Μια αντιθεσμική - συνάντηση με πολλά ερωτηματικά! Από πότε ο αρχηγός της αστυνομίας, λίγες μέρες πριν αποστρατευτεί λόγο κρίσεων, συναντιέται με ιδιωτικό ντέντεκτιβ, που πληρώνεται για τις υπηρεσίες του; Το φιάσκο μιας υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας που "αποκάλυψε" ο Τσούκαλης και το δελτίο τύπου που εκθέτει πολλούς!


Του Άρη Σπίνου

Το είδαμε και αυτό. Προφανώς ο Αρχηγός της αστυνομίας λίγες μέρες πριν αποστρατευτεί λόγο κρίσεων εξαντλεί τις δυνατότητες δημοσίων σχέσεων που του δίνει η θέση του δημιουργώντας όμως πολλά ερωτηματικά.

Μάθαμε από δελτίο τύπου (!) που στάλθηκε από το γραφείο του ιδιωτικού ντεντέκτιβ Γιώργου Τσούκαλη ότι συναντήθηκε με τον αρχηγό της αστυνομίας.

"Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την ευνομία ενώ ο ιδιωτικός ερευνητής τον ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή του στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και ειδικότερα για την συνδρομή του στην γνωστή περσινή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Ρόδο όταν πολυπληθές κλιμάκιο από την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Βασίλη Μουσελίμη ο οποίος είναι άξιος συμπαραστάτης σε πολλές υποθέσεις, συνόδευσε τον Γιώργο Τσούκαλη και τους συνεργάτες του στην επιχείρηση εντοπισμού σημαντικότατων αρχαιολογικών ευρημάτων." Προφανώς ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν ενημερώθηκε ότι η υπόθεση αυτή ήταν ένα μέγα φιάσκο, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. Από πότε όμως ο αστυνομικός διευθυντής συνοδεύει τον ντεντέκτιβ; Συνήθως γίνεται το αντίθετο. Ας δούμε όμως για ποια υπόθεση μιλάει το δελτίο τύπου.

Η πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την κοινή γνώμη και «διαφημίστηκε» δεόντως ως αποτροπή αγοραπωλησίας αρχαίων αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και μάλιστα άνω των 3 εκατ. ευρώ… «ξεφούσκωσε» στο ακροατήριο του Κακουργιοδικείου, όπου έγινε τελικά η δίκη.

Η ετυμηγορία στην υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας ήρθε να καταδείξει την ευκολία με την οποία διαδίδονται διάφορες φήμες και εικασίες, σκοπίμως και μη, αν και πρέπει κάποτε να ξεκαθαρίσει ποια συμφέροντα υποκρύπτουν οι διαδόσεις αυτές και πού αποσκοπούν.


Γιατί από επίσημο έγγραφο – πραγματογνωμοσύνη, που αναγνώστηκε στην δίκη και προέρχεται από 3μελή επιτροπή της Αρχαιολογίας που συνεδρίασε και απεφάνθη επισήμως την 28η Σεπτεμβρίου 2015 προέκυψε ότι η αξία των αρχαίων αντικειμένων που εντοπίστηκαν δεν ήταν 3.000.000 ευρώ, όπως πομπωδώς είχε «διαφημιστεί» στον χρόνο της σύλληψης, αλλά μόλις 37.140 ευρώ!!!

Η απόσταση μεταξύ της εικαζόμενης αξίας με την πραγματική είναι όχι μόνο τεράστια αλλά και προκλητικά ψευδής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο που τόσο αυτή όσο και όμοιες με αυτήν υποθέσεις αξιολογούνται.

Το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχους τους δύο από τους τρεις κατηγορούμενους και συγκεκριμένα έναν 64χρονο έμπορο και έναν 58χρονο αρχιτέκτονα στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών, ενώ αθώος κρίθηκε ένας 32χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας, συγκατηγορούμενός τους.

