνια μετά, στην τελική ευθεία η δίκη! Οι φονικές πλημμύρες στην ρόδο και οι 5 νεκροί! Τα κακουργήματα που έχουν στείλει στο εδώλιο, Μαχαιρίδη - Χατζηδιάκο και Κουσουρνά και οι φήμες για την απαλλαγή τους... δια της παραγραφής!


Του Άρη Σπίνου

Όση οδύνη ένιωσαν οι Ροδίτες και όλοι οι Έλληνες από την τραγωδία που «χτύπησε» το νησί, άλλη τόση οργή νιώθουν οι συγγενείς των νεκρών που βλέπουν ότι 9 χρόνια μετά δεν έχει δικαιωθεί η ψυχή τους, αφού το πρωτόδικο δικαστήριο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Οι φονικές πλημμύρες της Ρόδου εξετάζονται από το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο και η εβδομάδα που έρχεται προφανώς θα ολοκληρώσει την διαδικασία προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, αν και στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου, μιλούν για μεσοβέζικη λύση που θα οδηγήσει στην παραγραφή των αδικημάτων αφού η έδρα του δικαστηρίου θα μετατρέψει με την απόφαση της το κακούργημα σε πλημμέλημα και άρα... θα έχει παραγραφεί. Αναμένουμε να δούμε αν οι φήμες αυτές αληθεύουν. 

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ακροατήριο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, και με κατηγορουμένους τους Γιάννη Μαχαιρίδη, Φώτη Χατζηδιάκο και Στάθη Κουσουρνά λόγω των ιδιοτήτων που κατείχαν την περίοδο εκείνη, δηλαδή Περιφερειάρχη Νοτίου ο κ. Μαχαιρίδης, Αντιπεριφερειάρχη ο κ. Χατζηδιάκος και δημάρχου Ρόδου ο κ. Κουσουρνάς.

Τα δε αδικήματα που τους καταλογίζονται είναι της πρόκλησης πλημμύρας με πρόθεση τελούμενη με παράλειψη, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, προέκυψε κίνδυνος για τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και επήλθε θάνατος τεσσάρων, κίνδυνος για ξένα πράγματα, καθώς και της έκθεσης, από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε το βόρειο τρίγωνο του νησιού της Ρόδου το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2013 κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ προκάλεσε βιβλικές καταστροφές σε χωριά και περιουσίες.
Ειδικότερα, το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν η 54χρονη Καλλιόπη Παναγιώτου μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Μπαϊράμη 63 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στις 10.30 το βράδυ της ημέρας εκείνης, μεταξύ Παστίδας και Κρεμαστής, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να βρει τραγικό θάνατο.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη μερικές ώρες νωρίτερα στους δασκάλους Αναστασία Κατσαρού 26 ετών και Κώστα Αργυρόπουλο 50 ετών, οι οποίοι υπηρετούσαν στο δημοτικό σχολείο Παραδεισίου. Οι δύο εκπαιδευτικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στον χείμαρρο της Κρεμαστής.

Παράλληλα, η δυνατή βροχή που έπληξε το νησί και η οποία ήταν πέρα από κάθε όριο τόσο σε όγκο όσο και σε ένταση, προκάλεσε πολλά προβλήματα και καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο, ενώ η Ρόδος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο μεγαλύτερος όγκος νερού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπεσε στο βόρειο τρίγωνο του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Ιαλυσού, Κρεμαστής, Παστίδα, στις οποίες καταγράφηκαν και τα περισσότερα προβλήματα.

Δεκάδες υπόγεια αλλά και σπίτια πλημμύρισαν και το ύψος του νερού έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το ενάμιση μέτρο, καταστρέφοντας όλα τα υπάρχοντα των κατοίκων, οι οποίοι παρατηρούσαν ανήμποροι να χάνονται οι περιουσίες τους!



Συνήγοροι υπεράσπισης είναι οι  Γρηγόρης Μοράρης και Νίκος Χατζηνικολάου για τους κ.κ. Κουσουρνά και Μαχαιρίδη, οι Στέλιος Κιουρτζής, Φώτης Κωστόπουλος και Νίκος Κωνσταντόπουλος για τον κ. Χατζηδιάκο, ενώ για την υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Δημήτρης – Παναγιώτης Δρόσος του Βασιλείου, Ιωάννης Κασιώτης και Δημήτρης Ματράκας από την Θεσσαλονίκη.