ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Mε λύπη πληροφορήθηκα ότι ο δήμαρχος παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης δίνει την  δική του μάχη. Ίσως η πιο μεγάλη και σπουδαία που έχει δώσει μέχρι σήμερα .Περισσότερες από δυο εβδομάδες νοσηλεύεται ήδη σε ιδιωτικό θεραπευτικό κέντρο οι γιατροί που τον φροντίζουν του συνέστησαν να απέχει από κάθε δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό την προηγούμενη Πέμπτη οριστήστηκε με τις διαδικασίες που προβλέπονται ,ως  ασκών τα καθήκοντα του δημαρχούν ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Πανταζής.  Εύχομαι κάθε δύναμη στο φίλο Διονύση.
ΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΣ

Απειλές κατά των μελών του ΕΣΡ,απο οπαδούς του καρατζαφέρη για το πρόστιμο στο ΑΡΤ: Θα χρειαστείτε στεφάνια (pic)

Αποτέλεσμα εικόνας για Καρατζαφερης ΕσρH επιστολή με τις απειλές έφτασε με φαξ στα γραφεία της Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής με αφορμή το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ για το θέμα με τον Ζακ Κωστόπουλο.Η συγκεκριμένη επιλογή έφτασε μέσω φαξ, χωρίς να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του αποστολέα.

Πώς παγίδευσαν το 1957 το τηλέφωνο του Καραμανλή.ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΡΥΜΕΝΗ ΚΑΛΑ.


Πριν από 49 χρόνια ένας άλλος Καραμανλής, πρωθυπουργός και εκείνος τότε, ανακάλυπτε ότι το προσωπικό του τηλέφωνο είχε παγιδευθεί. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν την υποκλοπή από την Intelligence Service και διαπίστωσαν πως οι Βρετανοί κατέγραφαν τις επικοινωνίες του Καραμανλή σε μαγνητόφωνο που είχαν εγκαταστήσει στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας, δύο τετράγωνα από την πρωθυπουργική κατοικία στην οδό Καρνεάδου. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει, σε πολύ γενικές γραμμές, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ. «Το Βήμα» όμως φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα αποκαλυπτικό κείμενο τού τότε αρχηγού της ΚΥΠ στρατηγού Αλέξανδρου Νάτσινα, το οποίο περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη, το μεγάλο «κόλπο» που έστησε ο Αβέρωφ για να παγιδεύσει τους Βρετανούς και την επιχείρηση αντικατασκοπίας της ΚΥΠ.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1957 η ΚΥΠ πληροφορήθηκε ότι οι David Collet, Μάνος Tragoutsi και Anthony Hunt σχεδίαζαν την παγίδευση τού υπ. αριθμ. 73.581 τηλεφώνου του πρωθυπουργού K. Καραμανλή. H ΚΥΠ φυσικά δεν παρενέβη, άφησε τα όργανα και τους πράκτορες της Intelligence Service να δράσουν, παρακολουθώντας στενά τις ενέργειές τους. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι έπειτα από μερικές προετοιμασίες και ρυθμίσεις στον Κεντρικό Υποσταθμό Νο 106, στη γωνία των οδών Καρνεάδου και Πλουτάρχου το τηλέφωνο 73.581 τής επί της οδού Καρνεάδου 24 κατοικίας του K. Καραμανλή συνεδέθη στις 20 Φεβρουαρίου 1957 παραλλήλως με τηλεφωνική γραμμή της βρετανικής πρεσβείας.

Την επομένη, 21 Φεβρουαρίου, διεπιστώθησαν προβλήματα στη σύνδεση τα οποία δεν επέτρεπαν τη μαγνητοφώνηση των συνομιλιών του Καραμανλή. Την ίδια ημέρα, μέσω του ιδίου Υποσταθμού, έγινε νέα παράλληλη σύνδεση του τηλεφώνου της οικίας του έλληνα πρωθυπουργού με την υπ’ αριθμ. 134 εσωτερική γραμμή της βρετανικής πρεσβείας.

Ως εκείνη την ημέρα η γραμμή αυτή χρησιμοποιούνταν από τις υπηρεσίες του βρετανικού προξενείου. Μετά τη σύνδεση με το τηλέφωνο του Καραμανλή, η συσκευή μεταφέρθηκε και η τηλεφωνική γραμμή συνεδέθη με μαγνητόφωνο. Ο Καραμανλής που ενημερώθηκε σχετικώς έκανε χρήση άλλου τηλεφώνου για την επικοινωνία με τους συνεργάτες του και έδωσε εντολή να μείνει απολύτως μυστική αυτή η αχαρακτήριστη πράξη συμμάχου χώρας.


Λίγες ημέρες αργότερα, όταν έληξε η συζήτηση για το Κυπριακό στα Ηνωμένα Εθνη και η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεφε στην Αθήνα, αποφασίστηκε η αποσύνδεση του τηλεφώνου του Καραμανλή από τη βρετανική πρεσβεία. Κρίθηκε όμως σκόπιμο, πριν από την αποπαγίδευση του τηλεφώνου, να συγκεντρωθούν αδιάσειστα στοιχεία αυτής της αχαρακτηρίστου πράξεως των Βρετανών.

Ετσι, διοχετεύθηκαν από τα πλέον αξιόπιστα χείλη της κυβερνήσεως ανακριβείς πληροφορίες τέτοιας φύσεως ώστε να είναι βέβαιο ότι οι Βρετανοί θα τις μετέφεραν στους Αμερικανούς.

