Ημέρες "Καλούση και Μπουρμπούλια" ζει η δικαιοσύνη με την υπόθεση Novartis! "Σφάζονται" δικαστές και εισαγγελείς που έχουν χωριστεί σε ομάδες. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και οι κουκούλες που... μπαινοβγαίνουν!


Του Άρη Σπίνου

Είτε από άγνοια του δημοσιογραφικού κόσμου για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είτε από φόβο των συνεπειών είτε και από εντολές "ανώθεν" παρά το γεγονός ότι την περίοδο που περάσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σήμερα, σε μικρότερο όμως βαθμό, ζούμε ημέρες "Καλούση και Μπουρμπούλια" στην Ελληνική δικαιοσύνη δεν ασχολείται κανείς. Οι δικαστές έχουν χωριστεί σε αντίπαλες ομάδες όπου με μίσος η μία πολεμάει την άλλη. Το ίδιο και οι εισαγγελείς.

Κυρίως όμως σκέλος του εξευτελισμού της Δικαιοσύνης αποτελεί η υπόθεση Novartis.

Στην υπόθεση αυτή, έχουν δει το φως της δημοσιότητας ενέργειες δικαστικών λειτουργών ποινικά και πειθαρχικά κολάσιμες για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών αδικημάτων και με «δράστες» εισαγγελείς, και μάλιστα εισαγγελείς του ευαίσθητου κλάδου της δημόσιας διαφθοράς.

Όπως είναι γνωστό, μετά από πόρισμα του εισαγγελέα ΑΠ, Ευάγγελου Ζαχαρή, η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διώκεται για κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα) και για σειρά πλημμελημάτων.

Άλλος εισαγγελέας, ο Σπύρος Παππάς, καταθέτει πρόταση για δίωξη του πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Γιάννη Αγγελή, πρόταση την οποία ο ανώτερός του εισαγγελέας Εφετών την καταρρίπτει αποδομώντας ένα προς ένα όλα τα επιχειρήματά του.

Η εισαγγελέας του Πενταμελούς Ανακριτικού Συμβουλίου ΑΠ, Βασιλική Θεοδώρου, θέλει να κάνει ερωτήσεις στους μάρτυρες που εξετάζει η ανακρίτρια κα Αλεβιζοπούλου, λόγω του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, και όμως η τελευταία διαφωνεί, και όλως περιέργως το 5μελές Συμβούλιο εκδίδει βούλευμα που απαγορεύει τις ερωτήσεις της εισαγγελέως σε μάρτυρες.

Το τελευταίο επεισόδιο των διαφωνιών της ανακρίτριας κας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου σημειώθηκε προ ενός μηνός, όταν η ανακρίτρια εξέτασε τους κομβικούς μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, Μάξιμο Σαράφη και Κατερίνα Κελέση, χωρίς τα πραγματικά τους ονόματα, ενέργεια με την οποία διαφώνησε έντονα η εισαγγελέας.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η δίωξη εναντίον της εισαγγελέως Ελ. Τουλουπάκη περιλαμβάνει και την απόφασή της να εισηγηθεί παρανόμως την προστασία των δύο προαναφερομένων μαρτύρων, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορούσαν να γίνουν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος καθώς από το 2017 είχαν καταθέσει στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικό όφελος.

Τη διαφωνία εκ νέου θα έπρεπε να επιλύσει το 5μελές Ανακριτικό Συμβούλιο.

Η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου –η οποία επίσης συνταξιοδοτήθηκε την περασμένη Τετάρτη– πριν αποχωρήσει κατέθεσε την εισήγησή της με πρόταση να αφαιρεθεί η προστασία από τους μάρτυρες Σαράφη και Κελέση.

Η πρότασή της είναι πραγματικός καταπέλτης τόσο από νομική άποψη όσο και από ουσιαστική επιχειρηματολογία με προσδοκώμενο να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Τα επιχειρήματα και συμπεράσματά της έχουν ως εξής:

 Οι μάρτυρες κακώς έλαβαν τον μανδύα προστασίας, αφού δεν πληρούσαν τις διατάξεις του νόμου.

 Οι μάρτυρες δεν κατέθεσαν τίποτα το ουσιώδες, εκτός από φαντασιώσεις και αυθαίρετα συμπεράσματά τους.

 Οι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν από τους 10 θιγόμενους πολιτικούς (Σαμαρά, Πικραμμένο, Βενιζέλο κ.λπ.), οι υποθέσεις των οποίων ήδη έχουν αρχειοθετηθεί.

Δεν είναι δυνατόν σε ένα κράτος δικαίου να μην εξεταστούν δικαστικά οι διατυπωθείσες κατηγορίες εις βάρος των πολιτικών από τους δύο μάρτυρες, ώστε αν δεν στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες τους να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Εάν οι πολίτες χάσουν την εμπιστοσύνη τους, όση έχει μείνει, στην Ελληνική δικαιοσύνη τότε αλίμονο μας. Η αυτοδικία θα είναι καθημερινή πρακτική σε μια κοινωνία που θα έχει πλέον μετατραπεί σε Ζούγκλα.