Τον ερευνούν για κακουργήματα σε 4 χώρες και η τράπεζα Πειραιώς τον έχει για θεό! Καταρρέει η Libra Group του Λογοθέτη και... του φταίνε οι άλλοι! Δικαστικές διαμάχες σε Γερμανία, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα. Ο κουμπάρος Πιζάντε και η αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος με τον "καυτό" φάκελο που γράφει το όνομα του!


Του Άρη Σπίνου

Για τον περιβόητο εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη που αλώνιζε στην τράπεζα Πειραιώς επί εποχή Σάλλα αλλά φυσικά και σήμερα κάνει τα ίδια και ίσως και χειρότερα με την διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, έχουμε γράψει στο edolio5 αρκετές φορές.

Στην Ελλάδα οι τράπεζες τον έχουν περί πολλού ενώ οι έρευνες για κακουργήματα σε βάρος του γίνονται σε 4 χώρες! Έχει ανοικτές δικαστικές υποθέσεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία.

Πως τα κατάφερε έτσι να του έχουν κάνει αγωγές σε 4 διαφορετικές χώρες αυτό είναι πράγματι ανήκουστο. Η πιο σημαντική από όλες είναι η αγωγή που του έκανε ο φίλος του και κουμπάρος του Βίκτωρ Πιζάντε. Ο Πιζάντε ισχυρίζεται ότι έχασε από τις λανθασμένες (;) εφοπλιστικές κινήσεις του Λογοθέτη 14.000.000 ευρώ. Η υπόθεση έχει εκδικαστεί στο Λονδίνο και η απόφαση του Άγγλου δικαστή αναμένεται σε λίγες εβδομάδες.

Τα νέα από όλο το κόσμο για τον άλλοτε κολλητό του Μιχάλη Σάλλα, Γιώργου Λογοθέτη είναι μαύρα σύννεφα. Την 20η Ιουλίου του 2019, ο πρόεδρος και CEO της Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης, συναντιέται με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Nord/LB, Andreas Appel. Ο Γερμανός, με ένα ψυχρό και απειλητικό ύφος, απευθύνεται στον εφοπλιστή, ρωτώντας τον: «Έχεις δει το Game of Thrones, Γιώργο»;

Η φράση «ο χειμώνας έρχεται» («winter is coming»), που ακούγεται στην τηλεοπτική σειρά της ΗΒΟ και υπονοεί ότι πλησιάζει η καταστροφή, ενώ τώρα αποδίδεται στο στέλεχος της Nord/LB, κάθε άλλο παρά μπορούσε να περιγράψει το κλίμα που υπήρχε μέχρι πρότινος, μεταξύ των δύο πλευρών. Δεκαέξι χρόνια «κρατάει» η σχέση της Libra με τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Όμως τώρα, ο ναυτιλιακός βραχίονας του -με έδρα τη Νέα Υόρκη- ομίλου, προσέφυγε με αγωγή της στην αμερικανική Δικαιοσύνη εναντίον της γερμανικής τράπεζας, την οποία κατηγορεί για «προδοσία», «παραβίαση κανόνων», «αθέτηση συμφωνιών», ακόμα και προσωπικές απειλές κατά του επικεφαλής της Libra, Γιώργου Λογοθέτη. Και υπόσχεται, ότι θα κυνηγήσει την υπόθεση μέχρι τέλους. Τι έχει συμβεί; Η τράπεζα ζητάει πίσω τα λεφτά της γιατί βλέπει την καταστροφή του Λογοθέτη.

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη χρηματοδότηση επτά πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταξύ του 2013 και του 2015. Η εκτίμηση για τα δάνεια τότε ξεπερνούσε τα 100 εκατ. δολάρια, όμως το φθινόπωρο του 2018, έγινε επανεκτίμηση, σύμφωνα με την οποία δεν θα ξεπερνούσαν τα 50 εκατ. με 60 εκατ. δολάρια. Την ίδια ώρα, η γερμανική τράπεζα διαπίστωνε ότι είχε τόσο μεγάλες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων της, που, όχι μόνο ανακοίνωσε (τον Απρίλιο του 2019) ότι θα αποχωρήσει από τη ναυτιλία, αλλά και είχε αναγκάσει (το 2018) τη γερμανική κυβέρνηση να τη διασώσει!

Έτσι, τον Ιούλιο του 2019, η Nord/LB απέστειλε ειδοποίηση στη Libra Group σχετικά με τη σύμβαση δανείου, απαιτώντας την πληρωμή του υπολοίπου των 84 εκατ. δολαρίων εντός τριών εβδομάδων. Ακολούθησαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν, όπως προκύπτει και από τα έγγραφα που κατέθεσε η Libra Group στο αμερικανικό δικαστήριο, σε αναχρηματοδότηση του χρέους με discount 25%, φτάνοντας τον διακανονισμό μείωσης των δανείων στα 62,5 εκατ. δολάρια. Άμεσα, η Libra συγκέντρωσε 16 εκατ. δολάρια για την αναχρηματοδότηση των χωρητικότητας 5,042 teu, πλοίων Sydney Trader και Shanghai Trader (κατασκευής 2005), με τη Marathon Asset Management.

Αυτό, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, όπου η Nord/LB επανήλθε απροειδοποίητα, απαντώντας «το πλήρες, χωρίς discount υπόλοιπο», περίπου 84 εκατ. δολαρίων με τη δικαιολογία ότι... «η αγορά βελτιώθηκε».

Στις 14 Οκτωβρίου, η Libra Group προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ, καταθέτοντας καταγγελία και κινώντας τις νομικές διαδικασίες κατά της Nord/LB. Από την τράπεζα, όπως αναφέρει το Tradewinds, δεν υπάρχει κανένα σχόλιο και δεν έχει υπάρξει απάντηση στην αγωγή που κατατέθηκε. Παρόλα αυτά, από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Libra Group επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε καταγγελία στα δικαστήρια των ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτό έγινε ως αποτέλεσμα της «συμπεριφοράς της τράπεζας σε σχέση με δάνεια που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή μας επιχείρηση».

Ο πολυσχιδής αμερικανικός όμιλος της οικογένειας Λογοθέτη, που δεν βιώνει πλέον τα καλύτερα της η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας, της ναυτιλίας και στον τομέα των ακινήτων έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και για μια άλλη υπόθεση: Η Libra Group υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα μιας εκτεταμένης απάτης που διήρκησε αρκετά χρόνια, με τη συνολική προκληθείσα ζημιά από αυτή να εκτιμάται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Πάλι άλλοι φταίνε!

Η αγωγή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην Κύπρο, που κατέθεσε στις 12 Ιουνίου 2020, ο Όμιλος Libra και οι θυγατρικές του, στρέφεται εναντίον δέκα φυσικών προσώπων και κατά 69 νομικών προσώπων. Η Libra Group καταγγέλλει κυρίως τις ενέργειες έξι επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων του πρώην επικεφαλής των ελληνικών δραστηριοτήτων του Ομίλου Libra, καθώς και του πρώην διευθυντή της EDF Ανανεώσιμες (τότε EDF EN) στην Ελλάδα κατά το διάστημα Ιούλιος του 2013 έως τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με το LinkedIn. Η υπόθεση εξετάζεται επί του παρόντος από τα kυπριακά δικαστήρια.

Μεταξύ των αμφισβητούμενων συναλλαγών, ο Όμιλος Libra ισχυρίζεται ότι η αγορά από τη θυγατρική του EuroEnergy, τον Ιούνιο του 2016, αιολικών πάρκων στην Ελλάδα που ανήκαν στην EDF Ανανεώσιμες στιγματίστηκε από υπεξαιρέσεις. Ο όμιλος εκτιμά ότι η συναλλαγή, αξίας 84 εκατομμυρίων ευρώ, επέτρεψε στους υποτιθέμενους απατεώνες να αποσπάσουν δώδεκα εκατομμύρια για δικό τους λογαριασμό. Περαιτέρω αγορές αδειών που ανήκαν επίσης στην EDF Ανανεώσιμες αλλά και σε άλλους συμμετέχοντες, πιθανολογείται ότι οδήγησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε παράνομες πληρωμές πάλι προς όφελος των ιδίων προσώπων. Και στην Ελλάδα όμως τα έργα και οι ημέρες Λογοθέτη δεν είναι καλύτερες.

Πολύ καιρό και μεγάλη επιμέλεια προετοίμασε την αγωγή εναντίον πρώην στελεχών της, καθώς και χαμηλόβαθμων στελεχών ή απλών εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην ουσία της αγωγής, με την οποία αξιώνεται αποζημίωση 400 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε καθώς θα κριθεί στα Δικαστήρια. Έχει, όμως, σημασία και προφανές ενδιαφέρον το timing και το σκηνικό, εν μέσω του οποίου…. «έσκασε μύτη».

Η κατάθεσή της αγωγής έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού παρήλθε άπραγη η προθεσμία της Πειραιώς, για την οποία ήταν το αγαπημένο παιδί επί χρόνια, να υποβάλει έγκληση για απιστία, εναντίον πρώην -κυρίως- στελεχών της, που χειρίστηκαν την υπόθεση αγοράς από τον όμιλο Libra χαρτοφυλακίου της Πειραιώς με «κόκκινα» δάνεια, καθώς και όλα όσα αναφέρει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, για την επίμαχη περίοδο 2014-16.

Υπενθυμίζεται ότι εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, δάνεια σε ΑΠΕ και προσωπικά δάνεια πρώην στελεχών της τράπεζας Πειραιώς, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ήταν δάνειο της Πειραιώς. Μετά το πόρισμα ακολούθησαν οι παραιτήσεις 10 στελεχών της Πειραιώς.

Η υπόθεση, όμως, που άνοιξε με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος δεν κλείνει με τη μη άσκηση έγκλησης από πλευράς Τράπεζας Πειραιώς. Αφενός, το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Αφετέρου προκύπτουν και αδικήματα παραβίασης των capital controls (σ.σ. για την καταβολή στην EDF του τιμήματος εξαγοράς 3 αιολικών πάρκων). Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι τα δικαστήρια θα δεχθούν την ΠΝΠ, που απαιτεί έγκληση τράπεζας, για να σταματήσουν την εξέταση πιθανών αδικημάτων απιστίας.

Τέλος, δεν έχουν κλείσει οι λογαριασμοί, μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη. Ναι μεν πωλήθηκαν τα χαρτοφυλάκια με αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα καθώς και τα ξενοδοχεία (σ.σ. η Auberge Resorts Collection απορρόφησε μετά από συμφωνία με την πλευρά Λογοθέτη τη Grace Hotels), με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς τη Πειραιώς, αλλά έχει μείνει υπόλοιπο στο….τεφτέρι.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για δάνεια ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν υποθήκη σε μετοχές Πειραιώς. Οι, δε, προβλέψεις, που έχει σχηματίσει ως τώρα η τράπεζα, υπολείπονται σημαντικά της τρέχουσας αξίας των ενεχυριασμένων μετοχών.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η αγορά εκτιμά ότι η αγωγή της Libra υπηρετεί την ανάγκη να «καθαρίσει» εν Ελλάδι το όνομα της οικογένειας και να δημιουργήσει ένα νομικό «προγεφύρωμα» ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις, που θα έχουν ως αφετηρία το πόρισμα της ΤτΕΕΛΛ +1,82% για την κατά παρέκκλιση αγορά των προαναφερόμενων δανείων από την Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην αγωγή τονίζεται, βάσει των ως τώρα δημοσιευμάτων, η παντελής άγνοια της Libra και του συνόλου των εταιρειών συμφερόντων Λογοθέτη για τις δαιδαλώδεις και αμφιλεγόμενες συναλλαγές, μεταξύ εταιρειών και φυσικών προσώπων, που έλαβαν χώρα την επίμαχη περίοδο.

Σχετικό ρεπορτάζ

220.000.000 ευρώ ακάλυπτα δάνεια από την τράπεζα Πειραιώς! Τρέμουν Λογοθέτης και Σάλλας την αλλαγή του νόμου. Οι Εισαγγελείς προτείνουν να επανέλθει η ποινική δίωξη σε τραπεζικά στελέχη για τα εκατοντάδες εκ. ευρώ "αέρα" που έδωσαν.