Στόχος της μεθοδεύσεως που ακολουθήθηκε δεν ήταν να επικαλεσθεί η ελληνική κυβέρνηση τη μαρτυρία ξένων διπλωματών, αφού δεν είχε πρόθεση να δώσει δημοσιότητα στην υπόθεση, αλλά να εξασφαλίσει ατράνταχτες αποδείξεις τις οποίες δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν οι Βρετανοί και να πληροφορήσει έναν περιορισμένο αριθμό ξένων διπλωματών κατά τρόπο απολύτως πειστικό για το θέμα που είχε δημιουργηθεί.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ έγραψε ιδιοχείρως στις 9 Μαρτίου 1957 σημείωμα με όσα θα έλεγε στον Καραμανλή τις επόμενες ημέρες και όπου ανέφερε τα εξής:

«Σημείωμα όπερ θέλει κατατεθεί εις τράπεζαν ή εις συμβολαιογράφον εν Ελβετία ίνα δύναται αποδειχθεί πλήρως ότι το κατωτέρω περιεχόμενον τηλεφωνικής επικοινωνίας, μεταξύ προέδρου κυβερνήσεως και εμού, δεν ανταποκρίνεται ποσώς προς τα πράγματα, αλλά γίνεται επίτηδες διά να αποκαλυφθή κακοήθης πλεκτάνη.

Θα είπον εις τον πρόεδρον της κυβερνήσεως:

1. Οτι με επεσκέφθη σημαίνον όργανον της Ασφαλείας, όπερ μου ανεκοίνωσεν ότι φανατικοί Κύπριοι των Αθηνών θεωρούν ότι η κυβέρνησις χειρίζεται κατά τρόπον χλιαρόν το Κυπριακό, ότι δεν αντιδρά επαρκώς διά πράξεων αι οποίαι θα διήγειρον το πραγματικόν ενδιαφέρον των ξένων. Διά τον λόγον τούτον και διά να εκδικηθούν τον θάνατον του Αυξεντίου, σχεδιάζουν να προβούν εις εκτελέσεις εν Αθήναις, εκτελούντες υπουργούς ή μέλη των οικογενειών των ως και τους πρέσβεις της Μεγ. Βρετανίας ή των Ηνωμένων Πολιτειών ή μέλη των οικογενειών των. H Ασφάλεια θεωρεί τας πληροφορίας ανεπιδέκτους αμφισβητήσεως. Θα είπω ότι αφενός διστάζω να πιστέψω ταύτα, αφετέρου όμως γνωρίζων τον φανατισμόν και την απόγνωσιν ορισμένων Κυπρίων και ιδία νεαρών τοιούτων, δεν δύναμαι να αποκλείσω ότι θα γίνουν τοιαύται απόπειραι. Δι’ ημάς μεν θα διατάξω την λήψιν μέτρων. Διά τους πρεσβευτάς όμως και διά τα μέλη των οικογενειών των δεν γνωρίζω τι μέτρα δύναμαι να λάβω ώστε αφενός μεν να είναι αποτελεσματικά, αφετέρου δε να μην είναι λίαν εμφανή. H Ασφάλεια ευρίσκεται εν μεγάλη αμηχανία, μου εδήλωσεν δε ότι δεν γνωρίζει ποιοι πρέπει να θεωρηθούν ως πιθανοί εκτελεσταί ώστε να τους εξουδετερώση δι’ εν διάστημα.

Ο πρόεδρος θα απαντήσει ανησυχών.

2. Θα ανακοινώσω εις τον πρόεδρον (εις άλλην πιθανώς συνομιλίαν) ότι πιεσθείς από τον πρεσβευτήν της Σοβιετικής Ενώσεως εδέχθην να έλθη το ρωσικό μπαλέτο. Θα εμφανισθώ απολογούμενος. Ο Πρόεδρος θα μου απαντήση ότι δεν είναι ανάγκη να στενοχωριέμαι, διότι αυτός απεφάσισε να δεχθή την πρόσκλησιν και να μεταβή εις Μόσχαν.

3. Πιθανώς κατά την αυτήν συνομιλίαν ο Πρόεδρος θα μου αναθέση να μελετήσω συνεννόησιν μετά του προέδρου Νάσερ διά την ανάπτυξιν των σχέσεών μας εις ένα είδος συμφωνίας πολιτικής με την Αίγυπτον και άλλας αραβικάς χώρας ώστε να δημιουργήσωμεν ένα αντίβαρον εις το Σύμφωνον Βαγδάτης.

Συνομιλίαι – κατά προσέγγισιν – οι ανωτέρω

Οποιαδήποτε και αν είναι η έκβαση της προσπαθείας ταύτης διά να αποκαλυφθή κακοήθης πλεκτάνη, η πρόθεσις είναι να παραμείνη αύτη άκρως απόρρητος».

Το σημείωμα του Αβέρωφ σφραγίσθηκε σε φάκελο και εστάλη στον έλληνα πρέσβη στη Βέρνη A. Κοντουμά, με την εντολή να το καταθέσει σε γνωστότατο συμβολαιογράφο της πόλεως. Για λόγους ασφαλείας, το περιεχόμενο του σημειώματος δεν γνωστοποιήθηκε στον πρέσβη.

Οταν εκρίθη ότι παρήλθε αρκετός χρόνος ώστε το περιεχόμενο της συνομιλίας Καραμανλή – Αβέρωφ να μεταφερθεί από τον βρετανό πρέσβη σε συναδέλφους του, αποφασίσθηκε η αποπαγίδευση του τηλεφώνου και η αποκάλυψη στον Sir Charles Peake της σκευωρίας που είχε «στήσει» η πρεσβεία του εναντίον της Ελλάδος.

Ο Sir Charles Peake εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών την 1η Απριλίου 1957 και έγινε δεκτός από τον Αβέρωφ παρουσία τού τότε διευθυντού της 2ας Διευθύνσεως του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Σεφεριάδη (πρόκειται για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη).

Ο Αβέρωφ κατήγγειλε στον βρετανό πρέσβη το γεγονός της παγιδεύσεως του τηλεφώνου του Καραμανλή, δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο Sir Charles, έμπειρος διπλωμάτης, εταράχθη τόσο που μετά βίας μπορούσε να αποκρύψει την ταραχή του.

Ο Sir Charles αρνήθηκε την κατηγορία και τότε ο Αβέρωφ του πρότεινε να μεταβούν αμέσως στη βρετανική πρεσβεία για να του δείξει ότι το τηλέφωνο του πρωθυπουργού ήταν συνδεδεμένο με μαγνητόφωνο της πρεσβείας.

Ο βρετανός πρέσβης αρνήθηκε και πάλι και ο Αβέρωφ επέμεινε ότι θα έπρεπε να μεταβούν αμέσως προκειμένου «να πεισθούν απολύτως τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του για τις απαράδεκτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η Intelligence Service ακόμη και εναντίον συμμαχικών κυβερνήσεων».

Για άλλη μια φορά ο Sir Charles αρνήθηκε κατηγορηματικά και υποστήριξε τελικώς ότι δεν μπορούσε να μετάσχει σε επιχείρηση αντικατασκοπίας εναντίον της πρεσβείας του.

Ευθύς μόλις ο Sir Charles εξήλθε από το γραφείο του έλληνα υπουργού, ο Αβέρωφ έδωσε εντολή να κληθούν ορισμένοι πρέσβεις δυτικών κρατών, οι οποίοι ενδεχομένως να είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο των συζητήσεων Καραμανλή – Αβέρωφ από τον βρετανό συνάδελφό τους.

Οι ξένοι διπλωμάτες ερωτήθησαν αορίστως εάν περιήλθαν εις γνώσιν τους και από ποια πηγή οι πληροφορίες περί εκτελέσεων που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν Κύπριοι στην Αθήνα, περί αποδοχής από τον Καραμανλή σοβιετικής προσκλήσεως να επισκεφθεί τη Μόσχα και περί συσφίγξεως των σχέσεων Ελλάδος – Αιγύπτου.

H απάντηση ήταν ότι πηγή των πληροφοριών αυτών ήταν ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας. Τότε ο Αβέρωφ απεκάλυψε τη σκευωρία της Intelligence Service και τόνισε ότι σε λίγες ημέρες θα είχε πλήρεις αποδείξεις.

Οταν ο φάκελος με το σημείωμα του Αβέρωφ έφτασε από τη Βέρνη, πρέσβεις δυτικών κρατών εκλήθησαν στο ΥπΕξ και παρουσία του επίσημου μεταφραστού ο Αβέρωφ τούς επέδειξε τον φάκελο στον οποίο ο συμβολαιογράφος της Βέρνης Bernard de Graffensied είχε εσωκλείσει τον σφραγισμένο φάκελο με το σημείωμα του Αβέρωφ.

Ο ελβετός συμβολαιογράφος είχε σημειώσει ιδιοχείρως την ημερομηνία επιδόσεως του φακέλου από τον έλληνα πρέσβη στη Βέρνη A. Κοντουμά και τον A’ Γραμματέα της πρεσβείας I. Γεωργίου (13 Μαρτίου 1957) καθώς και την ημερομηνία που ο φάκελος επεστράφη στον Κοντουμά από τον De Graffensied (2 Απριλίου 1957).

Μετά την ανάγνωση του σημειώματος του συμβολαιογράφου ανήχθη ο σφραγισμένος φάκελος με το σημείωμα του Αβέρωφ και ο επίσημος μεταφραστής τού ΥπΕξ ανέγνωσε το σημείωμα και το μετέφρασε λέξη προς λέξη.

Το πρωί της 2ας Απριλίου 1957 άνδρες της Διευθύνσεως Ασφαλείας αποσύνδεσαν το τηλέφωνο του Καραμανλή από την παγίδευση που είχε εξυφάνει η Intelligence Service.

Το «ροζ» σκάνδαλο ήταν κατασκοπευτικό θρίλερ 
Βρετανός διπλωμάτης συνελήφθη γιατί κατέγραφε τις συνδιαλέξεις έλληνα συνταγματάρχη


Η περίπτωση της παγιδεύσεως του K. Καραμανλή, αν και αναμφιβόλως υπήρξε η πλέον εντυπωσιακή, δεν ήταν δυστυχώς μοναδική. Συγκεκριμένα, στις 22 Ιανουαρίου 1957 η Βρετανίδα Cecily-Marion Bareham που εργαζόταν στην αγγλική πρεσβεία στην Αθήνα ενοικίασε διαμέρισμα ισόγειο επί της οδού Ξάνθου 7, το οποίο ανήκε στον ναύαρχο ε.α. Τιμολέοντα Λούη.

Μία εβδομάδα αργότερα στις 30 Ιανουαρίου η ΚΥΠ πληροφορήθηκε ότι το διαμέρισμα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του συνταγματάρχου Π. Ξιντάρα και του Κυπρίου M. A. Αζίνα (σ.σ.: πρόκειται για άτομα με μεγάλη δράση στην ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα της κυπριακής ΕΟΚΑ).

H παρακολούθηση του τηλεφώνου του συνταγματάρχου Ξιντάρα πραγματοποιήθηκε από τις 9 Φεβρουαρίου ως την 1η Απριλίου 1957 και το τηλέφωνο του Αζίνα ουδέποτε παγιδεύτηκε. H παγίδευση του τηλεφώνου του Ξιντάρα έγινε πάλι από τον υπ’ αριθμ. 300 Υποσταθμό του ΟΤΕ της οδού Πινδάρου, με συσκευές που εγκατέστησε στο διαμέρισμα της οδού Ξάνθου, στις 6 Φεβρουαρίου 1957, ο βρετανός διπλωμάτης James Egan, ο οποίος είχε αφιχθεί πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα.

Η επιχείρηση των Βρετανών ήταν τόσο επιπόλαια οργανωμένη ώστε ο εντοπισμός της από την πρώτη στιγμή ήταν ευχερέστατος, η παρακολούθησή της αδιάλειπτη σε όλη τη διάρκεια ως την 1η Απριλίου, οπότε οι αρχές παρενέβησαν και συνέλαβαν τον James Egan.

* H σύλληψη του πράκτορα

H σύλληψη του Egan αποφασίστηκε την 1η Απριλίου το πρωί. Οντως στις 13.05 ο Βρετανός έφυγε από το γραφείο όπου εργαζόταν στην οδό Πλουτάρχου 4 και κατευθύνθηκε στο σπίτι του στην Ξάνθου. Στην είσοδο της πολυκατοικίας άνδρες της Ασφαλείας τού εζήτησαν να τους οδηγήσει στο διαμέρισμά του προκειμένου να εξακριβώσουν εάν ήταν αναμεμειγμένος σε υπόθεση κατασκοπείας.

Αρχικώς ο Egan αρνήθηκε, στη συνέχεια όμως συνεμορφώθη, οι άνδρες Ασφαλείας εισήλθαν στο διαμέρισμα όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας κλειδωμένης αρχειοθήκης την οποία παρά τις έντονες αρχικώς αντιρρήσεις του ο Egan αναγκάστηκε τελικώς να ανοίξει, όπου ευρέθησαν τα ακόλουθα όργανα:

* Ενα μαγνητόφωνο, βρετανικής κατασκευής τύπου Wright and Weave, εν λειτουργία συνδεδεμένο με γραμμή τηλεφώνου.

* Μία συσκευή SAT, βρετανικής κατασκευής, συνδεδεμένη με το μαγνητόφωνο και την ένδειξη «This SAT is not available in the market and is used for intercepting telephone conversations». (H παρούσα SAT δεν διατίθεται στο εμπόριο και χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών.)

* Φάκελο της βρετανικής πρεσβείας που περιείχε τρεις ταινίες μαγνητοφώνου, επίσης αγγλικής προελεύσεως.

Πέρα όμως από την ύπαρξη των συσκευών του δεν άφηνε την παραμικρή αμφιβολία ότι τη στιγμή της έρευνας το μαγνητόφωνο κατέγραφε τηλεφωνική συνομιλία του Ξιντάρα.

Στις 14.00 τα αποτελέσματα της επιχειρήσεως των ανδρών Ασφαλείας αναφέρθηκαν στον Αβέρωφ, ο οποίος παρέθετε αποχαιρετιστήριο γεύμα στον βρετανό πρέσβη Sir Charles Peake, επί τη αναχωρήσει του, και στις 12.30 ενημερώθηκε ο Καραμανλής.

Στις 14.45 εκλήθη να προσέλθει στο υπουργείο Εξωτερικών εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας. H συνάντηση ορίσθηκε για τις 17.30 και τελικώς ο B’ Γραμματεύς J. Ε. Powell-Jones έγινε δεκτός από τον σύμβουλο πρεσβείας Μιλτιάδη Δεληβάνη, ο οποίος του γνωστοποίησε τις εξελίξεις στο διαμέρισμα της οδού Ξάνθου.

Ο Δεληβάνης προσέθεσε ότι η ανάκριση συνεχιζόταν στο διαμέρισμα του Egan και διευκρίνισε ότι η βρετανική πρεσβεία μπορούσε να στείλει εκπρόσωπό της για να διαπιστώσει την κατασκοπεία.

H έκπληξη του Powell-Jones ήταν εμφανής και αρκέστηκε να απαντήσει απλώς με τη φράση: «Ουδέν σχόλιον».

* H ταραχή του προξένου

Στις 18.45 ωστόσο ο βρετανός πρόξενος L. Biggie αφίχθη στο διαμέρισμα της οδού Ξάνθου, όπου εκρατείτο ο Egan, και ζήτησε να του μιλήσει ιδιαιτέρως. Οι παριστάμενοι άνδρες Ασφαλείας αρνήθηκαν να του παράσχουν την άδεια, με το επιχείρημα ότι η ανάκριση συνεχιζόταν, αλλά του επέτρεψαν να συζητήσει μαζί του παρουσία τους.

Ο Biggie, εμφανώς ταραγμένος, αρνήθηκε να προβεί σε οιανδήποτε δήλωση σχετικώς με τις συσκευές υποκλοπής που είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα του Egan, προβάλλοντας στους άνδρες Ασφαλείας τον ισχυρισμό ότι το ενδιαφέρον του δεν αφορούσε τις συσκευές αλλά τον βρετανό υπήκοο, που είχε συλληφθεί.

Καθώς η ανάκριση πλησίαζε στο τέλος, ο James Egan επινόησε μία κάθε άλλο πειστική εκδοχή για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του.

Ισχυρίστηκε σε γενικές γραμμές ότι ένας Ελληνας, τα ακριβή στοιχεία του οποίου αγνοούσε, τον πλησίασε σε κάποιο ζαχαροπλαστείο της πλατείας Κολωνακίου, του είπε ότι είχε υποψίες πως η γυναίκα του τον απατούσε και του πρότεινε να εγκαταστήσει στο διαμέρισμά του συσκευές για την παρακολούθηση του τηλεφώνου της έναντι αμοιβής. Ο Egan ισχυρίστηκε ότι αφού κατανίκησε κάποιους δισταγμούς δέχθηκε ότι η εγκατάσταση των συσκευών όπως επίσης και η σύνδεση του τηλεφώνου έγιναν από τον Ελληνα και ο ίδιος απλώς άλλαζε τις μαγνητοταινίες.

Ο James Egan οδηγήθηκε στις 21.20 στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, οι ισχυρισμοί του κάθε άλλο μπορούσαν να ανατρέψουν τα στοιχεία που αποδείκνυαν την εμπλοκή του σε υπόθεση κατασκοπείας.

Την επομένη 2 Απριλίου στις 9.30 ο L. Biggie συνοδευόμενος από Ελληνα που εργαζόταν στο βρετανικό προξενείο αφίχθη στο διαμέρισμα του Egan, όπου πληροφορήθηκε ότι είχε ήδη μεταφερθεί στη Γενική Ασφάλεια.

Την ίδια περίπου ώρα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο σύμβουλος της βρετανικής πρεσβείας Α. Ε. Lambert, στον οποίο ο πρέσβης Γ. Σεφεριάδης επέδωσε Aide-Memoire, όπου αναφέρονταν τα περιστατικά της ανθελληνικής δράσεως του James Egan.

Ο Σεφεριάδης επεσήμανε στον Lambert ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμούσε επί του παρόντος να αποκαλύψει την κατασκοπεία που διενεργήθη εναντίον της χώρας, διότι δεν ήθελε να επιδεινωθούν περαιτέρω οι ελληνοβρετανικές σχέσεις.

Προσέθεσε όμως ότι επιθυμία της ελληνικής κυβερνήσεως ήταν να εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατόν τη χώρα τα άτομα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση κατασκοπείας.

Οντως στις 4 Απριλίου 1957 ο James Egan αναχώρησε για τη Βρετανία και στις 10 Απριλίου τον ακολούθησε ο Antony Hunt.

Α. Παπαχελάς
Το Βήμα

Υπόθεση Ριχάρδος : Συνεχίζονται οι απολογίες μέχρι τώρα. -Ήδη προφυλακίστηκαν 4 κατηγορούμενοι

Η δεύτερη ομάδα των κατηγορουμένων στην υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, προκειμένου να απολογηθεί.Ήδη, από τους συνολικά 16 κατηγορούμενους που έχουν απολογηθεί μέχρι στιγμής, τέσσερις κρίθηκαν προφυλακιστέοι, μετά την απολογία τους την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα..Προφυλακιστέος κρίθηκε ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος, Τούρκος υπήκοος συριακής καταγωγής, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία του αρνήθηκε την εμπλοκή του στο κύκλωμα και ισχυρίστηκε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηριων, στην Πατησίων, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και ότι ειδικεύεται στον τομέα της εκτίμησης ρολογιών.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κατηγορούμενος φέρεται να ανέφερε ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, γνωστού από την τηλεόραση ενεχυροδανειστή.Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος και ξάδερφος του πρώτου. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως βρίσκεται στη χώρα μας δύο χρόνια και ισχυρίστηκε ότι ήταν νόμιμος υπάλληλος καταστήματος της αλυσίδας.Οι άλλοι δυο κατηγορούμενοι που οδηγήθηκαν στη φυλακή φέρονται να είχαν το ρόλο του “γυρολόγου” και του συνοδού του χρυσού από την Ελλάδα στην Τουρκία.Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν άλλοι 12 κατηγορούμενοι οι οποίοι εμφανίζονται από τις αρχές να είχαν περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση.Κούγιας: Άλλο το χυτήριο του ΡιχάρδουΕν τω μεταξύ νέα ανακοίνωση εκδόθηκε από το γραφείο του δικηγόρου Αλέξη Κούγια αναφορικά με το χυτήριο του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου, στην οποία αναφέρεται πως αυτό ήταν νόμιμο και δεν συνδέεται με το χυτήριο, απέναντι από το Πολυτεχνείο που χρησιμοποιούνταν από συγκατηγορουμένους. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:



48 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε δάσκαλος για αποπλάνηση μαθητριών του.

Σχετική εικόναΣε συνολική ποινή κάθειρξης 48 ετών καταδικάστηκε δάσκαλος, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για αποπλάνηση μαθητριών του. Η υπόθεση, που αποκαλύφθηκε το Νοέμβριο του 2015 σε Δημοτικό Σχολείο της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό, η ετυμηγορία του οποίου ήταν ομόφωνη.Ο 54χρονος εκπαιδευτικός κρίθηκε ένοχος για δέκα περιπτώσεις αποπλάνησης ανήλικων κοριτσιών, πράξεις που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έλαβαν χώρα στη βιβλιοθήκη του Σχολείου. Όπως στην πρωτοβάθμια δίκη, έτσι και τώρα, το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Έτυχε όμως επιεικέστερης αντιμετώπισης ως προς το ύψος της τελικής ποινής, αφού πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε συνολική κάθειρξη 60 ετών.Ο ίδιος, μετά την απόφαση του δικαστηρίου και απευθυνόμενος προς τους δικαστές είπε: «Είμαι αθώος, κάνατε λάθος». Νωρίτερα, στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «σκευωρία εις βάρος του», ενώ χαρακτήρισε τις καταγγελίες «προϊόν παιδικής φαντασίας».Στο πλευρό του βρέθηκαν οικείοι του, φίλοι και πρώην συνάδελφοί του, οι οποίοι αποδοκίμασαν τόσο το δικαστήριο όσο και διευθυντικά στελέχη του σχολείου που κατέθεσαν στη δίκη ως μάρτυρες κατηγορίας.Ο 54χρονος επιστρέφει στις φυλακές για να συνεχίσει την έκτιση της ποινής του, από την οποία εκτιτέα είναι τα 25 έτη.

Ηγουμενίτσα: Αθώος για απόπειρα ανθρωποκτονίας γνωστός επιχειρηματίας

Ηγουμενίτσα: Αθώος για απόπειρα ανθρωποκτονίας γνωστός επιχειρηματίαςΑθωώθηκε  από το  Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κέρκυρας  γνωστός επιχειρηματίας της Ηγουμενίτσας  ο οποίος πριν 8 χρόνια κατηγορήθηκε για απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, όταν του αποδόθηκε ότι πυροβόλησε κατ’ επανάληψιν με πυροβόλο όπλο μια ομάδα λαθρομεταναστών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας από αυτούς στα γεννητικά όργανα.«Ο ιδιοκτήτης τριών σταθμών ανεφοδιασμού στην Ηγουμενίτσα, ιδιοκτήτης πολύ γνωστού ξενοδοχείου στην πόλη», όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας  «στοχοποιήθηκε από μια ομάδα που διοργάνωνε λαθρομεταναστεύσεις στην Ιταλία από την Ηγουμενίτσα και, επειδή κατήγγειλε τη δράση τους στην αστυνομία με συνεχείς καταγγελίες, το κύκλωμα σε συνεργασία με δικηγόρους από την Θεσσαλονίκη και δυστυχώς με άστοχες και περίεργες ενέργειες δικαστικού λειτουργού του Πρωτοδικείου Ηγουμενίτσας συνελήφθη και, αφού παρέμεινε περίπου έναν χρόνο προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ψυχολογικά και να καταστραφεί  οικονομικά, σήμερα αθωώθηκε πανηγυρικά.Η παμψηφεί απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση για το πώς από προκατειλημμένες ενέργειες αστυνομικών και την παραπλάνηση δικαστικών λειτουργών μπορούν αθώοι άνθρωποι να καταστραφούν μέσα σε λίγες ώρες».

<ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ>ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ο ΡΙΧΑΡΔΟΣ.ΡΙΧΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ.ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΟΧΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ

Ενεχυροδανειστής Ριχάρδος: «Η αστυνομία εκμεταλλεύθηκε την επωνυμία, την επιτυχία και την διασημότητά  μου»Στον συγκατηγορύμενό του, Τούρκο Συριακής καταγωγής, ο οποίος προφυλακίστηκε χθες, ρίχνει όλη την ευθύνη για την υπόθεση της καταγγελλόμενης λαθρεμπορίας χρυσού, ο γνωστός από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του, ενεχυροδανειστής Ριχάρδος.  Ο 51 ετών  επιχειρηματίας μιλάει για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και επιρρίπτει όλες τις ευθύνες σε συνεργάτες του, κυρίως δε, στον φερόμενο ως υπαρχηγό του και συνεργάτες του «οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους φέρονται ότι έχουν επιλέξει την φοροδιαφυγή και την παράνομη εξαγωγή χρυσού».Zητεί μάλιστα, με εκτενή αναφορά στην ανακρίτρια δια του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, να εξεταστεί κατά αντιπαράσταση με τον Τούρκο, καθώς έτσι θεωρεί πως θα μπει η υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις. Καταφέρεται μάλιστα εναντίον του εκτελωνιστή που κατέθεσε στην αστυνομία χαρακτηρίζοντάς τον «ανήθικο- φίλο αστυνομικών», ο οποίος, όπως λέει, επελέγη για να μην γκρεμίσει το «show» που στήθηκε από την αστυνομία.Ζητεί παράλληλα να εξεταστεί, ειδικός πραγματογνώμονας τελωνειακός υπάλληλος για την υπόθεση, για να καταδειχτεί πως στις συναλλαγές με την Τουρκία δεν υπάρχει επιβολή ΦΠΑ ή άλλων επιβαρύνσεων, συνεπώς δεν υπάρχει ζημία του δημοσίου από διαφυγόντα κέρδη.Μάλιστα, ισχυρίζεται πως έγινε στόχος της αστυνομίας, η οποία «εκμεταλλεύτηκε αφενός την επωνυμία, την επιτυχία και την διασημότητά μου» και καταλήγει πως είναι «άδικο να καταστραφούν όλα τα καταστήματα που διατηρώ και λειτουργώ με απολύτως νόμιμο και διαφανή τρόπο και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτά, τη στιγμή που εγώ έχω ήδη καταστραφεί ηθικά».Ολόκληρο το αίτημα προς την ανακρίτρια έχει ως εξής:«Είμαι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που έχω δημιουργήσει εκτεταμένο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία λειτουργούν νόμιμα με άδειες και χρηματοδοτούνται μέσω της νόμιμης αποκλειστικά εξαγωγής χρυσού, εν αντιθέσει με άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, η δραστηριότητα των οποίων είναι διαφορετική και οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους φέρονται ότι έχουν επιλέξει την φοροδιαφυγή και την παράνομη εξαγωγή χρυσού.Η δική μου επιχειρηματικότητα είναι απόλυτα διαφανής και καταβάλλω ανελλιπώς όλες τις υπέρογκες φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες επιβαρύνσεις, που αυτή συνεπάγεται, στο ελληνικό κράτος, βάσει και του ιδιαίτερα υψηλού, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τζίρου που επιτυγχάνω ετησίως, στη δε επιτυχημένη αυτή επιχειρηματική μου πορεία έχει συμβάλει σημαντικά η διαφημιστική προβολή που έχω επιλέξει για την προώθηση της δουλειάς μου μέσω των μέσω μαζικής ενημέρωσης, καθιστώντας με έτσι γνωστό και προσιτό στο ενδιαφερόμενο κοινό.Από την άλλη μεριά, η επιληφθείσα αστυνομική αρχή με απίστευτη προχειρότητα και προφανώς για να σχηματίσει επί τούτου δικογραφία σε βάρος μου προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, εκμεταλλεύτηκε αφενός την επωνυμία, την επιτυχία και την διασημότητά  μου και αφετέρου το γεγονός ότι έχω συνεργαστεί με τον συγκατηγορούμενό μου …( Τούρκο , συριακής καταγωγής) στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα.Η αστυνομική αρχή για να επιτύχει τον σχηματισμό δικογραφίας λαθρεμπορίας με εμένα ως δήθεν ένα εκ των πρωταγωνιστικών προσώπων, δεν έκανε καμία ουσιαστική προανακριτική πράξη, αφού δεν απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συνεργαστεί με τελωνειακούς υπαλλήλους, αλλά απευθύνθηκε σκόπιμα σε έναν ανήθικο, άσχετο με το αντικείμενο της υπόθεσης, εκτελωνιστή – φίλο αστυνομικών, ονόματι ……., κι αυτό γιατί δεν ήθελε τελωνειακό υπάλληλο, ο οποίος θα γκρέμιζε το «show» που στήθηκε.Η αστυνομική αρχή δεν απευθύνθηκε ούτε σε Εισαγγελέα πριν σχηματίσει και διαβιβάσει περαιτέρω την δικογραφία για τον διορισμό πραγματογνώμονα από τον πίνακα πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών, ειδικό για τα θέματα της λαθρεμπορίας, δεδομένου ότι ο Τελωνειακός Κώδικας απαιτεί για την θεμελίωση του εν λόγω αδικήματος της εξής διαδικασία:Να καταληφθούν και να κατασχεθούν συγκεκριμένα λαθρεμπορεύματα, κατ’ άρθρο 164 του Τελωνειακού Κώδικα, τα οποία εν συνεχεία πρέπει να παραδοθούν στην αρμόδια τελωνειακή αρχή κατ’  άρθρο 167 του Τελωνειακού Κώδικα και ακολούθως να συνταχθεί έκθεση προσδιορισμού οφειλόμενων φόρων και δασμών από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας τελωνειακής αρχής κατά το άρθρο 169 του Τελωνειακού Κώδικα.Εν προκειμένω, τίποτα από όλα αυτά δεν έλαβε χώρα, αλλά αυθαίρετα εντελώς αναφέρεται από την αστυνομική αρχή, με βάση συνομιλίες,  ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ ως δήθεν κέρδος που αποκόμισε η φερόμενη εγκληματική οργάνωση από την παράνομη εξαγωγή χρυσού και ένα οφειλόμενο δήθεν επ’ αυτού του ποσού Φ.Π.