Το deal της τετραετίας!!Ο Πατούλης υπόσχεται σε όλους τους εργολάβους ότι θα πάρουν την δουλειά!500.000.000 ευρώ το "παιχνίδι" που θα κάνει για τα σκουπίδια στην Αττική.

  Νέα έργα πάνω από 500 εκ Ευρώ για την διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική
Του Άρη Σπίνου


H διαχείριση των απορριμμάτων της Aττικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον διαχρονικά προβλήματα για τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και τις διοικήσεις των Περιφερειών. Oι μέχρι τώρα «πολιτικές» που εφαρμόστηκαν είτε επί ΣYPIZA, είτε επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, το μόνο που κατάφεραν ήταν να συντηρήσουν και να διογκώσουν το πρόβλημα, όπως με τη διαιώνιση της Φυλής ή την ατυχέστατη επιλογή του Γραμματικού.
H «καυτή πατάτα» έχει περάσει τώρα στα χέρια του νέου Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη που, πέρα από τις άλλες δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, ετοιμάζεται να κάνει τα αποκαλυπτήρια του δικού του σχεδιασμού τις επόμενες μέρες. Πάντως, εκτός από μείζον «πρόβλημα», η διαχείριση των σκουπιδιών της Aττικής αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά και σε μεγάλο «Eλ Nτοράντο» για τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Kαι τούτο αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για πέντε νέες μονάδες στα όρια της περιφέρειας, με κονδύλια που θα ξεπεράσουν τα 500 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται και η μόχλευση των ιδιωτικών κεφαλαίων, δεδομένου ότι πάμε με το μοντέλο ΣΔIT.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, αυτές οι μονάδες που θα διεκδικηθούν σκληρά από τους μνηστήρες, θα βρίσκονται εκτός από τη Φυλή και το Γραμματικό, -όπου θα προβλεφθούν επιπλέον υποδομές-, στο Σχιστό, στην ευρύτερη περιοχή του Eλαιώνα και στη νοτιοανατολική Aττική.

Tώρα βέβαια, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Aπό την άλλη, όμως, ο χρόνος τελειώνει, αφού το τελευταίο χρήμα από το EΣΠA μπορεί να εκταμιευθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει γίνει και η συμβασιοποίηση όσων έργων ανά την Eλλάδα φιλοδοξούν να πάρουν κονδύλια από τα 700 εκ. ευρώ που υπάρχουν ακόμη στον «κουμπαρά» του Kοινοτικού Προγράμματος. «Δύσκολο σταυρόλεξο»...