Με... 2 ευρώ πάνω από την αρχική τιμή παίρνουν σε πλειστηριασμούς το ένα "φιλέτο" μετά το άλλο από το γυναικείο μοναστήρι «Εμμαούς»! Οι κακουργηματικές κατηγορίες, του παρελθόντος, σε βάρος 29 ατόμων (Λαϊκών και μοναχών) για υπεξαίρεση 28 εκατ ευρώ και η ομόφωνη αθώωση.


Του Άρη Σπίνου

Προς το παρόν επισημαίνουμε την παραδοξότητα ως προς το τίμημα  αυτών των πλειστηριασμών αλλά δεν γράφουμε παραπάνω αφού δεν επιθυμούμε οι " Αγίες" της μονής να μας αφορίσουν! Το μοναστήρι χάνει το ένα ακίνητο μετά το άλλο... με 2 ευρώ πάνω από την αρχική τιμή του πλειστηριάσματος . Το που καταλήγουν θα το δούμε σε άλλο ρεπορτάζ!  Άλλαξε χέρια το ακίνητο επί της οδού Μετσόβου στην Αθήνα, όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, κατά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που έγινε πριν λίγες ώρες

Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκε στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που όλο ένα και φτωχεύει του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου «Η Ανάστασις του Χριστού», που φέρει τον τίτλο «Εμμαούς». Βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς 1.872.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με δύο ευρώ παραπάνω στα 1.872.002 ευρώ.



Επισπεύδουσα ήταν η Special Financial Solutions και η κατάσχεση έγινε για 150.000 ευρώ ποσό που αποτελεί μέρος της συνολικής οφειλής ύψους 10.000.200 ευρώ.
Το ακίνητο φέρει προσημείωση υπέρ της Marfin Bank για ποσό 6 εκατ. ευρώ από τις 27/4/2007, που τράπηκε σε υποθήκη στις 9/5/2019 υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς.

Τον Οκτώβριο του 2017 έγινε αναγκαστική κατάσχεση από την Πειραιώς για 500.000 ευρώ, η οποία ήρθη στις 9 Ιουνίου 2021. Στη συνέχεια, επιβλήθηκε νέα κατάσχεση από την επισπεύδουσα Special Financial Solutions.


Επίσης, άλλαξαν χέρια δύο από τις πέντε οριζόντιες ιδιοκτησίες του Ιερού Ησυχαστηρίου επί ακινήτου που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Θησέως στην Καλλιθέα στο ύψος των Τζιτζιφιών. Οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες βγήκαν με συνολική τιμή εκκίνησης 3 εκατ. ευρώ και εξ αυτών κατακυρώθηκε μία στα 1.248.001 ευρώ (1 ευρώ πάνω από την τιμή πρώτης προσφοράς), καθώς και η δεύτερη έναντι 55.002 ευρώ (2 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης). Για τις άλλες ιδιοκτησίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Θα επανέλθουμε! 

Να θυμίσουμε ότι το συκγκεριμένο μοναστήρι είχε πολύ σοβαρή ποινική εμπλοκή αλλά στο τέλος όλοι κρίθηκαν αθώοι  από το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης το Φεβρουάριο του 2019. Οι 29 κατηγορούμενοι (μοναχοί – λαϊκοί) κατηγορήθηκαν για  υπεξαίρεση 28 εκατομμυρίων ευρώ από το γυναικείο ησυχαστήριοίκης.


Μετά από μία ενδελεχή και πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν πολλοί μάρτυρες το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχτηκαν οι αποδιδόμενες κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και ομόφωνα απάλλαξε τους κατηγορουμένους. Ομοίως αθωωτική ήταν και η πρόταση της Εισαγγελέως.




Το κατηγορητήριο


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ιδιώτες πείστηκαν να αγοράσουν εκτάσεις ιδιοκτησίας του ησυχαστηρίου λαμβάνοντας παχυλές χρηματοδοτήσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων χαμηλής αντικειμενικής αξίας μεταξύ του μοναστηριού και των ιδιωτών. Η σύναψη των δανείων επιτυγχάνονταν με την εκτίμηση του ακινήτου σε αξία πολλαπλάσια της πραγματικής, ενώ εμπλεκόμενος εκτιμητής της τράπεζας απεβίωσε και έπαυσε οριστικά η ποινική δίωξη εις βάρος του.


Κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, κάποιοι από τους δανειολήπτες δήλωσαν παραπλανημένοι, καθώς υποστήριξαν ότι προσφέρθηκαν να συνάψουν δανειακές συμβάσεις για να βοηθήσουν οικονομικά στην ανέγερση ιδρύματος απόρων, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι το μοναστήρι θα αναλάμβανε την αποπληρωμή των δόσεων.