Σε 6 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Παπαγιάννης ως αρχηγός της οργάνωσης "Κρυπτεία" για εμπρησμό!-Αφέθηκε ελεύθερος μέχρι το εφετείο.-Δεν έπεισε το δικαστήριο για τα...ψυχολογικά του προβλήματα!

Ενοχος για τη δράση της «Κρυπτείας»
Του Άρη Σπίνου

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών καταδίκασε τον Παναγιώτη Παπαγιάννη τον μοναδικό κατηγορούμενο που κάθισε στο εδώλιο για τη δράση της εθνικιστικής οργάνωσης «Κρυπτεία», για την απόπειρα εμπρησμού με πρόκληση πυρκαγιάς και κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές στα γραφεία του Συλλόγου Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Αθήνα το 2018, αναγνωρίζοντας το ρατσιστικό κίνητρο, και του επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των πέντε ετών. Τον έκρινε επίσης ένοχο για δημόσια υποκίνηση σε βία και μίσος με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, καθώς επίσης για απειλή διάπραξης εγκλήματος και παράνομη οπλοκατοχή.

Ο κατηγορούμενος απαλλάχτηκε για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση σε επικίνδυνες ή βαριές σωματικές βλάβες, όπως ήταν η επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ το 2018 στη Δάφνη και η δολοφονική επίθεση σε βάρος διερμηνέα αφγανικής καταγωγής στο Μεταξουργείο το 2019. Δεν του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του μειωμένου καταλογισμού και του πρότερου σύννομου βίου και του επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης έξι ετών και τριών μηνών, για την οποία άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.