Δίκη Παραδικαστικό Ν2! 22 χρόνια φυλακή στον "εγκέφαλο" Σταύρο Γεωργιτσογιαννάκο. Αθώος ο Γιοσάκης. Βαριές ποινές στους δικηγόρους και τους δικαστικούς που ήταν κατηγορούμενοι.


Του Άρη Σπίνου 

Έπεσε η αυλαία στην δίκη του Παραδικαστικού Ν2! Έκατσαν στο εδώλιο 100 και πλέον άτομα με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και έφυγαν για το σπίτι τους με ποινές αγορανομικών διατάξεων. Ποινή κάθειρξης 22 ετών επέβαλε το Β’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικαζόταν η υπόθεση για το Παραδικαστικό Νο2, στον φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης, πολιτικό μηχανικό, παλιό γνώριμο των δικαστικών αλλά και των αστυνομικών Αρχών, Πέτρο Γεωργιτσογιαννάκο.

Όπως είχε αποκαλύψει το edolio5 ο φερόμενος ως εγκέφαλος για το Παραδικαστικό Νο2 είχε κριθεί αθώος για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ένοχος για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση για την υπόθεση της Alpha Bank, ένοχος για το αδίκημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα αλλά και ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αντίθετα, κρίθηκε αθώος για το αδίκημα της λαθρεμπορίας ενώ απαράδεκτη κρίθηκε η ποινική δίωξη για απάτη κατά της Τράπεζας Πειραιώς καθώς η Τράπεζα δεν υπέβαλλε έγκληση!

Για την περίπτωση του πολιτικού μηχανικού το δικαστήριο δεν προχώρησε σε αναγνώριση ελαφρυντικών. Την ίδια στιγμή ποινή κάθειρξης 8 ετών επιβλήθηκε στην δικηγόρο Φωτεινή Βλαστάρη, για την οποία εκκρεμούν και νέα δικαστήρια για άλλα αδικήματα, στην οποία αναγνωρίστηκε ελφαφρυντικό, ποινή κάθειρξης 12 ετών (χωρίς να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό) στον δικηγόρο Ασλάνη , ποινή κάθειρξης έξι ετών σε πρώην εφέτη και ποινή φυλάκισης πέντε ετών (με αναγνώριση ελαφρυντικού) επίσης σε εφέτη που ήταν κατηγορούμενος.


Η απόφαση για το ποιες ποινές αναμένεται να έχουν ανασταλτικό χαρακτηρά αναμένεται να ληφθεί στις 10 Νοεμβρίου. Πάντως σε ότι αφορά τον εγκέφαλο του Παραδικαστικό Νο2 θεωρείται σχεδόν αδύνατο να του χορηγηθεί αναστολή στην ποινή των 22 ετών κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθεί, εκ νέου, στη φυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιάκωβος Γιοσάκης που ήταν κατηγορούμενος  με πρωταγωνιστικό ρόλο σύμφωνα με την δικογραφία είχε κριθεί αθώος. 

Η υπόθεση του αποκαλούμενου Παραδικαστικού Νο2 είχε προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη με τη συμμετοχή. Το edolio5 είχε πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις, ως ένα από τα ελάχιστα ΜΜΕ  γύρω από τη δομή της οργάνωσης ενώ είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά και την εισαγγελική πρόταση κόλαφο της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου. Η δράση των κατηγορουμένων απασχολούσε εδώ και χρόνια τις Αρχές. Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε από τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ισίδωρο Ντογιάκο ο οποίος άσκησε τις διώξεις και στην συνέχεια από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές, κ.κ. Νικήτα Χριστόπουλο, Στυλιανό Δαρέλλη και Μερόπη Πουλάκη. Μάλιστα λόγω του όγκου του υλικού η υπόθεση –κάποια στιγμή- διαχωρίστηκε στα δυο. Η επόμενη δίκη με αντικείμενο Παραδικαστική δράση θα γίνει στις 25/11 με κατηγορούμενους που φέρονται ότι δωροδόκησαν πρόεδρο εφετών με 600.000 ευρώ και η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο ύστερα από καταγγελία του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, όπως έχει γράψει σχετικά το "Ε5"