Η "αμαρτωλή" σύμβαση και τα κόμματα της "σιωπής"! Πότε θα σταματήσει το σκάνδαλο της επιδότησης του ρεύματος στον Μυτιληναίο; Την ώρα που οι Έλληνες τρέμουν να ανοίξουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο Ευάγγελος απολαμβάνει ασυλία από κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.


Του Άρη Σπίνου 

Η σκανδαλώδης σύμβαση προμήθειας ρεύματος από τη ΔΕΗ προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος του κ. Μυτιληναίου αποτελεί μια κληρονομιά από την προηγούμενη κυβέρνηση που είναι απορίας άξιο πως δεν έχει ακόμη σταματήσει, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθούν από ότι φαίνεται μόνο στα λόγια, να κλείσουν οποιαδήποτε άλλη «πληγή» αιμορραγεί οικονομικά τη ΔΕΗ.

Τη στιγμή που μόλις οι Έλληνες πάρουν τον λογαριασμό στα χέρια τους παθαίνουν καρδιακά επεισόδια  δε δικαιολογείται η Αλουμίνιον του κ. Μυτιληναίου να απολαμβάνει την ίδια έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ συνολικού ύψους 48%! Μάλιστα αυτό που είναι εξωφρενικό είναι ότι στο ποσοστό αυτό έκπτωσης περιλαμβάνεται και ένα 15% για την καταβολή από την Αλουμίνιον μεσοσταθμικά ισόποσης ετήσιας προκαταβολής (!), δικαίωμα που δε δίνεται σε κανέναν άλλο καταναλωτή.

Θυμίζουμε ότι η σύμβαση αυτή είχε εγκριθεί το 2016 από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ χωρίς την ύπαρξη σχετικής εισήγησης από τα υπηρεσιακά στελέχη της, κάτι πρωτόγνωρο αλλά και μοναδικό μέχρι τώρα στα χρονικά της ΔΕΗ, η δε άμεση ζημιά που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα στη ΔΕΗ ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια ευρώ και σίγουρα απαιτεί την επέμβαση εισαγγελέα.

Συνολικά από το 2010 και μετά η ΔΕΗ έχει ζημιωθεί από την προμήθεια ρεύματος στην Αλουμίνιον της Ελλάδος με ένα ποσό που ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή με ένα ποσό που είναι συγκρίσιμο με τα κέρδη που παρουσίασε η βιομηχανία αυτή κατά την ίδια περίοδο.

Αυτό δε που καθιστά ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο τη συνέχιση της σύμβασης προμήθειας ρεύματος από τη ΔΕΗ στην Αλουμίνιον αποτελεί το γεγονός ότι από την άλλη μεριά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εμφανίζεται και διαφημίζεται ως ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός στη χώρα μας μετά τη ΔΕΗ, με παραγωγή ρεύματος υπερδιπλάσια των αναγκών της Αλουμίνιον. Άρα μπορεί άνετα να καλύψει τις ανάγκες του σε ρεύμα, προτιμά όμως να αγοράζει το ρεύμα κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ, να τον επιδοτούν δηλαδή οι υπόλοιποι απλοί καταναλωτές.

Και δεν υπάρχει η δικαιολογία περί συμβατικών δεσμεύσεων. Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες αποτελούσαν ακόμη ισχυρότερη δέσμευση αφού ήταν προς τους δανειστές μας, καταργήθηκαν -και πολύ καλά έγινε- από την παρούσα κυβέρνηση με ένα νόμο. Περιέργως όμως και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση άλλαξε η ασυλία που απολαμβάνει το αόρατο αφεντικό της ΔΕΗ κάθε μέρα γίνετε όλο και πιο ισχυρή.