Μόνο στο edolio5!Μια ξεχασμένη αγωγή και η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη!56 εκ. ευρώ διεκδικεί ο ΟΤΕ από Siemens και Intracom με....25 χρόνια καθυστέρηση!

Του Άρη Σπίνου 

Με 25 χρόνια καθυστέρηση αποφάσισε ο ΟΤΕ να διεκδικήσει τελικά τα «χρωστούμενα» από τις επίμαχες συμβάσεις με τις εταιρείες Siemens και Intracom, αποτέλεσμα του περίφημου εκείνου διαγωνισμού του 1993 που είχε προκαλέσει και την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το 1992, ο Στέφανος Μάνος, τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, καθιέρωσε τη «ρήτρα διασφάλισης τιμών», σύμφωνα με την οποία, εάν οι «εθνικοί προμηθευτές» Intracom και Siemens είχαν δώσει υψηλότερη τιμή στην ανάθεση του 1988 από ό,τι στον πρώτο διαγωνισμό, θα έπρεπε να επιστρέψουν στον ΟΤΕ τη διαφορά. Οι δύο εταιρείες υπολόγισαν τη διαφορά σε 1,5 δισ. δραχμές από κοινού. Η διοίκηση του ΟΤΕ δεν αποδέχθηκε τον υπολογισμό και αποφάσισε να «βρει το δίκιο της» στα δικαστήρια.
Στην αγωγή κατά της Siemens, ο ΟΤΕ υπολόγιζε τις ζημιές του σε 5,5 δισ. δραχμές (11 εκατ. ευρώ). Τελικά, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αγωγή του ΟΤΕ ως αόριστη – η αντίστοιχη αγωγή κατά της δεύτερης προμηθεύτριας εταιρείας είχε προχωρήσει με πολύ πιο αργούς ρυθμούς – με αποτέλεσμα, το 2017, να καταθέσει νέα αγωγή, με την οποία ζητεί 28 εκατ. αυτή τη φορά υπολογίζοντας και τη διαφορά από τα επιτόκια δανεισμού από τις δύο προμηθεύτριες εταιρείες, που ήταν κατά 15 μονάδες χαμηλότερα από το 32% με το οποίο δανειζόταν ο ΟΤΕ.

Η αγωγή λοιπόν κατά της Siemens ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες εν μέσω πανδημίας.... μαζί με τις ένορκες καταθέσεις των αντιδίκων, από πλευράς ΟΤΕ του γενικού διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων κυρίου Μαζαράκη και από πλευράς Siemens του εμπορικού διευθυντή της κυρίου Ευάγγελου Σέκερη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση της αντίστοιχης αγωγής κατά της Intracom κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί αρχές Σεπτεμβρίου λόγω των καλοκαιρινών διακοπών του Αυγούστου.

Με την κίνηση αυτή ο ΟΤΕ διεκδικεί συνολικά από τις δύο εταιρείες έστω και με καθυστέρηση 25 ετών (;;;;) 56 εκατομμύρια ευρώ.

Θυμίζουμε πως στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδίκαση μιας ακόμη αγωγής του ΟΤΕ κατά της γερμανικής εταιρείας ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ, αξίωσης που προέκυψε από την Προγραμματική συμφωνία 8002 του 1997, που ως γνωστό στο ποινικό της σκέλος είχαμε τον περασμένο Δεκέμβριο την καταδίκη 22 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων του Μιχάλη Χριστοφοράκου, του πρώην επικεφαλής της μητρικής Φον Πίρερ, του Προδρόμου Μαυριδη, της Μάρθας Καραβέλα και άλλων.

Ο ΟΤΕ κατέφυγε στα γερμανικά δικαστήρια ζητώντας καταρχήν με αγωγή επίδειξης εγγράφων από τη Siemens το σύνολο των στοιχείων της έρευνας της ίδιας της εταιρείας για την ελληνική πλευρά της υπόθεσης, διότι θεωρεί ότι η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης που να επιβεβαιώνει ζημιά του οργανισμού μετά από τόσα χρόνια στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη.