Μόνο στο edolio5! Παναγιώτης Βλαστός.Ο αρχηγός της Greek Mafia...έκατσε στο θρανίο για να μάθει γράμματα και παίζει ως ηθοποιός σε παραστάσεις στην φυλακή.


Παναγιώτης Βλαστός – Newsbeast
Του Άρη Σπίνου

Ο Παναγιώτης Βλαστός δείχνει να έχει αφήσει πίσω του το βαρύ ποινικό παρελθόν του έχοντας αλλάξει εντυπωσιακά. Συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις στις φυλακές Κορυδαλλού, ενδιαφέρεται για τα μαθηματικά και την κοινωνική εκπαίδευση. Μάλιστα στο σχολικό έτος 2018-2019 έλαβε και Τιμητική Διάκριση.Σύμφωνα με πληροφορίες του edolio5 είχε και κεντρικό ρόλο σε παράσταση “Όρνιθες” του Αριστοφάνη.

Συμμετέχει συνεχώς σε μαθήματα ορθοφωνίας. Συγκεντρώνει γραπτούς επαίνους για τις επιδόσεις του στην “Κοινωνική Εκπαίδευση”, στα Μαθηματικά, στην Πολιτιστική Αγωγή, στις Φυσικές Επιστήμες και στην τεχνολογία. Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πλέον συνεπείς εκπαιδευόμενους στο σχολείο “2ης ευκαιρίας” στις φυλακές Κορυδαλλού με τεράστιο ενδιαφέρον για όλα τα ζητήματα γνώσης. Προσδιορίζεται από τους καθηγητές του ως “συνεπής, με κριτική σκέψη, με θεωρητικές αναζητήσεις, συνεργάσιμος, με διάθεση για βοήθεια”. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των συνθέτων μαθημάτων φέρεται να έχει επιπλήξει συμμαθητές του γιατί “κάνουν φασαρία και δεν είναι προσηλωμένοι στο μάθημα και στη διδασκαλία”.Ο εξαιρετικός αυτός μαθητής με την εντυπωσιακή φιλομάθεια δεν είναι άλλος από τον γνωστό ποινικό Παναγιώτη Βλαστό, που έχει πολλαπλές καταδίκες για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα, για απαγωγή, για βομβιστικές επιθέσεις και εκβιάσεις, ενώ είχε χαρακτηριστεί παλαιότερα και “αρχηγός της μαφίας των φυλακών” από όπου εκπορεύονταν πολλές εγκληματικές ενέργειες.

Ωστόσο ο εν λόγω κρατούμενος που έχει παραμείνει στη φυλακή για 24 χρόνια (γεγονός που αποτελεί ένα από τα ρεκόρ για το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα), φέρεται να επιχειρεί μιας τεράστια μεταμόρφωση και αλλαγή στη ζωή του με την παρακολούθηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα. Τονίζοντας στα δικαστήρια που έχει παρουσιασθεί τους τελευταίους μήνες ότι “έχει τελειώσει με την παρανομία” και προχωρώντας σε ομολογίες για πολλές από τις ενέργειες του. Με κύρια προοπτική να αρχίσει να λαμβάνει άδειες -όταν επιτραπούν μετά την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού- και πιθανόν μετά από ένα χρόνο να αποφυλακιστεί ‘υστερα από συγχώνευση των ποινών. Με ορισμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να αμφισβητούν ακόμη την ειλικρίνεια του και να μιλούν για προσχηματικές ενέρεγειες και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες και σωφρονιστικούς υπαλλήλους να μιλούν για “μία εντυπωσιακή μεταμόρφωση ενός ανθρώπου που αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από την παρανομία, να αποφεύγει τις ποινικές εμπλοκές και να αναπληρώσει πολλά από τα κενά στην προσωπική ζωή του. Δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για δεκάδες μαθήματα και κερδίζοντας πολλά από τα χαμένα χρόνια του λόγω της ποινικής του δράσης”.