Αρχίζει ξανά την δευτέρα 23/9 η δίκη, που "καρκινοβατεί" από το 2016 για το "Παραδικαστικό" με τους 104 κατηγορουμένους.Το edolio5 παρουσιάζει με έγραφα την απολογία της Θάλειας Βρυώνη,κόρη του Καναλάρχη."Έκανα ότι μου έλεγε ο Μπαμπάς μου". Εκκρεμούν 36 εντάλματα σύλληψης .

Του Άρη Σπίνου

Αρχίζει πάλι αύριο στο εφετείο Αθηνών η ξεχασμένη για πολλούς δίκη. 
Αποτέλεσμα εικόνας για παραδικαστικο 2

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν από περίπου 10 χρόνια, με τους εφέτες ανακριτές να σχηματίζουν μία ογκωδέστατη δικογραφία που περιλαμβάνει αδικήματα όπως συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, ψευδή βεβαίωση κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι φέρονται ως μέλη του κυκλώματος να εντόπιζαν ακίνητα-φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, να τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρείες να τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίες άλλων μελών του κυκλώματος.

Φέρονται, δε, να εξαπατούσαν δικαστήρια, αλλά και να υπόσχονταν έναντι «δώρου» την απεμπλοκή από υποθέσεις, λόγω διασυνδέσεων στη Δικαιοσύνη.
Να σημειωθεί πως αναζητούνται με εντάλματα σύλληψης 36 άτομα, για τα οποία το δικαστικό συμβούλιο διατάσσει τη διατήρηση της ισχύος των ενταλμάτων.
Τέλος, το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει να διαβιβαστούν αντίγραφα εγγράφων στον αρμόδιo εισαγγελέα πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων. Τα έγγραφα αυτά, όπως αναφέρεται, σχετίζονται με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, οι οποίες περιγράφονται σε μία εκ των συνολικά επτά εισαγγελικών προτάσεων που έχουν συνταχθεί για την υπόθεση.

Το edolio5 παρουσιάζει  όλα τα ονόματα των κατηγορουμένων για την υπόθεση που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώ εκκρεμούν 36 εντάλματα σύλληψης


Ιάκωβος-Παύλος Γιοσάκης
Σπυρίδων Βλασσόπουλος
Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος
Αδαμάκη Βικτωρία
Αλέκος Χαράλαμπος
Αλ Τζαμάλ Γκίας
Βασίλειος Αλεξόπουλος
Αικατερίνη Αλεξοπούλου
Γεώργιος Αντωνίου (Καλαμιώτης)
Ορέστης Ευάγγελος Αντωνόπουλος
Χριστίνα Αποστόλου Μαλαμάτη
Γεώργιος Αργυρού ή Αργυρός Γεωργίου ή Αργυρός Αργυρού
Αρμακόλας Ιωάννης
Γεώργιος Ασλάνης
Ανδρέας Αχιλλέως
Χρύσανθος Κατσιάμης ή Δημητρίου
Απόστολος Βαρδαξής
Φωτεινή Βλαστάρη
Θάλεια Βρυώνη
Ελένη Γαλάνη
Ανδρέας Γεωργίου
Γεώργιος Γεωργίου
Ρένος Γιαννάκου
Αλέξανδρος Γιαννόπουλος
Αναστάσιος Γιαννόπουλος
Παναγιώτα Δημάκα
Θεόδωρος Δημητρίου ή Θεόδωρος Αντωνιάδης
Μιχαήλ Δημητρίου
Παναγιώτης Έλληνας
Ευάγγελος Ευαγγέλου
Διονύσιος Ζήκος
Άγγελος Ιωάννου ή Άγγελος Νικολάου
Κλεόβουλος Καλαντζής
Απόστολος Κατσόγιαννος
Βασιλική Κόκκοτα
Ασπασία Κριθάρη
Κρόμπας Γρηγόριος
Χρήστος Κυριακόπουλος
Κυριάκου Νικόλας ή Νικόλαος ή Υπερμάχου Νικόλας ή Νικόλαος του Κυριάκου ή Κίκη Υπερμάχου
Θωμάς Κυρομίτης
Διονύσιος Μεσολογγίτης
Αναστασία Φακούντου- Μηλάτος
Δημήτριος Μητρέλης
Μιχαήλ Μιχαλάκης
Ιωάννης Μιχαλόπουλος
Μάμας Μοδέστου ή Δημητρίου Μάμας
Σοφία Μολφέτα
Βαρβάρα Αγγελάκη- Μπουρνάζου
Σνούντα Ναμπίλ
Νικόλαος Νενεδάκης
Νεόφυτος Νικολαΐδης
Ελένη Νικολοπούλου
Κωνσταντίνος Ντάλλας
Σπυρίδων Ντίλης
Μανούσος Ντουκάκης
Ιωάννης Ξυθάλης
Βσιλική Οικονομοπούλου
Περικλής Ονησιφόρου
Στέλιος Παναγιώτου
Εμμανουήλ Παππαδάκης
Έλλη Παπαδοπούλου
Κυριάκος Παπακυριάκου
Χρυσούλα Παπαντωνίου
Αντώνιος Παπασταυρόπουλος
Ιωάννης Παρπέρης
Ιωάννης Πετρής
Μωυσής Πίττας
Ελευθέριος Ποταμιανός
Εμμανουήλ Ποτόσης
Γεώργιος Ρούσκας
Ευαγγελία Σαμσώνη
Χαράλαμπος Σελιανίτης
Στέλιος Σπύρου
Χρήστος Στέκας
Βασιλική Στογιάννη
Ανδρέας Στύλλης
Ελευθερία Τζιώτη
Σωτήριος Τζούμας
Κωνσταντίνα Τριανταφύλλου
Κωνσταντίνος Τσαγκαράκης
Χαράλαμπος Τσάκαλος ή Γαβριήλ
Τζανέτος Τσαπατσάρης
Ευθυμία Τσεκούρα
Βασιλική Τσέτσου
Μαρία Φιλλκουρίδου
Γεώργιος Χίππης
Βασιλική Χρυστακοπούλου
Ανδρέας Χριστοδούλου
Γεώργιος Χρυσανθόπουλος
Αβραάμ ή Μίκκου Χρυσοστόμου
Viorika Banou
Στέφανος Κυρομίτης
Ανδρούλα Κωνσταντίνου
Θεόδουλος Κώστα
Μιχαήλ Κωστάκης
Φώτος Λεωνίδου
Πέτρος Λεωτσάκος
Μιχαήλ Λούβαρης
Αριστείδης Λυκουριώτης
Πάνος Λυκουριώτης
Ευφροσύνη Μακράκη
Κωνσταντίνος Μακράκης
Παναγιώτης Μεσαρίτης
Μεσημέρης Γεώργιος

Πώς δρούσε το κύκλωμα
Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας σε διάφορες περιοχές, τα οποία είτε ήταν ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, είτε οι ιδιοκτήτες τους διέμεναν στο εξωτερικό ή ήταν υπέργηροι ή είχαν σοβαρά νομικά προβλήματα ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα, εγκαθιστώντας περίφραξη (σ.σ.: όταν επρόκειτο για οικόπεδα) ή εμφάνιζαν ως υποτιθέμενους ιδιοκτήτες αυτών κάποιες από τις εικονικές εταιρείες που είχαν συστήσει ή μέλη των εταιρειών αυτών.
Αφού ενημερώνονταν από τα δελτία του Ταμείου Νομικών ότι είχαν κατασχεθεί ακίνητα και επρόκειτο να τεθούν σε πλειστηριασμό, δημιουργούσαν με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις νομικά κωλύματα κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού, επιτυγχάνοντας έτσι, με εξαπάτηση των αρμοδίων δικαστηρίων, συμβολαιογράφων κι άλλων εμπλεκομένων αρμοδίων οργάνων, τη ματαίωσή τους. Η συνέπεια ήταν η πρόκληση μεγάλης ζημίας σε βάρος της περιουσίας των δανειστών. Για τις ενέργειές τους αυτές εισέπρατταν ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά από τους οφειλέτες-ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Εντόπιζαν πρόσωπα που είχαν δικαστικές εκκρεμότητες και αφού τους διαβεβαίωναν ψευδώς ότι είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες και διασυνδέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης -ώστε να εξασφαλίσουν ευνοϊκή έκβαση στις υποθέσεις τους-, τους έπειθαν να καταβάλουν χρήματα, προκειμένου να δωροδοκήσουν, δήθεν, τους δικαστές και εισαγγελείς που συγκροτούσαν τη σύνθεση του εκάστοτε δικαστηρίου!
Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, η «ταρίφα» για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ήταν 25.000 ευρώ.Την πελατεία του κυκλώματος εξασφάλιζαν δικηγόροι και επιχειρηματίες καθώς και πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα, όπως ο φοροτεχνικός Μανούσος Ντουκάκης  ή ο γνωστός συνδικαλιστής από τον χώρο εμπορίας κρεάτων, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη θέση του προχωρούσε σε άγρα «πελατών».Ωστόσο αυτή η δικογραφία "γέννησε" και άλλη μία που ονομάστηκε μικρό Παραδικαστικό,του οποίου η δίκη ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό.Σε όλους τους καταδικασθέντες για το παραδικαστικό 2, το δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα είτε χωρίς.
Μεταξύ άλλων το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην βουλευτή και δικηγόρο, Πέτρο Μαντούβαλο, τον πρόεδρο εφετών, Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Γιοσάκη.Στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από πέντε μέχρι 13 έτη.Ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, ενώ ο Ιάκωβος Γιοσάκης σε 12 έτη.Ο Πέτρος Μαντούβαλος ο οποίος ήταν παρών κατά την έκδοση της απόφασης δήλωσε “αθώος” στο Δικαστήριο και τόνισε πως θα είναι παρών στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό, ζητώντας τόσο την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων, κάτι που δεν έγινε δεκτό αλλά και να μην του επιβληθούν περιοριστικοί όροι προκειμένου η έφεση του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.Η απόφαση του Δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2 – 1.Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή, Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2 – 1 με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να έχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τον Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και συγκεκριμένα – κατά περίπτωση – του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου μόνο σε έναν εκ των πέντε καταδικασθέντων.Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ι. Μπολέτση έλαβαν χώρα το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορούμενους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του Δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου.Τότε ο Ι. Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν.Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο. Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ – μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη – τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το “παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1”.Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και η κόρη του Καναλάρχη Φίλιππου Βρυώνη,Θάλεια της οποίας το υπόμνημα και την απολογία παρουσιάζει σήμερα το edolio5 Η δίκη για το κατηγορούμενο Πέτρο Λεωτσάκο έχει διαχωριστεί και θα γίνει μόνη της.