Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Εισαγγελέας υπάρχει; Ποιοι και πως στήνουν το ξεπούλημα της Attica Bank με Colpo Grosso για να την πάρει κοψοχρονιά η Ellington με 60.000.000 που στοιχίζει μια πολυκατοικία στην Γλυφάδα! Το 1 δις που έχασε το ΤΜΕΔΕ και δεν μιλάει κανείς!


edolio5 team

ια μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ένας επενδυτής η Ellington – κάτι σαν την Reggeborgh στις κατασκευές – που με σχεδόν παραμύθια – προσπαθεί να πάρει την Attica bank με συνεργό το ΤΜΕΔΕ που έχασε 1 δισεκ. και δεν μιλάει κανείς. 


Το ΤΧΣ σήμερα ελέγχει το 68,2% της Attica bank, το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3%.
Το Ellington θα συμμετάσχει με 40 εκατ στην ΑΜΚ των 240 εκατ και θα καλύψει το 16,6% της αύξησης ή στο καλύτερο σενάριο 50 εκατ ή το 21% της αύξησης κεφαλαίου.
Το ΤΜΕΔΕ με 14,7% θα συμμετάσχει με 35 εκατ.

Επειδή ΤΜΕΔΕ και Ellington εμφανίζονται ως σύμμαχοι – δηλαδή ένας δήθεν σοβαρός επενδυτής συμμαχεί με ένα ασφαλιστικό ταμείο – και θα εισφέρουν στην αύξηση 75 με 85 εκατ ευρώ.
Απομένουν άλλα 155 εκατ τα οποία θα καλύψει το ΤΧΣ ή εάν συμμετάσχει και το ΕΦΚΑ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταβάλλει λιγότερα από 155 εκατ. π.χ. 130 ή 140 εκατ ευρώ.
Στο σενάριο αυτό ΤΜΕΔΕ και Ellington θα κατέχουν το 30% της Attica bank.Με τα 240 εκατ της αύξησης κεφαλαίου η Attica bank δεν τελειώνει αλλά θα χρειαστεί νέα αύξηση ή νέα ανακεφαλαιοποίηση καθώς η μαύρη τρύπα αγγίζει τα 500 με 600 εκατ ευρώ.

Με 500-600 εκατ ζημιά και αφαιρώντας τα 186 εκατ κεφάλαια – που θα μειωθούν περαιτέρω – και τα 240 εκατ της αύξησης αφήνουν ένα κενό 100 με 150 εκατ για να μηδενιστούν οι ζημίες αλλά απαιτούνται και τουλάχιστον άλλα 200 εκατ ώστε η μηδενική καθαρή θέση να γίνει θετική και η τράπεζα να διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Οπότε θα χρειαστεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση 200 με 300 εκατ ευρώ τουλάχιστον.
Εάν επιλεγεί η λύση στην επόμενη ανακεφαλαιοποίηση της αύξησης κεφαλαίου τότε για να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου και να αυξηθεί του ΤΜΕΔΕ και Ellington θα πρέπει το σχήμα αυτό να βάλλει τα περισσότερα κεφάλαια.

Όμως το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington επενδύοντας στην αύξηση των 240 εκατ. περί τα 80-85 εκατ αυτά έχουν εξαϋλωθεί καθώς η αξία τους είναι μηδέν… άπαξ και υπάρχει μεγάλη μαύρη τρύπα στην Attica bank.

Θα δεχθεί το Ellington να υποστεί τέτοια ζημία και να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια σε επόμενη αύξηση;

Αποκλείεται!

Εναλλακτικό σενάριο είναι αντί αύξησης στην επόμενη ανακεφαλαιοποίηση να εκδοθούν warrants ή μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές που θα καλύψει το Ellington.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση το Ellington θα έχει επενδύσει σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα πολύ παραπάνω από την πραγματική αξία της τράπεζας.

Οπότε αναζητούν φόρμουλα ώστε να φορτώσουν την ζημία – σχεδόν όλη την ζημία – στο ΤΧΣ δηλαδή τον έλληνα φορολογούμενο… ώστε να εμφανιστούν μετά το ΤΜΕΔΕ που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων 1 δισεκ. ευρώ στην Attica bank και το Ellington που θέλει να πάρει τσάμπα την τράπεζα… ως οι στρατηγικοί επενδυτές…


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η DGComp θα επιτρέψει μια τέτοια σκανδαλώδη διαδικασία;
Θα επιτρέψει ένα έκτρωμα να βαφτιστεί ιδιωτικοποίηση;
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά…