Η δικαίωση του edolio5 και τα "παραμύθια" του Σάλλα ότι αγοράζει την HSBC με 70.000.000 ευρώ! "Κόκκινη κάρτα" από την Τράπεζα της Ελλάδος στο Deal.


Του Άρη Σπίνου

Όταν το ρεπορτάζ δεν κόβει τιμολόγιο τότε μόνο μπορεί να είναι ανεξάρτητο. Σας είχαμε ενημερώσει για τα παπαγαλάκια που αναμετέδιδαν το No Paper που στην ούγια έγγραφε Μιχάλης Σάλλας ότι δήθεν έχει ήδη συμφωνήσει, με όλες τις σφραγίδες και τις υπογραφές για να αγοράσει την HSBC. Αυτά τα γράφαμε γνωρίζοντας ότι την συγκεκριμένη συμφωνία την είχαν απορρίψει  μέχρι τώρα τρεις συστημικές τράπεζες, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.  Και το ερώτημα ήταν πως θα το εγκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος;

«Προς το παρόν και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, το deal δεν είναι αποδεκτό και δεν μπορεί να δοθεί έγκριση εποπτική για να προχωρήσει." λέει αξιόπιστη πηγή του τραπεζικού ιδρύματος στο edolio5.

Είναι πιθανό λοιπόν και πάλι το deal να μην τελεσφορήσει, παρότι τόσο η Παγκρήτια, όσο και η HSBC επιθυμούν να ολοκληρωθεί.

Και φυσικά η Παγκρήτια θα πρέπει να προχωρήσει και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθ΄υπόδειξη της ΤτΕ. Από πέρυσι η τράπεζα έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να πάει σε αύξηση ύψους 100 εκατ. ευρώ, που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει.


Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς ζήτησε από τους Λονδρέζους 250 εκατομμύρια ευρώ για να «φορτωθεί» τις δραστηριότητες της HSBC στην Ελλάδα, με τα 100 εκατ ευρώ να προορίζονται για τις αποχωρήσεις του προσωπικού (340 άτομα).

Στην συμφωνία Παγκρήτιας- HSBC, η συμφωνία κοστίζει πολύ λιγότερα στους «σφιχτοχέρηδες» Άγγλους με τους «ακριβοπληρωμένους» υπαλλήλους στην Ελλάδα. Μόλις 70 εκατ ευρώ, αφού δεν προβλέπονται αποχωρήσεις προσωπικού.

Την ίδια ώρα –όπως τουλάχιστον συζητιέται στα τραπεζικά γραφεία- η εν Ελλάδι τριανδρία της HSBC, ο CEO Peter Yeates, ο επικεφαλής του Retail Banking Στέλιος Πιρπινιάς και ο Head of Global Markets Ντίνος Κάμαρης, δεν επιθυμούν να καταλήξουν στην αγκαλιά του Σάλλα προφανώς... επειδή γνωρίζουν πολλά! 

Επίσης την ίδια ώρα  τα ανώτερα και μεσαία στελέχη της HSBC Ελλάδας κάθονται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα και έχουν αρχίσει τις επαφές με άλλες τράπεζες καθώς αναζητούν την ευκαιρία να φύγουν.