Υπόθεση Noor1 και ο "πόλεμος" των αναιρέσεων στον Άρειο Πάγο! 11 Μαρτίου, μετά από αναβολή, θα εκδικαστούν οι αναιρέσεις για τα ελαφρυντικά που δόθηκαν στους καταδικασθέντες και τους οδήγησαν εκτός φυλακής. Μπουρδούβαλης και Γιαννουσάκης ζητούν όμως μείωση της ποινής τους.


Του Άρη Σπίνου

Αναβλήθηκε, η εκδίκαση της αναίρεσης για την απόφαση του εφετείου ως προς τους καταδικασθέντες για το Noor1 για τις 11 Μαρτίου,.

Η υπόθεση αφορούσε αναίρεση στην απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, για την υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», προκειμένου να κριθεί, εάν θα ξαναγίνει η δίκη στο ίδιο δικαστήριο.

Η αναβολή δόθηκε μετά από αίτημα του δικηγόρου Παύλου Σαράκη, που εκπροσωπεί τον κατηγορούμενο Γιώργο Μπουρδούβαλη.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, όταν η Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδη ζήτησε, να αναιρεθεί η δευτεροβάθμια δικαστική απόφαση, ως προς την απαλλαγή τριών κατηγορουμένων και τη χορήγηση ελαφρυντικών σε πέντε καταδικασθέντες, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που τους είχε επιβάλλει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Μετά την καθαρογραφή της απόφασης του Εφετείου στις 15 Απριλίου, αυτή διαβιβάστηκε υπηρεσιακά από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο προς τον κ. Πλιώτα, η κ. Τσιρώνη αναφέρει πως στέλνει την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για δικές του ενέργειες, προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον ως προς το απαλλακτικό σκέλος της απόφασης με την οποία αθωώθηκαν ο επιχειρηματίας και πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αιμίλιος Κοτσώνης, ο υποναυλωτής Βασίλειος Κουρούβανης και ο πρώην πλοιοκτήτης Παναγιώτης Φάρος.

Υπενθυμίζεται πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης είχε απαλλαγεί με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε αναφέρει η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, ενώ ο Π. Φάρος είχε αθωωθεί παμψηφεί χωρίς καμία αμφιβολία, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση.

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου, η οποία είπε πως οι Κοτσώνης - Κουρούβανης μαζί με τους καταδικασθέντες Γιαννουσάκη - Μπουρδούβαλη «ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους» από τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος λόγος στο διαβιβαστικό είναι η χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη σε όλους τους καταδικασθέντες, απόφαση με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχαν επιβληθεί στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, τον Γεώργιο Μπουρδούβαλη και στους τρεις Τούρκους που θα βοηθούσαν στη μεταφορά των ναρκωτικών στο εξωτερικό. Καταδικάστηκαν σε 18 έτη κάθειρξη, ενώ ήδη ο Μ. Γιαννουσάκης έχει αποφυλακιστεί έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.






Την ίδια ώρα η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης των κατηγορουμένων και να μειωθεί η ποινή που τους έχει επιβληθεί, με βάση το ελαφρυντικό που του χορηγήθηκε και τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα που τροποποιήθηκε το 2019.

Στον Άρειο Πάγο είχαν προσφύγει οι καταδικασθέντες Ευθύμιος Γιαννουσάκης και Γιώργος Μπουρδούβαλης τους οποίους το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει σε ισόβια, αλλά «έσπασαν» στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά που τους χορήγησε ελαφρυντικά, επιβάλλοντας τους ποινές κάθειρξης 18 ετών.

Τώρα οι καταδικασθέντες επανέρχονται με αιτήσεις αναιρέσεως τους στον Άρειο Πάγο.

Η κ. Μασούρα προτείνει να γίνει δεκτό το αίτημα του Γιαννουσάκη και η υπόθεση να επιστρέψει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά για να του επιμετρηθεί ελαφρύτερη ποινή, με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

Αυτό σημαίνει πως από τα ισόβια του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και τα 18 έτη κάθειρξη σε δεύτερο βαθμό, ο καταδικασθείς μπορεί να καταδικασθεί σε μόλις 8 έτη κάθειρξη, για την κατηγορία της μεταφοράς της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που έφτασε στην Ευρώπη.

Αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση από τον Άρειο Πάγο και συνυπολογιστεί και το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει τον Ευθ. Γιαννουσάκη, τότε η συνολική ποινή θα φτάσει τα 11 έτη κάθειρξη.




Τα αιτήματα των κατηγορουμένων επρόκειτο να εξεταστούν Ε Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αλλά η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 11 Μαρτίου λόγω απουσίας δύο εκ των κατηγορουμένων.

Ο αντίλογος της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που ζητά να μην τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά