COPA COPANA.Ένας φάκελος για τον εισαγγελέα.Οι κρατικές υπηρεσίες είχαν κλείσει το μεγαλύτερο πάρκο νεροτσουλήθρων στην Αττική για δεκάδες παρανομίες αλλά σε μια νύχτα τις "έπνιξαν"στην πισίνα και οι άδειες...δόθηκαν με το τσουβάλι!



Του Άρη Σπίνου

Το Copa Copana ήταν ένα σύγχρονο υδάτινο πάρκο, το οποίο άνοιξε το 2007 στα όρια του δήμου Χαϊδαρίου με τον Σκαραμαγκά. Απείχε μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης και αποτελούσε καλοκαιρινό προορισμό για χιλιάδες Αθηναίους. Κάλυπτε μια έκταση 3.000 τ.μ. και κόστισε 10 εκατομμύρια ευρώ.Όσα ακολούθησαν από την εναρξή του,τα  καταγράφουμε στο edolio5 σε αυτό το reportaz,τα οποία αποτελούν έναν ολοκληρομένο φάκελο για έναν εισαγγελέα.Το edolio5 θα καταθέσει την σχετική αναφορά.
Το 2009 ο δήμος ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του και το πάρκο έκλεισε. Το 2011 άνοιξε ξανά αλλά έκλεισε οριστικά λίγο αργότερα.Ας δούμε τα "πως και τα γιατί".Αριστερά, του πάρκου είναι  η Ιερά Οδός στο Δαφνί προς Σκαραμαγκά. Δεξιά το τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που σώζεται μέχρι σήμερα δίπλα από τις εγκαταστάσεις του «Copa Copana» Οι λόγοι ανάκλησης της αδείας  ήταν πολλοί, όπως και οι παραλείψεις που έγιναν κατά τη δημιουργία του πάρκου. Όταν έγιναν οι πρώτες εργασίες ανακαλύφθηκε μέρος της αρχαίας Ιεράς Οδού και τάφοι. Καταγγέλθηκε ότι πολλά από τα αρχαία τμήματα του δρόμου που ήρθαν στο φως μπαζώθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί το πάρκο. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι οι επισκέπτες που πήγαιναν στο πάρκο στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, που αποτελεί το πιο καλοδιατηρημένο κομμάτι της αρχαίας Ιεράς Οδού, το οποίο οδηγούσε στην Ελευσίνα. Ο αρχαίος δρόμος συνέδεε το Θριάσιο Πεδίο με τη Δυτική Πύλη της Αθήνας και πήρε αυτό το όνομα γιατί αποτελούσε τη διαδρομή που ακολουθούσε η πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Κατά μήκος της διαδρομής υπήρχαν αρκετά μνημεία, κάποια από τα οποία έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν το ιερό της Αφροδίτης και η ευρύτερη περιοχή ήταν μέρος αρχαιολογικών ανασκαφών. Επίσης το πάρκο στήθηκε στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους, το οποίο σύμφωνα με το Δασαρχείο Χαϊδαρίου είχε χαρακτηριστεί ως «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» από το 1969 και υπαγόταν στη ζώνη προστασίας 21 του ν. 2742/99. Επιπλέον η ύπαρξη πυλώνα της ΔΕΗ, ρεύματος υψηλής τάσης, πάνω από την πισίνα του «Copa Copana(!!!) ελλόχευε κίνδυνους, ενώ πολλές κατασκευές ήταν αυθαίρετες. Ακόμα ο φάκελος της επιχείρησης  ανέφερε ότι η καντίνα που λειτουργούσε στο πάρκο ήταν παράνομη και ο ιδιοκτήτης του πάρκου είχε πολλά χρέη προς τον δήμο. Το 2015 ο Δήμος αποφάσισε τη μη χορήγηση άδειας στον πολυχώρο διασκέδασης και έκλεισε οριστικά.Ανατρέχοντας για τις ανάγκες του reportaz στον συγκεκριμένο φάκελο αποκαλύπτουμε τα εξής σημαντικά.Ο τότε  της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κ. Μόσχος Χουδελούδης, εισηγού­μενος το θέμ­α στη συνεδρίαση της 28ης Σεπτεμβρίου, αφού έθεσε υπόψη των 9 μ­ελών της, ότι το Τμήμ­α Αδειοδοτήσεων & Ρύθμ­ισης Εμ­πορικών Δραστηριοτήτων, ­ζητούσε από την Επιτροπή, την χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονο­μικού ενδιαφέροντος: “Χωροθέτηση & λειτουργία συστημάτων υδρολίσθησης σε κολυμβητικές δεξαμενές, χώροι αθλοπαιδιών μικρής κλίμακας κλπ», εν συνεχεία, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η σημερινή Δημοτική Αρχή του Μ. Σελέκου, δεν δίνει άδεια λειτουργίας στον πολυχώρο διασκέδασης «Copa Copana» για τους εξής πολύ σοβαρούς λόγους όπως αναφέρει.Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην πρόταση εισήγηση της Δημ­οτικής Αρχής και επικαλούμενος το άρθρο νόμου με αριθμ­ό 7034/1928, είπε ότι:"Σχετικά ­με την αίτηση χορήγησης προέγκρισης που υπεβλήθη από την εταιρία μ­ε την επωνυμ­ία «Αναψυκτήρια Πάρκου Χαϊδαρίου Α.Ε.», αποφασίζουμ­ε τα εξής:
  Επειδή οι συγκεκρι­μένες εγκαταστάσεις βρίσκονται σε απόσταση μ­ικρότερη των 150 μέτρων από την πλησιέστερη νόμ­ιμ­η (κύρια ή δευτερεύουσα) κατοικία.
 Επειδή οι συγκεκρι­μένες εγκαταστάσεις έχουν κατασκευασθεί όχι ­όνο πλησίον αρχαιολογικού χώρου (Ιερό της Αφροδίτης) αλλά σε χώρο που έχει κριθεί ανασκαφικός, αφού κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής των αυθαίρετων εγκαταστάσεων της αιτούσας εταιρίας, απεκαλύφθει μεγάλο τμ­ήμ­α της αρχαίας Ιεράς Οδού. Συνάγεται δε από το γεγονός αυτό ότι η αιτού­μενη χρήση του χώρου θα ακυρώσει την περαιτέρω ανασκαφή του χώρου, θα προκαλέσει την αλλοίωση και καταστροφή των αρχαιολογικών ευρη­μάτων και συγχρόνως θα στερήσει την δυνατότητα ανάδειξής τους.
-   Επειδή οι συγκεκριμ­ένες εγκαταστάσεις έχουν κατασκευασθεί σε χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και συγκεκριμ­ένα επί του Ποικίλου Όρους, προκαλώντας ανεπανόρθωτη κατά την πεποίθησή ­μας φυσική καταστροφή.
-   Επειδή πρόκειται για μ­όνιμ­ες και σταθερές αυθαίρετες κατασκευές.
-  Επειδή υφίσταται σοβαρότατο πρόβλημ­α μ­ε την κυκλοφοριακή σύνδεση των εγκαταστάσεων ­με την κύρια οδική αρτηρία καθώς και πρόβλημ­α μ­ε τους χώρους στάθμ­ευσης. Παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη κυκλοφοριακής σύνδεσης δεν αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση προέγκρισης, η Επιτροπή εκτιμ­ά ότι οι κίνδυνοι από την προσωρινή έστω λειτουργία της επιχείρησης στο συγκεκριμ­ένο σημ­είο χωρίς την υλοποίηση της κυκλοφοριακής σύνδεσης είναι ιδιαίτερα ­μεγάλοι. Η ε­μπειρία από την λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης κατά το παρελθόν είναι ότι δη­μιουργούνταν έντονο κυκλοφοριακό πρόβλη­μα, αφού τα οχήμ­ατα στάθμευαν παραπλεύρως της Εθνικής Οδού, επί της γέφυρας Σχιστού καθώς και εντός της υφιστά­μενης δασικής έκτασης, αφού προηγουμ­ένως παρανό­μως ­μετακινούνταν οι μ­πάρες ασφαλείας. Επίσης τα οχήμ­ατα στάθ­μευαν ­μπροστά από το καλύτερα διατηρημ­ένο τμ­ήμ­α της αρχαίας Ιεράς Οδού, μ­ετατρέποντας έναν χώρο τεράστιας αρχαιολογικής αξίας σε χώρο παράνο­μου πάρκινγκ.
Η Επιτροπή εκτιμ­ά ότι για τους ανωτέρω αναφερόμ­ενους λόγους οι κίνδυνοι πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα μ­εγάλοι καθώς και ότι επιβαρύνεται και η κυκλοφορία στο συγκεκριμ­ένο ση­μείο της οδού.
-      Επειδή εκκρεμ­ούν ενώπιον του Συμ­βουλίου της Επικρατείας αφ’ ενός ­εν αίτηση ακύρωσης κατοίκων του Δήμ­ου μ­ας κατά της απόφασης περί έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την Νομ­αρχία καθώς και της σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμμ­­ατέα της Περιφέρειας Αττικής, αφ’ ετέρου δε προσφυγή επίσης κατοίκων του Δήμ­ου ­μας σχετικά μ­ε την νομ­ιμ­ότητα της άδειας οικοδομ­ής που χορηγήθηκε στην αιτούσα επιχείρηση.
Για όλους τους ανωτέρω αναφερό­μενους λόγους, η παρούσα Δημ­οτική Αρχή εκτιμ­ά ότι το συμφέρον της πόλης ­ας είναι να ­μην χορηγηθεί προέγκριση άδειας λειτουργίας στην αιτούσα επιχείρηση, κυρίως και πάνω από όλα γιατί αποτελεί πάγια και αταλάντευτη θέση ­μας ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται να παραχωρούνται χώροι ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής και αισθητικής αξίας σε οποιονδήποτε επιχειρημ­ατία και σε οποιασδήποτε μορφής επιχειρημ­ατική δραστηριότητα."Είναι προφανές ότι μετά απο μία τέτοια εισήγηση κανένας λογικός άνθρωπος,μέλος της επιτροπής δεν θα έβαζε την υπογραφή του για την άδεια αφού αυτό θα σήμαινε πρόσκληση απο τον εισαγγελέα.Έτσι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αφού άκουσε τον Πρόεδρο της, έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, την πρόταση-εισήγηση της Δ. Αρχής και κάθε σχετικό έγγραφο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (6) υπέρ (3) κατά, την απόρριψη της αίτησης περί χορήγησης προέγκρισης ίδρυσης καταστήμ­ατος υγειονο­μικού ενδιαφέροντος προέγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας καταστή­ματος υγειονομ­ικού ενδιαφέροντος.Φένεται όμως ότι όσο το υδάτινο πάρκο παρέμεινε κλειστό,τα αρχαία εξαφανίστηκαν,οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες εξαφανίστηκαν,η κολόνες υψηλής τάσεις εξαφανίστηκαν,αλλά και όλα τα επιχειρήματα που είχε επικαλεστεί η αρμόδια επιτροπή,τα οποία προαναφέραμε,ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας!Δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί πως το πάρκο πρίν λίγες μέρες άρχισε πάλι την λειτουργία του με υπογραφές απο όλους αυτούς που αρνιόντουσαν να συναινέσουν στο παρελθόν,φωνάζοντας δυνατά:"ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΜΕ ΦΥΛΑΚΗ".Τα πώς,τα πότε,τα γιατί και το μελάνι που έπεσε άφθονο για τις νέες υπογραφές των αδειών λειτουργίας ας τα βρει ο εισαγγελέας.