Οι "δούρειοι ίπποι"της Ελληνικής Δημοσιογραφίας στο πόλεμο Ε.Υ.Π.-Μ.Ι.Τ. και οι "ματωμένες επιχειρήσεις" που προδόθηκαν!!

Του Άρη Σπίνου

Λένε πως η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται μια χώρα στις διεθνείς της σχέσεις εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ως "βασικό κριτήριο" ο τρόπος λειτουργίας και, κυρίως, η αποτελεσματικότητα των μυστικών της υπηρεσιών. Και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, δυστυχώς, βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού οι μυστικές της υπηρεσίες κατέρρευσαν μετά από "παρεμβάσεις" πολιτικών προσώπων, τα αποτελέσματα των οποίων θα έπρεπε να έχουν γίνει αντικείμενο ειδικών εισαγγελικών ερευνών.


Αν, μάλιστα, τολμήσουμε να κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας (ΕΥΠ) και της αντίστοιχης τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), θα διαπιστώσουμε πως οι διαφορές δεν είναι τεράστιες μόνο στον οικονομικό προϋπολογισμό, αλλά είναι διαμετρικά αντίθετες ως προς την σοβαρότητα διατήρησης της μυστικότητας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των στελεχών τους.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αυτής της ποιοτικής διαφοράς μεταξύ των δύο μυστικών υπηρεσιών, είναι η σύλληψη δύο δημοσιογράφων που έγινε στην Τουρκία, εξαιτίας της δημοσιοποίησης του ονόματος και του πρώτου γράμματος του επιθέτου στελέχους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που σκοτώθηκε στη Λιβύη κατά την διάρκεια επιχείρησης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών...
Η ΜΙΤ δεν ανέχθηκε την δημοσιοποίηση της ιδιότητας του στελέχους τους ούτε όταν αυτός ήταν νεκρός, προκειμένου να καλύψει τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες (παρόντος και παρελθόντος), αλλά και για να προστατεύσει την οικογένεια και τις επαφές του εκλιπόντος κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας στελέχους της...
Και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι μια σοβαρή αντιμετώπιση, μιας σοβαρής υπηρεσίας κι ενός σοβαρού κράτους…

Αν, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός στην Τουρκία, τολμήσουμε να κάνουμε μια αντιπαράθεση με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, κατά τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, θα απογοητευθούμε οικτρά. Κι αυτό επειδή πολύ εύκολα θα διακρίνουμε δημοσιεύματα "επωνύμων" δημοσιογράφων, αποτέλεσμα του οποίου υπήρξε η πλήρης και με δραματικό τρόπο κατάρρευση όλων των δικτύων πληροφοριών της ΕΥΠ στα Βαλκάνια, αλλά και στην Τουρκία.

Θυμίζουμε ότι λίγο αργότερα, μετά από "λάθος" στελέχους της ΕΥΠ, κατέρρευσε όλο το δίκτυο πληροφοριών που είχε οργανώσει, λειτουργούσε και διατηρούσε η Ελλάδα στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου... Κάποιοι μπήκαν στην φυλακή, κάποιος πέθανε στην φυλακή, και όλοι οι υπόλοιποι συνεργαζόμενοι απομακρύνθηκαν άμεσα μόλις διαπίστωσαν τον επικίνδυνο (για τους ίδιους) ερασιτεχνισμό της ΕΥΠ.

Βέβαια από την άλλη οφείλουμε να πούμε ότι τεράστιο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι διοικήσεις της υπηρεσίας επί Γεωργίου Α. Παπανδρέου και Τσίπρα που οδήγησαν στη Δικαιοσύνη δεκάδες στελέχη της υπηρεσίας όλων των επιπέδων με σαθρά και γελοία κατηγορητήρια, για καθαρά πολιτικούς λόγους.

Μία από τις χειρότερες περιόδους καταγράφηκε κατά το διάστημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπό την διοίκηση του Ιωάννη Ρουμπάτη υπήρξε σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων κατακόρυφη πτώση τόσο της διάθεσης όσο και του ηθικού του στελεχιακού προσωπικού της ΕΥΠ. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η διάλυση - πάγωμα λειτουργίας- του κλιμακίου Θράκης (του κρισιμότερου και πιο ευαίσθητου για τα εθνικά θέματα, κατά κοινή ομολογία), το οποίο ο Ιωάννης Ρουμπάτης σύμφωνα πάντα με όσα διέρρευσαν στον Τύπο, διέλυσε εν μία νυκτί για λόγους που ποτέ δεν γνωστοποιήθηκαν, ενώ πληροφορίες τον φέρουν να διαχειρίζεται έως και σήμερα (μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του διοικητή) μια σοβαρότατη πηγή πληροφοριών

Κι ενώ υπάρχουν σήμερα κάποια σημάδια ανάκαμψης της ΕΥΠ, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα "λάθη" παρελθουσών διοικήσεων, ήρθε ο γνωστός Πολάκης να ταράξει τα νερά, ενώ επιθετική - προκλητική διάθεση είχε καταγραφεί και από επώνυμο δημοσιογράφο που δημοσίευμά του κατέστρεψε το δίκτυο πληροφοριών και όλες τις εν εξελίξει επιχειρήσεις της ΕΥΠ στα Βαλκάνια, πριν δέκα περίπου χρόνια. Παραδόξως, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, για άγνωστους λόγους, ποτέ δεν βρέθηκε υπόλογος των καταστροφικών του δημοσιευμάτων.Είναι περιττό φυσικά να αναφέρουμε τα δεκάδες δικαστήρια που έγιναν και γίνονται σε δημόσια θέα με κατηγορούμενους και μηνυτές πράκτορες της Ε.Υ.Π.... σε δημόσια θέα.Έχουν μάθει πλέον και οι χειριστές των φωτοτυπικών μηχανημάτων στα δικαστήρια ποια είναι η διευθύντρια αντικατασκοπίας στην χώρα μας αλλά και πολλούς άλλους με τις απαραίτητες φωτογραφίες.