Α. 24%, ήτοι περίπου 720.000 ευρώ, ΕΝΩ στις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς μη κοινοτικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. ή άλλη επιβάρυνση (άρθρο 2 παρ. 1 και 24 παρ. 1α Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), οπότε το ελληνικό δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από την φερόμενη παράνομη εξαγωγή χρυσού, και άρα δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας.Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Δικαστηρίων που υπόθεση λαθρεμπορίας έρχεται στις δικαστικές αρχές από την αστυνομία, διότι πάντοτε οι υποθέσεις λαθρεμπορίας ερευνώνται και διαβιβάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και τις τελωνειακές αρχές που γνωρίζουν τον Τελωνειακό Κώδικα. Πρώτη φορά κρατήθηκε απέξω το Υπουργείο Οικονομικών σε μια υπόθεση οικονομικής φύσεως που απαιτεί ειδικές γνώσεις επί τελωνειακών θεμάτων, δεδομένου ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν μπορεί να περιγραφεί με υποψίες ούτε έχει σχέση με τις υποθέσεις που συνήθως διαχειρίζεται η αστυνομία, όπως ναρκωτικά και εκβιάσεις που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές φυσικών προσώπων.Η αστυνομική, λοιπόν, αρχή  παραπλάνησε τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής διώξεως και θέλει να παραπλανήσει κι Εσάς, όμως οι ελλείψεις αυτές δεν μπορούν να παραμείνουν σε επίπεδο κυρίας ανακρίσεως ή/και ποινικής δίκης και δεν μπορείτε Εσείς να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι, αλλά οφείλετε να ενεργήσετε σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Νόμο που επιβάλλουν την σωστή εφαρμογή και ερμηνεία αυτού.Δεδομένου ότι δεν φέρω καμία ευθύνη, λόγω της γνωριμίας μου και της συνεργασίας μου επί νομίμων μόνο εξαγωγών χρυσού με τον Σύριο συγκατηγορούμενό μου,  χρησιμοποιώντας τον σε διεκπεραιωτικές κυρίως δουλειές, αν αυτός θέλησε να κάνει παρανομίες, ο οποίος  μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα απολογήθηκε για μόλις ένα τέταρτο της ώρας και δεν κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, κι επειδή νιώθω ανασφαλής από τον τρόπο που μέχρι σήμερα παρουσιάζεται η υπόθεση, αν έχετε αμφιβολία ότι είμαι άσχετος με το….., ή και με οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο σε παράνομες εξαγωγές πρόσωπο, βάσει του διαβιβαστικού της αστυνομίας που βασίστηκε σε εντελώς αυθαίρετες εκτιμήσεις δίχως καμία πραγματική αιτιολόγηση, ΑΙΤΟΥΜΑΙ όπως:Α) προβείτε στην κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή μου μαζί τους, και,Β) προτού απολογηθώ, για την οποία απολογία μου δεν προβάλω καμία αντίρρηση ακόμα και μετά την πάροδο του πενθημέρου της κράτησής μου, διορίσετε και εξετάσετε πραγματογνώμονα (εντός της αυριανής ημέρας), ήτοι ειδικό τελωνειακό υπάλληλο και δη του Τελωνείου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος που ασχολείται ειδικά με εξαγωγές χρυσού, σύμφωνα με τα άρθρα 183 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου να αποσαφηνίσει με τις ειδικές του γνώσεις πώς γίνεται η διαδικασία της διασάφησης και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται.Παρακαλώ θερμά, όπως ικανοποιήσετε τα παραπάνω απολύτως εύλογα αιτήματά μου, διότι είναι άδικο να καταστραφούν όλα τα καταστήματα που διατηρώ και λειτουργώ με απολύτως νόμιμο και διαφανή τρόπο και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτά, τη στιγμή που εγώ έχω ήδη καταστραφεί ηθικά».Η ανακοίνωση του Αλέξη ΚούγιαΣχετική ανακοίνωση, στην οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι με την «φερόμενη ως ‘καβάτζα’ της οδού Αριστείδου… ουδεμία σχέση έχει ο εντολέας μας, εν αντιθέσει με άλλους εμπλεκομένους» εξέδωσε ο κ. Αλέξης Κούγιας:Από τη μελέτη του συνόλου της δικογραφίας προέκυψε ότι, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του από 28.11.2018 διαβιβαστικού της δικογραφίας εγγράφου του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου επαναλαμβάνεται η δήθεν διαπίστωση χρήσης από τη φερόμενη εγκληματική οργάνωση ενός και μόνο χυτηρίου που λειτουργεί με νόμιμη άδεια στο όνομα του εντολέα μας Ριχάρδου Μ. επί της οδού Στουρνάρη 29, στις τελευταίες σελίδες αυτού καταγράφονται ως κατασχεθέντα ευρήματα των ερευνών στη φερόμενη «καβάτζα» της οδού Αριστείδου, αρ. 6, με την οποία ουδεμία σχέση έχει ο εντολέας μας, εν αντιθέσει με άλλους εμπλεκομένους, οι οποίοι το επισκέπτονταν κατ’ επανάληψη σύμφωνα με τις διακριτικές παρακολουθήσεις που έλαβαν χώρα από την αστυνομική αρχή, μεταξύ άλλων δύο κεραμικά χυτήρια χρώματος λευκού, γεγονός που σκοπίμως δεν έχει προβληθεί στο βασικό κείμενο του διαβιβαστικού ούτε έχει αξιολογηθεί κατά το σχηματισμό της δικογραφίας, ενώ αποδεικνύει ότι δεν ταυτίζεται το χυτήριο της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης με το νόμιμο χυτήριο που χρησιμοποιούσε ο εντολέας μας, όπως επίσης έχει αποκρυβεί από την παρουσίαση της υπόθεσης το γεγονός ότι όλες οι αναφερόμενες από την αστυνομική αρχή μεταφορές χρυσού προς τα λεωφορεία με προορισμό την Τουρκία, ξεκινούσαν από το παράνομο χυτήριο της Αριστείδου 6 και όχι από το νόμιμο αδειοδοτημένο χυτήριο του εντολέα μας της οδού Στουρνάρη 29.