Εκλογές ανά πάσα στιγμή! Οι σκέψεις, προβληματισμοί και αδιέξοδα των κομμάτων σύμφωνα με δημοσκόπηση μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου. Καταρρέει η κυβέρνηση. Η τύχη των "γυρολόγων" της "δεξιάς πολυκατοικίας" και η απρόβλεπτη άνοδος του Βελόπουλου.


Του Άρη Σπίνου

Σοκ και δέος προκαλούν τα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο και είναι σε γνώση του edolio5. 

Σύμφωνα με το γκάλοπ, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 27,1% με την εκτίμηση ψήφου να ανέρχεται στο 30%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εισπράττει από τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος, αλλά έχει κατρακυλήσει και συγκεντρώνει σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης 22%.

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ καλπάζει στην κυριολεξία φτάνοντας το 13%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκαλούν έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ανέτοιμοι να διαχειριστούν το υψηλό ποσοστό που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ.

Αβέβαιη αυτοδυναμία

Το 27,1% που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση, καθιστά αβέβαιη την αυτοδυναμία ακόμη και στις δεύτερες εκλογές.

Είναι αδύνατον ο υπό τις παρούσες συνθήκες να φτάσει το 38% στις δεύτερες εκλογές για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γι΄ αυτό αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για το αν πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου εκτιμούν ότι μια αλλαγή τώρα του εκλογικού νόμου θα έδινε την εντύπωση στην κοινωνία ότι η Νέα Δημοκρατία φοβάται τις εκλογές.

Ένα κλίμα ηττοπάθειας μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω φθορά στο κυβερνών κόμμα.

Γι΄ αυτό επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εκλογών, προτείνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αιφνιδιάσει, στήνοντας κάλπες αιφνιδιαστικά. 

Σε περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός απορρίψει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού, τότε η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μονόδρομος, γιατί υπάρχει επαρκής πολιτικός χρόνος για να δικαιολογηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία.

Άλλωστε η κυβέρνηση σε περίπτωση που καταθέσει πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου θα επικαλεστεί την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις, ικανές να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα.

Η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κάτω του 22% με τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ να μικραίνει συνεχώς καθιστά αναγκαίο παρά ποτέ να σηκωθούν οι τόνοι και ο Τσίπρας να ζητά κάθε μέρα εκλογές. 


Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε με τις προτάσεις ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Αυτό που προκύπτει ως ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης δεν είναι μόνο η παγίωση της Ελληνικής Λύσης ως επιλογή του εκλογικού σώματος που με βεβαιότητα αναλαμβάνει πλέον ρόλο εντός του κοινοβουλίου αλλά και ότι εισπράττει συνεχώς ανοδικά ποσοστά με την τελευταία καταγραφή στην δημοσκόπηση που έγινε για ενημέρωση επιχειρηματικού ομίλου να είναι στο 7,2%. Οι άλλες κινήσεις εντός ή εκτός της δεξιάς πολυκατοικίας δεν δείχνουν να έχουν καμία τύχη για την είσοδο τους στην Νέα Βουλή. Το μεγαλύτερο ποσοστό από όλα αυτά τις κινήσεις συγκεντρώνει ο Ηλίας Κασιδιάρης με ότι έχει απομείνει από την σκληρή Χρυσή Αυγή φτάνοντας στο 1,1% με την προϋπόθεση φυσικά ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν θα χτίσει ψηφοδέλτια. Αυτό θα σήμαινε διάσπαση του 1,1%.