Θυμίζουμε ότι στο 2° Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Eγκλημάτων, Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών, περί τις αρχές Ιανουαρίου του έτους 2012, περιήλθαν πληροφορίες από τον ιδιωτικό ερευνητή κ. Γεώργιο Τσούκαλη, σύμφωνα με τις οποίες ο 64χρονος, που διατηρεί κατάστημα με τουριστικά είδη στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, μαζί με τον 58χρονο αρχιτέκτονα, έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων και αναζητούν αγοραστές και ότι επίκειται η αγοραπωλησία τους στην πόλη της Ρόδου έναντι τιμήματος, ανερχόμενου στο ποσό των 3.000.000 €.

Την 17η Ιανουαρίου 2012 επικοινώνησε εκ νέου με τους αστυνομικούς ο ιδιωτικός ερευνητής και δήλωσε ότι έχουν βρεθεί αγοραστές και ότι μέσα στο επόμενο διήμερο επίκειται η αγοραπωλησία των αρχαίων αντικειμένων στην πόλη της Ρόδου αντί του χρηματικού ποσού των 3.000.000 ευρώ.

Κλιμάκιο αστυνομικών αφίχθη εκ νέου στο νησί και εντόπισαν τον πρώτο και τον αρχιτέκτονα και τους έθεσαν υπό παρακολούθηση.

Από την παρακολούθηση φέρεται να διαπιστώθηκαν επαφές του αρχιτέκτονα με διάφορα άτομα, άγνωστα στους αστυνομικούς, τα οποία χρησιμοποιούσαν πολυτελή αυτοκίνητα και τα οποία από την εν γένει εμφάνισή τους προδήλωναν οικονομικά εύπορα. Διαπίστωσαν επιπλέον ότι ο αρχιτέκτονας επισκεπτόταν συχνά το κατάστημα με τα τουριστικά είδη του πρώτου.

Την 19η Ιανουαρίου 2012 και αφού πείσθηκαν ότι οι κατηγορούμενοι έκρυβαν αρχαία αντικείμενα στο κατάστημα εισήλθαν αιφνιδίως σ’ αυτό για έλεγχο. Κατά την είσοδό τους διαπίστωσαν ότι οι δύο κατηγορούμενοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν σε μεγάλες πλαστικές σακούλες πλήθος αρχαίων αντικειμένων στο πατάρι του καταστήματος.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στις σακούλες αλλά και στους χώρους του καταστήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες αρχαία αντικείμενα τα οποία επιδείχθησαν σε αρμόδια αρχαιολόγο της KB’ (Ε.Π.Κ.Α.) Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία απεφάνθη ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/2002 «Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και ότι είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας.

Από την έρευνα των αστυνομικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 79 αντικείμενα τα οποία θεωρήθηκαν ιδιαιτέρως μεγάλης εμπορικής αξίας ανερχόμενης περίπου στο ποσό των 3.000.000 €.

Πλην όμως στην πορεία η δικογραφία «εμπλουτίστηκε» με την επίσημη πραγματογνωμοσύνη της τριμελούς επιτροπής, που περιόρισε την αξία των αρχαίων αντικειμένων στα 37.140 ευρώ!

Για όλα αυτά όφειλε να έχει ενημερωθεί ο κ. Καραμαλάκης. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα ερώτημα. Ο κ. Γιώργος Τσούκαλης πληρώνεται αδρά για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε ιδιώτες. Από πότε και για ποιον λόγο ένας αρχηγός αστυνομίας συναντιέται μαζί του και μάλιστα στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ. Μήπως ο ιδιωτικός αστυνομικός του έδωσε πληροφορίες για άλλη υπόθεση; Προφανώς όχι αφού δεν θα δημοσιοποιούταν η συνάντηση με δελτίο τύπου. Ο μόνος οφελειμένος είναι ο ιδιωτικός αστυνομικός που παίρνει υπεραξία και μεταφράζεται σε ανταμοιβή από τους πελάτες του.